Βίγκαν εκδοχή λοιπόν του κλασικού στιφάδου, με συμπρωταγωνιστή τα μανιτάρια.
Ένα γεύμα χειμωνιάτικο, που μου θυμίζει δάσος στο βουνό!
Συνταγή: Ζαννής Ζουγανέλης, Χημικός, Vegan αλχημιστής, συνεργάτης του Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής
Υλικά:
Ετοιμασία:
-
Βασική Συνταγή:
- Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα ξεπλένω.
- Κάνω το ίδιο και με τα πράσα και τα κόβω σε ροδέλες 1 εκατοστού.
- Τα βάζω με το λάδι σε μια κατσαρόλα μέχρι να καραμελώσουν.
- Κόβω τα μανιτάρια στα 4 και σπάω τα καρύδια σε μικρά τρίμματα.
- Τα προσθέτω στην κατσαρόλα όταν γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια.
- Μόλις πάρουν χρώμα τα μανιτάρια ρίχνω το ξύδι, ανακατεύω και περιμένω να εξατμιστεί η έντονα όξινη μυρωδιά του.
- Στη συνέχεια ρίχνω το κρασί.
- Προσθέτω όλα τα μυρωδικά και βράζω μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσω λίγο νερό για να μην μου κολλήσει.
- Όταν δέσει η σάλτσα προσθέτω την μελάσα, ανακατεύω και κατεβάζω από τη φωτιά.
-
Σερβίρισμα:
- Αν θέλω να το σερβίρω ως κυρίως πιάτο, μπορώ να βράσω λίγο ρύζι μπασμάτι (αναλογία με νερό 1:2,5), μαζί με αλάτι, τριμμένο πιπέρι και 1 κ.σ. λάδι καρύδας.
- Βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιει όλο το νερό και να κάνει λακκούβες από πάνω το ρύζι, οπότε το κατεβάζω και σκεπάζω με μια πετσέτα.
- Μια πράσινη σαλάτα, λίγο προζυμένιο ψωμί κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί χωρίς αλκοόλ ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το γεύμα!
*Η συνταγή δεν προτείνεται σε παιδιά και βρέφη κάτω των 24 μηνών.
Συνταγή: Ζαννής Ζουγανέλης, Χημικός, Vegan αλχημιστής, συνεργάτης του Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής