Τα 5 τρόφιμα κλειδιά
Διαβάζοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου (WCRF), αλλά και τις οδηγίες για την πρόληψη των καρδιαγγειακών, του διαβήτη, της παχυσαρκίας, καταλαβαίνουμε ότι κανένας δεν επισημαίνει την κατανάλωση γαλακτοκομικών (γάλα, κίτρινο τυρί).
Κανένας επίσημος φορέας δεν συμβουλεύει την κατανάλωση τροφών με ζάχαρη για πρωινό, μπέικον, πανσέτες, τυροκροκέτες ή κανείς δεν προβάλει τις αρετές των λευκών κατεργασμένων δημητριακών (άσπρα μακαρόνια, άσπρο ψωμί, ρύζι γλασσέ) και των προϊόντων έτοιμων προς κατανάλωση…
Και γιατί λοιπόν οι περισσότεροι επιδίδονται στην κατανάλωση των κατεργασμένων τροφών ή των ζωικών προιόντων και κυρίως γιατί τα δίνουμε και στα παιδιά μας; Αρχίζοντας από τα μπισκότα για βρέφη με ζάχαρη, «… μεγαλώνει- μεγαλώνει γερά παιδιά», ή φαγητό σε κονσέρβα για βρέφη πρώτης βρεφικής ηλικίας κλπ.
Αν κάνουμε μια σύνθεση και ανακεφαλαιώσουμε ότι όλες οι έρευνες συστήνουν , θα ανακαλύψουμε ότι για να έχουμε υγεία και μακροζωία φτάνει να καταναλώνουμε καθημερινά τα 5 τρόφιμα κλειδιά:
Φρούτα και Λαχανικά
Φρούτα και λαχανικά, των οποίων η ελάχιστη καθημερινή πρόσληψη, ιδίως για τα παιδιά είναι 5 μερίδες (μια μερίδα ισούται με 150γρ, δηλαδή ένα μέτριο μήλο). Ήδη όμως από το 2008, οι έρευνες καταλήγουν ότι ένας ενήλικας θα πρέπει να καταναλώνει όχι λιγότερο από 7 και καλύτερα 9 μερίδες φρούτων και λαχανικών για να διατηρήσει την υγεία του σε άριστα επίπεδα.
Δοκιμάστε το καταπληκτικό και πανεύκολο strudel μήλου!
Ξηροί καρποί
Μια χούφτα (κλειστή!! Ο κάθε άνθρωπος έχει τη μερίδα στο χέρι του) ξηρούς καρπούς τη μέρα (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, κάσιους, Αιγίνης, κλπ) σε κάθε περίπτωση να είναι άψητοι για να διατηρούνται άρτια τα πολύτιμα έλαιά τους και ανάλατοι για να αποφύγουμε το περιττό αλάτι.
Δημητριακά
Στα περισσότερα γεύματά μας δημητριακά ολικής άλεσης (ακατέργαστο ρύζι, μακαρόνια ολικής, ψωμί ολικής κατά προτίμηση με προζύμι, κρίθινο παξιμάδι, βρώμη κλπ).
Δοκιμάστε να κάνετε φύτρα από τα δημητριακά, είναι ένας οικολογικός τρόπος “μαγειρέματος” που προσδίδει στο τελικό προιόν πληθώρα θρεπτικών συστατικών.
Όσπρια
Τουλάχιστον μια μερίδα όσπρια: μια- δυο κουταλιές φακή, μαυρομάτικα, φύτρα σόγιας, κόκκινα φασόλια στις σαλάτες, στις σούπες ή σε μορφή κρέμας όπως το χούμους ρεβιθιών για ντάκος ή συνοδευτικό για το ρύζι.
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc