Στην Ιταλία, στην περιοχή της Γένοβας, το πιο διαδεδομένο “junk food” είναι η farinata. Μια ομελέτα ουσιαστικά με ρεβυθάλευρο. Οι παραλλαγές είναι πολλές και η φαντασία σε κάτι τέτοιες συνταγές μπορεί να μας οδηγήσει σε πολύ γευστικά μονοπάτια. Σας παραθέτω την αυθεντική συνταγή, εσείς μπορείτε να αναμίξετε φρέσκο κρεμμυδάκι, δενδρολίβανο, μανιτάρια, αγκινάρες ή σπαράγγια, ή και βότανα και μπαχαρικά τις αρεσκείας σας.
Υλικά:
Ετοιμασία:
-
Αναμιγνύετε το αλεύρι με το νερό και ανακατεύετε καλά έτσι ώστε να μην δημιουργούνται σβόλοι. Σκεπάστε με μια μεμβράνη και αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για 4 έως 12 ώρες.
-
Αφαιρέστε τον αφρό που θα έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια. Προσθέστε το λάδι και το αλάτι και ανακατέψτε ξανά.
-
Βάλτε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι και τοποθετήστε το μείγμα. Εδώ ενδεχομένως μπορείτε να προσθέσετε άλλα υλικά της αρεσκείας σας.
-
Τοποθετήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 40 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το πάχος που θα δώσετε.
Ιδέες για πιο απαιτητικούς: -Δοκιμάστε να ψιλοκοψετε στο μείγμα μανιτάρια. -Σε μια κατσαρόλα μαράνετε χόρτα, πράσα, σπανάκι και μυρωδικά (πχ ανηθο) και προσθέστε στο μείγμα. -Προσθέστε ντοματίνια. -Τρίψτε κολοκυθάκι (σαν μπατζίνα). -Αντικαταστείτε μέρος του νερού (50ml) με χυμό ντομάτας, ρίγανη και προσθέστε ψιλοκομένες ελιές, πιπεριά και καπνιστό τόφου (σαν πίτσα)
*Το αλάτι προτείνεται για ηλικίες άνω του 1 έτους.
Συνταγή: Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc