Σύνδεση | Εγγραφή
HealthFlex
×
  • Αρχική
  • Για εμάς
  • Υπηρεσίες
  • Κατάστημα
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Επικοινωνία

Διατροφικά tips για τις καλοκαιρινές διακοπές

Διατροφικά tips για τις καλοκαιρινές διακοπές
7 Αυγούστου, 2022plethora.devΆρθραsnacksummertipsveganveganrecipesβίγκανδιατροφήκαλοκαίριπαραλίασνακ

 
 
 
Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι προ των πυλών και οι περισσότεροι θα αναζητήσουμε την ξεκούραση, τη διασκέδαση και τις συγκεντρώσεις με φίλους και οικογένεια. Οι ζεστές ημέρες, κυρίως, του 
Αυγούστου φέρνουν μπάνια στη θάλασσα, πεζοπορίες, κάμπινγκ και βραδινές συναθροίσεις σε ταβέρνες και σπίτια. Είτε μαγειρεύουμε για όλη την παρέα, είτε ετοιμάζουμε τα ψυγειάκια μας για την παραλία, καλό είναι να φροντίζουμε τα γεύματα μας να είναι εύκολα, θρεπτικά και ασφαλή.
 
Εάν σκοπεύουμε να έχουμε μαζί μας γεύματα που θα παραμείνουν εκτός ψυγείου για αρκετές ώρες, επιλέγουμε τρόφιμα που δεν μαραίνονται, δεν λιώνουν ή δεν αλλοιώνονται εύκολα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Καλές επιλογές είναι τα φρέσκα σφιχτά λαχανικά (ωμά ή μαγειρεμένα), τα ψιλοκομμένα φρούτα ή τα αποξηραμένα, οι ξηροί καρποί, οι σαλάτες ζυμαρικών, τα φασόλια και τα παξιμάδια ολικής άλεσης! 
Επίσης, εάν ακολουθούμε μία διατροφή που δεν περιέχει ζωικά προϊόντα καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι έχοντας στις αποσκευές μας ένα ωραίο καρποβούτυρο, σπιτικά μπισκότα ή/και μπάρες δημητριακών.
 
Ακολουθούν μερικές πρόσθετα tips για να μπορούμε να οργανωθούμε και να έχουμε μαζί μας ένα ολοκληρωμένο γεύμα εύκολο στη μεταφορά:
 

Σίγουρα, οι φυτικές πρωτεΐνες, σε αντίθεση με τις ζωικές, αντέχουν στη ζέστη για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Υλικά όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το τόφου σε βάζο, οι σπόροι είναι εύκολο να αναμειχθούν σε σαλάτες ή γεύματα με δημητριακά. 

 

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα σάντουιτς ή wrap με όσπρια και λαχανικά που έχουμε στην κουζίνα μας ή να δοκιμάσουμε μία από αυτές τις ιδέες:

Ρολάκια με Μαρούλι,

Σάντουιτς με spread τόφου,

Wrap με χούμους και λιαστή ντομάτα ή

Wrap με φαλάφελ πράσινου ρεβυθιού

 
…και να τα συνδυάσουμε με ένα dip φιλικό προς τη θερμότητα, όπως σάλσα φρέσκα, πέστο, χούμους ή μπαμπά γκανούς!
 

Μπορούμε, επίσης, να έχουμε μεριμνήσει και ετοιμάσει πίτες ή μάφινς με διαφορετικά άλευρα και λαχανικά. Κάποιες ωραίες ιδέες είναι η φαρινάτα που μπορεί να εμπλουτιστεί με διαφορετικά λαχανικά, μπαχαρικά και μυρωδικά. Επιπλέον, τα “αλμυρά” μάφινς είναι γεμάτα με απαραίτητα ιχνοστοιχεία και καροτενοειδή  ή τα μεσογειακά μάφινς με λιαστή ντομάτα και ελιές.

 

Τα φρούτα και τα λαχανικά που θα επιλέξουμε, καλό είναι, να είναι σχετικά άγουρα ώστε να κρατήσουν περισσότερο διάστημα. Αν έχουμε ετοιμάσει μία φρουτοσαλάτα για να πάρουμε μαζί μας, μπορούμε να προσθέσουμε λίγες σταγόνες lime ή λεμονιού για να μην καφετίσουν ή να επιλέξουμε μικρά φρούτα που δεν χρειάζονται τεμαχισμό. Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα βερίκοκα, τα σταφύλια, τα κεράσια, τα κορόμηλα όλων των ειδών και τα σύκα είναι εξαιρετικές επιλογές!

