Σύνδεση | Εγγραφή
HealthFlex
×
  • Αρχική
  • Για εμάς
  • Υπηρεσίες
  • Κατάστημα
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Επικοινωνία

Όταν τα παιδιά δεν τρώνε, η μάχη των λαχανικών και 10+1 τροποι για να τα κερδισετε

Όταν τα παιδιά δεν τρώνε, η μάχη των λαχανικών και 10+1 τροποι για να τα κερδισετε
6 Οκτωβρίου, 2020plethora.devΆρθραΕπιστημονικά ΝέαΠαιδική Διατροφήbabyledweaningblweatingpickyveganβρεφικήδιατροφήλαχανικάνεοφοβίαοικογένειαπαιδιάπαιδικήσυμβουλέςφυτική

Δεν είναι δύσκολο να ακολουθήσει κάποιος φυτική διατροφή ακόμα και αν βρίσκεται στην ευαίσθητη παιδική ηλικία.  Άλλωστε η φυτική διατροφή αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την υγεία τους την ανάπτυξή τους και την νευρομυϊκή τους λειτουργία (Barroni, 2019), ενώ παράλληλα, μαθαίνουν να σέβονται και να αγαπούν τα ζώα και το περιβάλλον.

Τα μικρά παιδιά αναπτύσσουν συνήθειες και προτιμήσεις, άλλα τρώνε ότι τους βάλεις στο  πιάτο, άλλα εκδηλώνουν  καπρίτσια, και αρνούνται ακόμα  και τις πιο απλές τροφές.

Γενικά, φαίνεται ότι όταν οι γονείς τρέφονται υγιεινά, υιοθετούν και τα παιδιά ταυτόχρονα τις ίδιες συνήθειες. Επειδή όμως, τα παιδιά επηρεάζονται και από το κοινωνικό περιβάλλον, και δυσκολεύονται να κατανοήσουν την έννοια της υγείας, χρειάζεται να κοπιάσουμε λίγο παραπάνω εάν θέλουμε να ακολουθήσουν τα παιδιά μας μία υγιεινή φυτική διατροφή με  πληθώρα ανεπεξέργαστων τροφίμων. Για παράδειγμα, στα παιδιά που δεν τρώνε μακαρόνια ολικής άλεσης, μπορείτε να κάνετε ζυμαρικά φούρνου, έτσι ανακατεμένα με τη σάλτσα δύσκολα θα πουν τη διαφορά.

Για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά  χρειάζεται να καταναλώνουμε κάθε μέρα τα πέντε τρόφιμα κλειδιά:  φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς.

Εάν τα παιδιά τρώνε έστω και ορισμένες τροφές  από τις 5 βασικές ομάδες είναι μάλλον απίθανο να υποσιτίζονται.

Στο μεταξύ, αν θέλετε να τα κάνετε να τρώνε λίγα περισσότερα λαχανικά ή περισσότερα όσπρια, δοκιμάστε τα 10+1 τρικ που ακολουθούν:

 

  1. Παρατηρήστε τα υγρά που πίνουν. Τα παιδιά χρειάζονται αρκετά υγρά ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως εκείνα που πίνουν πολλά υγρά ανάμεσα στα γεύματα δεν αισθάνονται πείνα την ώρα του φαγητού και αρνούνται να φάνε γι’ αυτό μην τους επιτρέπετε να πίνουν πολλά υγρά ανάμεσα στα γεύματα, ίσως και μία ώρα πριν το κυρίως γεύμα. Δοκιμάστε να τους προσφέρετε υγρά στο τέλος του γεύματος επιμείνετε στο νερό ή στους αραιωμένους χυμούς λαχανικών. Αποφύγετε τα μπουκάλια και τα μπιμπερό, προτιμήστε φλιτζάνια η ποτήρια για να μειωθεί η ποσότητα υγρών που καταναλώνουν.
  2. Ελέγχετε τα σνακ.Τα περισσότερα παιδιά νηπιακής ηλικίας έχουν περιορισμένη όρεξη και τα σνακ τους δίνουν τις επιπλέον θερμίδες που χρειάζονται για να μεγαλώσουν, εάν όμως τα παιδιά καταλήξουν να τρώνε πολλά σνακ, δεν θα πεινούν στη διάρκεια των γευμάτων.  Εάν τα παιδιά είναι λιγόφαγα, προσφέρετε φρούτα και μπαστουνάκια λαχανικών με λίγο χούμους ανάμεσα στα γεύματα και αποφύγετε τοστ και κέικ ή σνακ με πολλές θερμίδες και λιπαρά.
  3. Αποσύρετε το πιάτο.Εάν τα παιδιά αρνούνται να φάνε πάρτε το πιάτο τους και μην τους δώσετε τίποτα μέχρι το επόμενο γεύμα. Κυρίως, αποφύγετε υποκατάστατα, τύπου τηγανιτές πατάτες ή μακαρόνια με σάλτσα την ώρα που εσείς τρώτε ένα υγιεινό γεύμα. Τα νήπια ίσως για μερικές ημέρες να είναι λίγο πιο ανήσυχα, τα υγιή παιδιά δεν θα λιμοκτονήσουν.
  4. Μείνετε ήρεμοι.Τα παιδιά ανακαλύπτουν γρήγορα ότι μπορούν να διακόψουν τα γεύματα αρνούμενα να φάνε ή να δοκιμάσουν νέες τροφές. Είναι σημαντικό να αποφύγετε να επικεντρώνετε διαρκώς το ενδιαφέρον σας επάνω τους γι’ αυτό αποφύγετε να κάνετε σκηνές ή να λογομαχείτε με άλλα μέλη της οικογένειας για το φαγητό. Και ποτέ, μα ποτέ, μην εξαναγκάζετε το παιδί να φάει.
  5. Δοκιμάζετε νέες τροφές.Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο συχνά προσφέρετε νέες τροφές στα παιδιά τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να τρέφονται με ποικιλία τροφών, γι’ αυτό μην εγκαταλείπετε τις προσπάθειες εάν το παιδί αρνηθεί κάποια τροφή την πρώτη φορά. Απλώς αποσύρετε τη νέα τροφή και δοκιμάστε ξανά μετά από μερικές εβδομάδες, ίσως με διαφορετική μορφή η σύνθεση.
  6. Προάγετε τις αγαπημένες τροφές. Εάν το παιδί σας αγαπά το μπρόκολο και όχι το κουνουπίδι, βάλτε μέσα στη σαλάτα του μερικά μπουκετάκια μπρόκολο  και τρίψτε το κουνουπίδι στον τρίφτη, ή φτιάξτε σουφλέ από τοφου με μπρόκολο, και πολύ λίγο κουνουπίδι. Μπορείτε να προσθέσετε κουνουπίδι στον πουρέ πατάτας. Ή γιατί όχι, λίγη κόκκινη πιπεριά τριμμένη ή καρότο στη σάλτσα ντομάτας.
    Εάν έχουν ήδη ξεκινήσει να τρώμε δημητριακά με ζάχαρη, μπορείτε να τα ανακατέψετε με δημητριακά ολικής χωρίς ζάχαρη ή με νιφάδες βρώμης.
  7. Έπαινος αντί για τιμωρία. Τα παιδιά σπάνια ανταποκρίνονται στην τιμωρία και λατρεύουν τον έπαινο. Επαινέστε τα όταν τρώνε σωστά. Φτιάξτε έναν πίνακα επιβράβευσης για να κερδίζουν αυτοκολλητάκι κάθε φορά που  δοκιμάζουν κάτι καινούργιο.
  8. Το γεύμα να γίνεται γιορτή. Βάλτε τα παιδιά να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του γεύματος. Αφήστε τα να στρώσουν το τραπέζι ή να βοηθήσουν στο μαγείρεμα. Βοηθήστε τα παιδιά να σερβιριστούν μόνα τους και ενθαρρύνετε τα να δοκιμάσουν νέες τροφές. Τα μικρά παιδιά αρέσκονται να μιμούνται τους γονείς, τρώτε μαζί τους σε κάθε γεύμα τις ίδιες τροφές.
  9. Δημιουργήστε ατμόσφαιρα. Η προσοχή των παιδιών αποσπάται εύκολα για αυτό βοηθήστε τα  να συγκεντρωθούν κρατώντας τα παιχνίδια, την τηλεόραση, ή οτιδήποτε άλλο τράβα την  προσοχή τους, έξω από το οπτικό τους πεδίο στη διάρκεια των γευμάτων.
    Το ίδιο το φαγητό μπορεί να γίνει το επίκεντρο και να τους κινήσει το ενδιαφέρον εάν είναι ευπαρουσίαστο.
  10. Προσφέρετε τη σωστή τροφή με το σωστό τρόπο. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδάκια μπορούν να διαχειριστούν την τροφή κόβοντας την σε μπουκιές και  δίνοντας τους μαχαιροπίρουνα στο σωστό μέγεθος. Μην γεμίζετε τα πιάτα τους υπερβολικά και έχετε πάντα διαθέσιμα στο ψυγείο ή στο τραπέζι φρούτα και λαχανικά. Αν κάποια τροφή δεν τους αρέσει, είναι φυσιολογικό, όμως για να βεβαιωθείτε, χρειάζεται να τη δοκιμάσουν περισσότερες από δέκα φορές και για να την αποδεχτούν δοκιμαστε αλλάζοντας την υφη και τη μορφή στην οποία προσφέρονται.
  11. Γίνετε ευέλικτοι. Τα υγιεινα γευματα είναι ότι καλύτερο έχετε να τους προσφέρετε. Όμως, τα παιδιά έχουν ανάγκη να βγαίνουν που και που απο τα συνηθισμένα. Δεν κινδυνεύουν επ’ ουδενί αν τους μαγειρεύετε τηγανίτες τις Κυριακές ή φάνε το αγαπημένο τους vegan παγωτό με ζάχαρη που αγόρασε η γιαγιά. Η φυτική διατροφή προσφέρει τόσες πολλές επιλογές που θα τα κρατήσει σε εγρήγορση. Έχετε δοκιμάσει burger φακής; τα περισσότερα παιδιά τρελαίνονται για junk food, μπορείτε να τους προσφέρετε φαλάφελ σε πιτούλες ή γλυκοπατάτες σε στικ στο φούρνο. Και μία φορά στο τόσο μπορείτε να οργανώσετε να πηγαίνετε σε κάποιο vegan εστιατόριο για την αγαπημένη τους λιχουδιά.

Σοφία Κανέλλου
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc
www.siniditidiatrofi.gr

Αναζήτηση

Kατηγορίες

  • Άρθρα
  • Γενικά
  • Δράσεις
  • Επιστημονικά Νέα
  • Ηθική Χορτοφαγία
  • Ομιλίες
  • Παιδική Διατροφή
  • Συνεντεύξεις

Ετικέτες

baby baby-led babyledweaning blw children eating health healthy kids nutrition picky pickyeater picky eating plantbased seminar tips toddler vegan vegankids vegannutrition vegetarian video έντερο αντιοξειδωτικά βίγκαν βίντεο βιταμίνες βρεφική διατροφή διατροφικές συνήθειες δράσεις εγκέφαλος ιχνοστοιχεία μικροβίωμα οικογένεια παιδική παιδική διατροφή ρόδι σίδηρος σεμινάριο συνέντευξη υγεία φθινόπωρο φρούτα φυτική

Δημοφιλείς Συνταγές

  • Πατέ Αγκινάρας με Καρύδια

    45 λεπτά. Για σχετικά έμπειρους

Επικοινωνήστε μαζί μας

    Δείτε επίσης

    • BLW για vegan μωρά, όσα θέλεις να μάθεις €19.99
    • Ομάδα γονέων για επιλεκτικά παιδιά €100.00

    Επικοινωνία

    Γραφείο Σαρωνίδας

    Λεωφ. Σαρωνίδας 44 | T.K.: 19013

    Γραφείο Αθήνας

    Δημοφώντος 32, Θησείο | T.K.: 11810

    [email protected] +302114199250 +306940715140

    Τελευταία άρθρα

    • Βαρέα Μέταλλα στη διατροφή Φεβ 22

      Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά, ακούμε τον όρο...

    • Το Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής πάει Μυτιλήνη Φεβ 5

      Το Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής και το καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος...

    • Τα μανιτάρια στο πιάτο μας.. Ιαν 25

      Τα μανιτάρια είναι μια εύκολη και θρεπτική τροφή που μπορούμε...

    Τελευταίες συνταγές

    • Μπισκότα Βρώμης Φεβ 6

      Τα μπισκότα βρώμης είναι μία γλυκιά εναλλακτική για τις ημέρες...

    • Καροτοκέικ Φεβ 5

      Ένα πολύ εύκολο vegan κέικ!   Συνταγή: Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος –...

    • Μούς από αμύγδαλα Φεβ 5

      Η μους από αμύγδαλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γαρνίρει...

    ©2023 | Όροι χρήσης | Πολιτική απορρήτου
    Σχεδιασμός & Ανάπτυξη Plethora Themes
    ×

    Σύνδεση

    Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
    Διαχείριση προσωπικών δεδομένων
    Χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνολογίες ( cookies, pixels, κ.α. ) για να διασφαλίσουμε την βέλτιστη εμπειρία χρήσής του ιστοχώρου. Αποδεχόμενοι την χρήση αυτών των τεχνολογιών, μας επιτρέπετε να εντοπίζουμε και να επιλύουμε σημαντικά προβλήματα. Μη αποδεχόμενοι την χρήση τους, πιθανόν να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα σε διάφορες λειτουργίες του ιστοχώρου.
    Λειτουργικά Πάντα ενεργό
    Η τεχνική αποθήκευση ή η πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό να καταστεί δυνατή η χρήση μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή χρήστη ή για τον αποκλειστικό σκοπό της μετάδοσης μιας επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
    Προτιμήσεις
    Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
    Στατιστικά
    Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, εκούσια συμμόρφωση από την πλευρά του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετα αρχεία από τρίτο μέρος, πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται μόνο για αυτόν τον σκοπό δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίησή σας.
    Εμπορικής Προώθησης
    Ο τεχνικός χώρος αποθήκευσης ή η πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρήστη για την αποστολή διαφημίσεων ή για την παρακολούθηση του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε πολλούς ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς μάρκετινγκ.
    Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
    Επιλογές
    {title} {title} {title}