Οι λιγούρες της εγκυμοσύνης σημαίνουν έλλειψη βιταμινών;
Υπάρχει σημαντική παραπληροφόρηση η οποία αναφέρει ότι το σώμα μας ζητά συγκεκριμένες τροφές για τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Συχνά υποθέτουμε ότι η λιγούρα για κρέας είναι ο τρόπος του σώματός μας να μας πει ότι χρειαζόμαστε περισσότερο σίδηρο ή πρωτεΐνη, παρόλα αυτά οι έρευνες δεν επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία. Συγκεκριμένα, η μόνη αποδεδειγμένη συσχέτιση λιγούρας και έλλειψης βιταμινών είναι η λιγούρα για πάγο και η έλλειψη σιδήρου. Συνεπώς αν δεις τον εαυτό σου να ζητάει παγάκια ή προϊόντα τα οποία δεν είναι προς κατανάλωση όπως χαρτί ή χώμα (υπάρχει ως φαινόμενο) ενδεχομένως να αντιμετωπίζεις μία κατάσταση γνωστή και ως πίκα ή αλλοτριοφαγία που σχετίζεται με χαμηλές αποθήκες σιδήρου.
Μπορείς να το σκεφτείς ως εξής – όταν λιγουρεύεσαι κάτι πολύ αλατισμένο, συνήθως τι θέλεις να καταναλώσεις; το μυαλό σου πάει σε πατατάκια, κρακεράκια, τηγανιτές πατάτες και όχι ψητά λαχανικά με θαλασσινό αλάτι. Όταν θέλεις κάτι γλυκό λιγουρεύεσαι φρούτα ή μήπως ο εγκέφαλός σου ζητάει παγωτό, μπισκότα ή σοκολάτα; Oι έρευνες έχουν δείξει ότι το 50 με 90% των εγγύων βιώνουν λιγούρες για συγκεκριμένα τρόφιμα τα οποία είναι συνήθως υψηλά σε σάκχαρα και λίπη, αλλά όχι σε βιταμίνες.
Αν λοιπόν η λιγούρα για κρέας σήμαινε ότι το σώμα μας απλά χρειάζεται πρωτεΐνη ή σίδηρο, τότε οι φακές ή η βρώμη θα αρκούσαν για να το ικανοποιήσουν.
Τι είναι αυτό που πυροδοτεί τις λιγούρες της εγκυμοσύνης;
Έρευνες δείχνουν ότι οι λιγούρες αυτές είναι κυρίως βασισμένες στο συναίσθημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι λιγουρεύονται εύκολο φαγητό, κάτι που έτρωγαν στο παρελθόν και τους γέμιζε χαρά. Άρα, ο παρελθοντικός ο εαυτός ευχαριστιόταν μία μπριζόλα ή μήπως έχει ωραίες αναμνήσεις όντας χαρούμενος τρώγοντας με την οικογένειά του; Αν αυτή είναι η πραγματικότητα, το πιο πιθανό είναι ότι αυτή είναι η ρίζα της λιγούρας και όχι η ανάγκη για τα θρεπτικά στοιχεία του κρέατος τα οποία μπορούν να βρεθούν και σε άλλες τροφές. Από την άλλη, αρκετές γυναίκες οι οποίες καταναλώνουν κρέας μπορεί να εντοπίσουν μία απέχθεια για το κρέας και τα ζωικά προϊόντα κατά την εγκυμοσύνη, ειδικά το πρώτο τρίμηνο. Αυτό που πιστεύουμε αναφορικά με αυτή τη διάθεση είναι ότι αποτελεί μία εξελικτική απόκριση, η οποία δημιουργήθηκε για να προστατεύσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο από πιθανά παθογόνα που βρίσκονται στα ζωικά τρόφιμα.
Αν λοιπόν προκύψει από το πουθενά μία ανάγκη για κατανάλωση κρέατος κατά την εγκυμοσύνη δεν σχετίζεται με το ότι έχεις έλλειψη σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, ούτε με το ότι μπορεί να είσαι “κακός” vegan – είναι, απλώς, λογικό. Μπορείς να δοκιμάσεις να ικανοποιήσεις τις λιγούρες σου με άλλα φαγητά τα οποία σε γεμίζουν ή με μία εναλλακτική του προϊόντος που λιγουρεύεσαι η οποία θα είναι φυτικής προέλευσης. Αν λιγουρεύεσαι burger δοκίμασε vegan burger με μπιφτέκι λαχανικών. Αν λιγουρεύεσαι παγωτό υπάρχουν vegan επιλογές οι οποίες είναι νοστιμότατες και σου δίνουν την πλήρη εμπειρία του τροφίμου που έχεις ανάγκη.
Αρθρογράφηση και επιμέλεια: Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Πηγές:
-
Conway, R. and Cullum, A., 2010. Vegetarians and vegans during pregnancy and lactation. Maternal-Fetal Nutrition during Pregnancy and Lactation. Symonds EM & Ramsay MM (eds). Cambridge University Press, New York.
-
Thomas, K., 2022. Frequency of Food Cravings in Adults Consuming Animal or Plant Based Diets. University of Rhode Island.
-
Orloff, N.C. and Hormes, J.M., 2014. Pickles and ice cream! Food cravings in pregnancy: hypotheses, preliminary evidence, and directions for future research. Frontiers in psychology, 5, p.111321.
-
Breeland, S., 2016. The Correlation between Cravings and Reported Nutrient Intake in Female University Students Ages 18-24.
-
Conway, R., 2013. What to Eat When You’re Pregnant and Vegetarian: The complete guide to healthy eating. Pearson UK.