 
…αν και οι φρέσκες επιλογές θα μας βοηθήσουν να ενυδατωθούμε καλύτερα, η προσθήκη αποξηραμένων φρούτων χωρίς ζάχαρη είναι μία πολύ καλή εναλλακτική ώστε να μην μας λείψουν οι φυτικές ίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα φυτοχημικά των φρούτων μας.
 

Αν οι διακοπές μας περιλαμβάνουν μεγάλη δαπάνη ενέργειας, τα μπισκότα μας και οι μπάρες είναι μία πρώτης τάξεως επιλογή για να μας τροφοδοτήσουν με ενέργεια! Μπορούμε να αποφύγουμε τη ζάχαρη, τα οξειδωμένα ή κορεσμένα έλαια και τα ραφιναρισμένα άλευρα φτιάχνοντας τις δικές μας σπιτικές παρασκευές. 

 
Κάποιες προτάσεις μας είναι:
 

Ωμοφαγικές Εύκολες Μπάρες

Μπάρα με αποξηραμένα φρούτα

Flapjack

Χουρμαδόμπαλες

 

Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση! Το καλοκαίρι τείνουμε να αφυδατωνόμαστε πιο εύκολα λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας. Το μπάνιο στη θάλασσα, αν και υπάρχει επαφή με το υγρό στοιχείο, καθώς και η παραμονή στον ήλιο προκαλούν μεγαλύτερη εφίδρωση άρα είναι σημαντικό να κρατάμε τον οργανισμό μας καλά ενυδατωμένο. Εκτός από το νερό και τα φρέσκα τρόφιμα, που είναι τα πιο βασικά, μπορούμε να φτιάξουμε και ένα ρόφημα ηλεκτρολυτών ή ένα smoothie.

 

Παραλείποντας τη μεταφορά ατομικών ροφημάτων και συσκευασιών με ποτά, θα μειώσουμε τη βάρος μεταφοράς ενώ θα ελαχιστοποιήσουμε και τα απόβλητα. Επίσης, μπορεί ο καθένας να έχει το δικό του ατομικό κύπελλο ή μπουκάλι. 

 
 
 
Τέλος, καλό είναι να αναφερθούμε και στην ασφάλεια τροφίμων.
 
Οι περιπτώσεις τροφιμογενών νοσημάτων τείνουν να αυξάνονται το καλοκαίρι. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Ο ένας είναι ότι τα επιβλαβή βακτήρια ευδοκιμούν σε ζεστές και υγρές θερμοκρασίες. Η επικίνδυνη ζώνη είναι μεταξύ 4-60°C, όπου εκεί τα βακτήρια μπορούν να διπλασιαστούν σε αριθμό μέσα σε 20 λεπτά και ακόμη πιο γρήγορα μεταξύ 32-38°C. Ένας άλλος πιθανός κίνδυνος για την ασφάλεια είναι η προετοιμασία και το σερβίρισμα των γευμάτων σε εξωτερικούς χώρους με άπλυτα χέρια ή σε μολυσμένες επιφάνειες. Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο πριν και μετά το γεύμα μας για να μειώσουμε τον κίνδυνο. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του USDA, πετάμε τα ευπαθή τρόφιμα (τρόφιμα με πολύ υγρασία ή ζωικά παράγωγα) που έχουν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες (μία ώρα εάν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 32°C).
 
Τέλος, γνωρίζουμε πως η καρύκευση των πιάτων μας με βότανα και μπαχαρικά μπορούν να προσφέρουν μία αντιμικροβιακή προστασία λόγω του πολυφαινολικού τους φορτίου. Το σκόρδο, το κρεμμύδι, η ρίγανη, το θυμάρι, η κανέλα, το εστραγκόν, το δεντρολίβανο και το γαρίφαλο έχει αποδειχθεί (σε μικρό βαθμό) ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη, ακόμη και σκοτώνουν ορισμένα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών του E. coli, της σαλμονέλας και του στρεπτόκοκκου.
 
Εν κατακλείδι, εάν επιθυμούμε να μειώσουμε το κόστος των διακοπών μας, να έχουμε μία καλή θρέψη, να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να διασφαλίσουμε την υγεία όλης της οικογένειας, μπορούμε να διαθέσουμε λίγες ώρες στο σωστό σχεδιασμό και την οργάνωση των προμηθειών μας. Να φτιάξουμε μία λίστα με τα τρόφιμα που θα χρειαστούμε και, ίσως, δεν βρούμε στον προορισμό μας. Να σκεφτούμε εάν κάποια σκεύη είναι απαραίτητα για να πετύχουμε τους σκοπούς μας και να δούμε ποια σνακ και έτοιμα γεύματα θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τη καθημερινότητα μας εκεί. 
 
Οι διακοπές είναι η καλύτερη ευκαιρία για να ξεκινήσουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας, είναι πιο εύκολο να ακούσουμε τις ανάγκες μας και πιο πιθανό να χτίσουμε καλές διατροφικές βάσεις και στόχους για το επόμενο διάστημα.
 
 
Επιμέλεια: Ζώταλη Αναστασία, διαιτολόγος – διατροφολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής

Αναζήτηση

Kατηγορίες

  • Άρθρα
  • Γενικά
  • Δράσεις
  • Επιστημονικά Νέα
  • Ηθική Χορτοφαγία
  • Ομιλίες
  • Παιδική Διατροφή
  • Συνεντεύξεις

Ετικέτες

baby baby-led babyledweaning blw children eating health healthy kids nutrition picky pickyeater picky eating plantbased seminar tips toddler vegan vegankids vegannutrition vegetarian video έντερο αντιοξειδωτικά βίγκαν βίντεο βιταμίνες βρεφική διατροφή διατροφικές συνήθειες δράσεις εγκέφαλος ιχνοστοιχεία μικροβίωμα οικογένεια παιδική παιδική διατροφή ρόδι σίδηρος σεμινάριο συνέντευξη υγεία φθινόπωρο φρούτα φυτική

Δημοφιλείς Συνταγές

  • Πατέ Αγκινάρας με Καρύδια

    45 λεπτά. Για σχετικά έμπειρους

Επικοινωνήστε μαζί μας

    Δείτε επίσης

    • Online σεμινάριο εισαγωγής στερεών τροφών 6-12 μηνών μέσα από το Mom's Wellnest €20.00 €15.00
    • BLW για vegan μωρά, όσα θέλεις να μάθεις €19.99

    Επικοινωνία

    Γραφείο Σαρωνίδας

    Λεωφ. Σαρωνίδας 44 | T.K.: 19013

    Γραφείο Αθήνας

    Δημοφώντος 32, Θησείο | T.K.: 11810

    [email protected] +302114199250 +306940715140

    Τελευταία άρθρα

    • Βαρέα Μέταλλα στη διατροφή Φεβ 22

      Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά, ακούμε τον όρο...

    • Το Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής πάει Μυτιλήνη Φεβ 5

      Το Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής και το καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος...

    • Τα μανιτάρια στο πιάτο μας.. Ιαν 25

      Τα μανιτάρια είναι μια εύκολη και θρεπτική τροφή που μπορούμε...

    Τελευταίες συνταγές

    • Μπισκότα Βρώμης Φεβ 6

      Τα μπισκότα βρώμης είναι μία γλυκιά εναλλακτική για τις ημέρες...

    • Καροτοκέικ Φεβ 5

      Ένα πολύ εύκολο vegan κέικ!   Συνταγή: Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος –...

    • Μούς από αμύγδαλα Φεβ 5

      Η μους από αμύγδαλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γαρνίρει...

    ©2023 | Όροι χρήσης | Πολιτική απορρήτου
    Σχεδιασμός & Ανάπτυξη Plethora Themes
    ×

    Σύνδεση

    Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
    Διαχείριση προσωπικών δεδομένων
    Χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνολογίες ( cookies, pixels, κ.α. ) για να διασφαλίσουμε την βέλτιστη εμπειρία χρήσής του ιστοχώρου. Αποδεχόμενοι την χρήση αυτών των τεχνολογιών, μας επιτρέπετε να εντοπίζουμε και να επιλύουμε σημαντικά προβλήματα. Μη αποδεχόμενοι την χρήση τους, πιθανόν να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα σε διάφορες λειτουργίες του ιστοχώρου.
    Λειτουργικά Πάντα ενεργό
    Η τεχνική αποθήκευση ή η πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό να καταστεί δυνατή η χρήση μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή χρήστη ή για τον αποκλειστικό σκοπό της μετάδοσης μιας επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
    Προτιμήσεις
    Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
    Στατιστικά
    Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, εκούσια συμμόρφωση από την πλευρά του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετα αρχεία από τρίτο μέρος, πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται μόνο για αυτόν τον σκοπό δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίησή σας.
    Εμπορικής Προώθησης
    Ο τεχνικός χώρος αποθήκευσης ή η πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρήστη για την αποστολή διαφημίσεων ή για την παρακολούθηση του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε πολλούς ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς μάρκετινγκ.
    Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
    Επιλογές
    {title} {title} {title}