Σύνδεση | Εγγραφή
HealthFlex
×
  • Αρχική
  • Για εμάς
  • Υπηρεσίες
  • Κατάστημα
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Επικοινωνία

Veganuary-Προστάτεψε τη φύση γέμισε το πιάτο σου σωστά

Veganuary-Προστάτεψε τη φύση γέμισε το πιάτο σου σωστά
21 Ιανουαρίου, 2023Sofia KanellouΆρθραdietaryecoecologyemissionshealthynaturanrgplanetsaveveganveganuaryβίγκανδιατροφήιανουάριοςοικολογίαπλανήτης

 

Κάθε Δεκέμβριο όλοι λίγο-πολύ ρίχνουμε μια ματιά πίσω μας και στοχαζόμαστε τι θα μπορούσαμε να έχουμε αλλάξει το χρόνο που πέρασε. Ενώ ταυτόχρονα, βάζουμε νέους στόχους για το νέο έτος. Έτσι, υποδεχόμενοι θετικά τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς μια πρόκληση θα ήταν να δοκιμάσει κανείς να γίνει vegan για ένα μήνα… ή και γιατί όχι, για περισσότερο, και για πάντα! 

 

 

Πόσο συνδεδεμένη είναι η τροφή που επιλέγουμε με την κλιματική αλλαγή;

Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος γίνεται όλο και πιο άμεση. Η καύση ορυκτών καυσίμων, η αποψίλωση δασών, τα αζωτούχα λιπάσματα και η κτηνοτροφία είναι από τα βασικά αίτια που συνδέονται με την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Είναι απόλυτα σαφές πως η διατροφή μας παίζει άμεσο ρόλο στη χρήση  φυσικών πόρων αλλά και στις εκπομπές ρύπων πίσω στο περιβάλλον. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, γνωρίζουμε πως το 37% όλων των εκπομπών αερίων σχετίζεται με τις διατροφικές μας επιλογές. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι πόσο άνισα είναι τα ποσοστά. Το 57% αντιστοιχεί στην παραγωγή ζωικών τροφών (συμπεριλαμβανομένων των ζωοτροφών), το 29% σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και το 14% σε άλλες χρήσεις!

 

Μία βιώσιμη λύση…

Σύμφωνα με τo Physicians Committee of Responsible Medicine, μία παγκόσμια στροφή σε μία φυτική διατροφή θα μείωνε τα αέρια του θερμοκηπίου που προέρχονται από την τροφή κατά 40% αλλά και το ποσοστό θνησιμότητας κατά 10%. Έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε σημαντικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα καθώς στρεφόμαστε σε μία φυτική διατροφή. Συγκεκριμένα, μία τέτοια επιλογή θα μείωνε τις εκπομπές αερίων ενός ατόμου ετησίως κατά 50–86%, ανάλογα με το πόσο ακατέργαστα ή μη είναι τα τρόφιμα που επιλέγουμε!

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί και οι ρίζες φαίνεται να είναι η βάση για μία οικολογική και υγιεινή διατροφή παγκοσμίως (“planetary health diet”, EAT-Lancet Commission, 2019).

Στον αντίποδα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βοδινό κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια κι όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα ζωικής προέλευσης χρειάζονται μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις για την τροφή τους, αρκετό νερό ενώ το κόστος μεταποίησης της πρώτης ύλης φαίνεται να είναι και αυτό αυξημένο περιβαλλοντικά.

 

Όμως, είναι ασφαλής μία φυτική διατροφή;

Ναι, σύμφωνα με position papers των μεγαλύτερων συλλόγων διατροφής και υγείας, οι καλά σχεδιασμένες χορτοφαγικές και vegan διατροφές μπορούν να είναι ασφαλείς, να προάγουν την υγεία, ακόμη και να προλαμβάνουν εύρος παθήσεων. Είναι, δε, κατάλληλες για όλα τα στάδια της ζωής, από την κύηση και τη βρεφική ηλικία μέχρι και όλο το φάσμα των ηλικιών.

Μια vegan διατροφή που βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς είναι επίσης καλύτερη για την ανθρώπινη υγεία, συμβάλλοντας στην πρόληψη ή την αναστροφή καταστάσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

 

Ένα σκαλάκι ακόμη…

Αν και από μόνη της, η φυτική διατροφή φαίνεται να υποστηρίζει τόσο την προαγωγή της υγείας αλλά και τη βιωσιμότητα του πλανήτη, υπάρχουν κάποια βήματα  για να πετύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε τρόφιμα στην εποχή τους ώστε να γλυτώνουμε το κόστος συντήρησης τους ή την απόσταση που χρειάζεται να κάνουν για να φτάσουν στη δική μας αγορά. Επίσης, όσο πιο ακατέργαστη είναι η τροφή μας τόσο μειώνουμε τις εκπομπές αερίων που σχετίζονται με τη μεταποίηση ή τη συσκευασία.

 

…στην πράξη, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε;

Αρχικά, γιατί όχι, να ενημερωθούμε και να πειραματιστούμε δοκιμάζοντας φυτικά γεύματα, να μειώσουμε, ή ακόμη καλύτερα, να αποβάλλουμε από την καθημερινότητά μας την κατανάλωση ζώων και τα παράγωγα αυτών. Επίσης, μπορούμε να εξοικειωθούμε με συνταγές οι οποίες βασίζονται στα τρόφιμα του τόπου μας και σε τρόπους συντήρησης ώστε να αυξήσουμε και τη διάρκεια ζωής των τροφών. Η οργάνωση της κουζίνας μας και των αγορών μας θα μας ωφελήσει ακόμη και στην εξοικονόμηση χρημάτων.

Τα λαχανικά μας μπορούν να γίνουν θρεπτικά τουρσιά, τα υπολείμματα των φαγητών μας μπορούν να γίνουν ένα νέο γευστικό πιάτο (τα ρεβίθια που φτιάξαμε γίνονται πεντανόστιμα φαλάφελ), η αγορά βιολογικών τροφίμων από μία υπαίθρια αγορά ή από τους ίδιους τους παραγωγούς, καθώς και η σωστή συντήρηση των φρέσκων φρούτων είναι λίγα μόνο από τα βήματα προς μία πιο οικονομική, πιο βιώσιμη και πιο υγιεινή διατροφή.

 

Όπως είπε και ο Τζόναθαν Σάφραν Φόερ στο βιβλίο του:

«Το κλίμα είμαστε εμείς και η σωτηρία του πλανήτη ξεκινάει από το πρωινό μας».

 

Υπάρχει καλύτερη πρόκληση από το Veganuary;

Tο #Veganuary είναι μια κίνηση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014 και, έκτοτε, κάθε χρόνο δίνει την ευκαιρία στο κοινό, που σκέφτεται να ξεκινήσει μια vegan διατροφή, να αρχίσει τη νέα χρονιά με το πιο “υγιεινό” τρόπο.

Με αυτό τον τρόπο θα επικεντρωθεί σε φυτικές επιλογές τροφών, θα διασκεδάζει σε μη βίαια θεάματα, θα χρησιμοποιεί ρούχα και καλλυντικά που δεν θα χρειάζεται να υποφέρει κάποιο ζώο, και θα προσπαθήσει να μάθει περισσότερα για μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη.

 

 

Πηγές:
  • https://ourworldindata.org/greenhouse-gas-emissions-food
  • https://www.pcrm.org/news/news-releases/doctors-group-urges-white-house-fight-extreme-heat-recommending-vegan-diet
  • https://eatforum.org/eat-lancet-commission/
  • Xu, X., Sharma, P., Shu, S. et al. Global greenhouse gas emissions from animal-based foods are twice those of plant-based foods. Nat Food 2, 724–732 (2021).

 

 

της Σοφίας Κανέλλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο: Naturanrg131o, www.naturanrg.gr

Αναζήτηση

Kατηγορίες

  • Άρθρα
  • Γενικά
  • Δράσεις
  • Επιστημονικά Νέα
  • Ηθική Χορτοφαγία
  • Ομιλίες
  • Παιδική Διατροφή
  • Συνεντεύξεις

Ετικέτες

baby baby-led babyledweaning blw children eating health healthy kids nutrition picky pickyeater picky eating plantbased seminar tips toddler vegan vegankids vegannutrition vegetarian video έντερο αντιοξειδωτικά βίγκαν βίντεο βιταμίνες βρεφική διατροφή διατροφικές συνήθειες δράσεις εγκέφαλος ιχνοστοιχεία μικροβίωμα οικογένεια παιδική παιδική διατροφή ρόδι σίδηρος σεμινάριο συνέντευξη υγεία φθινόπωρο φρούτα φυτική

Δημοφιλείς Συνταγές

  • Πατέ Αγκινάρας με Καρύδια

    45 λεπτά. Για σχετικά έμπειρους

Επικοινωνήστε μαζί μας

    Δείτε επίσης

    • Πλάνο γευμάτων €0.00
    • BLW για vegan μωρά, όσα θέλεις να μάθεις €19.99

    Επικοινωνία

    Γραφείο Σαρωνίδας

    Λεωφ. Σαρωνίδας 44 | T.K.: 19013

    Γραφείο Αθήνας

    Δημοφώντος 32, Θησείο | T.K.: 11810

    [email protected] +302114199250 +306940715140

    Τελευταία άρθρα

    • Βαρέα Μέταλλα στη διατροφή Φεβ 22

      Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά, ακούμε τον όρο...

    • Το Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής πάει Μυτιλήνη Φεβ 5

      Το Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής και το καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος...

    • Τα μανιτάρια στο πιάτο μας.. Ιαν 25

      Τα μανιτάρια είναι μια εύκολη και θρεπτική τροφή που μπορούμε...

    Τελευταίες συνταγές

    • Μπεσαμέλ vegan Μαρ 31

      Η μπεσαμέλ εμφανίστηκε πρώτη φορά το 17ο αιώνα σε ένα...

    • Αλοιφή με κόλιανδρο και λάημ Μαρ 31

      Τί ωραία φρέσκια και δροσερή γεύση; Προσθέστε την αλοιφή αυτή...

    • Μπισκότα Βρώμης Φεβ 6

      Τα μπισκότα βρώμης είναι μία γλυκιά εναλλακτική για τις ημέρες...

    ©2023 | Όροι χρήσης | Πολιτική απορρήτου
    Σχεδιασμός & Ανάπτυξη Plethora Themes
    ×

    Σύνδεση

    Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
    Διαχείριση προσωπικών δεδομένων
    Χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνολογίες ( cookies, pixels, κ.α. ) για να διασφαλίσουμε την βέλτιστη εμπειρία χρήσής του ιστοχώρου. Αποδεχόμενοι την χρήση αυτών των τεχνολογιών, μας επιτρέπετε να εντοπίζουμε και να επιλύουμε σημαντικά προβλήματα. Μη αποδεχόμενοι την χρήση τους, πιθανόν να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα σε διάφορες λειτουργίες του ιστοχώρου.
    Λειτουργικά Πάντα ενεργό
    Η τεχνική αποθήκευση ή η πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό να καταστεί δυνατή η χρήση μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή χρήστη ή για τον αποκλειστικό σκοπό της μετάδοσης μιας επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
    Προτιμήσεις
    Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
    Στατιστικά
    Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, εκούσια συμμόρφωση από την πλευρά του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετα αρχεία από τρίτο μέρος, πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται μόνο για αυτόν τον σκοπό δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίησή σας.
    Εμπορικής Προώθησης
    Ο τεχνικός χώρος αποθήκευσης ή η πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρήστη για την αποστολή διαφημίσεων ή για την παρακολούθηση του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε πολλούς ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς μάρκετινγκ.
    Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
    Επιλογές
    {title} {title} {title}