Περίεργες ερωτήσεις στο διαιτολόγο
Σήμερα αποφάσισα να κάνω μια αναδρομή σε όλα αυτά τα περιστατικά που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από το γραφείο..
Άλλοι ήρθαν με σκοπό να γίνουν χορτοφάγοι, σε άλλους δεν είχε περάσει καν από το μυαλό η επιλογή αυτή όταν σήκωσαν για πρώτη φορά το ακουστικό και μου τηλεφώνησαν.
Οι περισσότεροι, όμως, τώρα, είναι φυτοφάγοι, υγιείς, έχουν μάθει να τρέφονται χωρίς να χρειάζονται διαρκή καθοδήγηση και προπάντων χωρίς να νιώθουν ότι στερούνται ή ότι κάνουν μια δίαιτα για κάποιο σκοπό, πχ απώλεια κιλών, αύξηση μυϊκής μάζας κλπ.
Στο γραφείο συχνά ακούω ερωτήσεις, κυρίως, για το πώς να σχεδιάσουν σωστά τη φυτική διατροφή ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους και να μην έχουν έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά.
Οι πιο συχνές ερωτήσεις πού απαντώ καθημερινά, συνήθως, έχουν να κάνουν με το αν θα καλύψουν την ανάγκη τους σε πρωτεΐνη, σίδηρο και ασβέστιο και αν θα μπορέσουν να θεραπεύσουν την ενδεχόμενη αναιμία. Σε αυτές τις ερωτήσεις έχουμε δώσει πολλάκις απαντήσεις και έχουμε καλύψει αυτό το φάσμα των ερωτήσεων.
Όμως δεν είναι σπάνιες οι φορές που έρχομαι αντιμέτωπη με ερωτήσεις που δεν τις ακούω τόσο συχνά!
Παρακάτω έχω κάνει μία λίστα με τις πιο περίεργες ερωτήσεις σχετικά με τη φυτική διατροφή.:
1)Μου είπαν ότι αν κάνω φυτική διατροφή θα εμφανίσω αλλεργίες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ισταμίνη.
Φυσικά δεν ισχύει κάτι τέτοιο, μιας και με τη φυτική διατροφή βοηθάμε να ενισχυθεί το εντερικό μικροβίωμα το οποίο εκτός των άλλων, είναι σημαντικό στην πρόληψη της εμφάνισης αλλεργιών.
Η ισταμίνη είναι μια χημική ένωση με αζωτούχα βάση που βρίσκεται φυσικά σε πάρα πολλά τρόφιμα που περιέχουν το αμινοξύ ιστιδίνη (πρόδρομος της ισταμίνης), όπως τα κόκκινα φρούτα, που τη χρησιμοποιούν για την ωρίμανσή τους.
Κυρίως όμως απαντάται σε ζωικούς ιστούς όπως τα ψάρια και τα θαλασσινά, αλλά και σε γαλακτοκομικά προϊόντα, και αυτός είναι ο λόγος που θεωρούνται αλλεργιογόνα.
Στην περίπτωση (είναι εξαιρετικά σπάνια) που υπάρχει δυσανεξία στην ισταμίνη, αποφεύγονται συγκεκριμένες τροφές στη φυτική διατροφή όπως το αβοκάντο, το σπανάκι, τα προϊόντα ζύμωσης, οι ντομάτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα τρόφιμα ίσης διατροφικής αξίας.
2)Πόσο ασφαλής είναι η σόγια;
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στην Ευρώπη, η σόγια που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση δεν είναι μεταλλαγμένη.
Προς το παρόν, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (καλαμπόκι, σόγια) προορίζονται μόνο για ζωοτροφές οπότε δεν υπάρχει φόβος αν καταναλώνουμε σόγια και τα προϊόντα της που προέρχονται από χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης.
3) Τρώω κάθε μέρα όσπρια, όμως έχω πολλά αέρια. Πως μπορώ να μην έρχομαι σε δύσκολη θέση;
Η λύση είναι σύνθετη, όπως και η ρίζα του προβλήματος. Τα αέρια προμηνύουν μια εντερική δυσβίωση.
Για να μπορούμε να ανεχόμαστε καλά τα όσπρια και πολλές φορές και τα λαχανικά χρειάζεται εκπαίδευση.
Πιο συγκεκριμένα, να εκπαιδεύσουμε τα μικρόβια που ζουν φυσιολογικά στο έντερο μας να πέπτουν τις τροφές αυτές, ενισχύοντας το στρατό τους με πρεβιοτικά, δηλαδή τροφές πλούσιες σε ίνες.
Κάποια τρικ που μπορούν να φανούν χρήσιμα και κάνουν τα όσπρια πιο εύπεπτα είναι:
α) μούλιασμα των οσπρίων πριν το βράσιμο για 12 με 48 ώρες και αλλαγή του νερού.
β) βράσιμο με το φύκι kombu, εκτός του ότι τα κάνει πιο εύπεπτα, εμπλουτίζει και το φαγητό μας με μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
γ) φύτρωμα των οσπρίων, που αυξάνεται και η διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών.
δ) πολύ καλό βράσιμο και πολτοποίηση μαζί με αρωματικά φυτά όπως δυόσμος, βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι.
Τα al dente όσπρια μπορεί να είναι πιο ευπαρουσίαστα αλλά κανείς δεν τα πέπτει τόσο εύκολα.
4) Πως θα χάσω τα περιττά κιλά τρώγοντας όσπρια; δεν έχουν πολύ άμυλο;
Και ποιος είπε ότι το άμυλο είναι παχυντικό; Ειδικά αν πρόκειται για το άμυλο των οσπρίων.
Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση οσπρίων βοηθά στην απώλεια βάρους.
Είναι προφανές ότι δεν χρειάζεται να τρώμε ένα καζάνι όσπρια, πάντα με μια λογική μερίδα και σε συνδυασμό με άλλες ομάδες τροφίμων όπως τα λαχανικά, τα δημητριακά χορταίνουμε για μεγαλύτερο διάστημα και η γλυκαιμία παραμένει σταθερή για περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα.
Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και ταυτόχρονα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά ακόμα και σε εκείνους που, ναι, τρώνε τη φασολάδα τους για βραδινό!
Μερικές ιδέες για γεύματα “διαίτης” με όσπρια είναι:
α) Πράσινη ανάμεικτη σαλάτα με μαυρομάτικα και τριμμένο κρίθινο παξιμάδι με αβοκάντο και μπαλσάμικο ξύδι.
β) Ριζότο με ρεβίθια και μανιτάρια
γ) Ζυμαρικά οσπρίων με σάλτσα ντομάτας ή πέστο βασιλικού
δ) Χορτόπιτα από ρεβυθάλευρο και άγρια χόρτα.
Ακολουθώντας τη φυτική διατροφή είναι μια εμπειρία που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει,
με την προϋπόθεση ότι είναι σωστά σχεδιασμένη, έχει ποικιλία και επάρκεια σε θερμίδες και γίνεται φυσικά, για να ικανοποιήσει και τους γευστικούς κάλυκες αφού όλοι έχουμε ανάγκη από λίγο νόστιμο φαγητό!
Καλή αρχή σε αυτούς που ξεκινούν τώρα και καλή συνέχεια σε όσους βρίσκονται, ήδη, στο μαγικό αυτό ταξίδι!
Σοφία Κανέλλου
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc
www.dev.siniditidiatrofi.gr