Σύνδεση | Εγγραφή
HealthFlex
×
  • Αρχική
  • Για εμάς
  • Υπηρεσίες
  • Κατάστημα
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Επικοινωνία

Κεφίρ, ένα ρόφημα γεμάτο ζωή

3 Μαρτίου, 2016plethora.devΓενικά

Το κεφίρ είναι μια αποικία φιλικών βακτηρίων προς το έντερο, που μεταβάλλει συνήθως το αγελαδινό γάλα, σε ένα προϊόν ζύμωσης (1).
Γίνεται όμως και χωρίς αγελαδινό γάλα;
Φυσικά (2), τα βακτήρια που αναπτύσσονται τρέφονται με τη λακτόζη και τα σάκχαρα του γάλακτος. Αν χρησιμοποιήσουμε τους κόκκους κεφίρ για παρασκευή φυτικού κεφίρ, η ζύμωση θα γίνει με την ίδια διαδικασία και οι κεφιρόκοκκοι θα “φάνε” τα σάκχαρα του φυτικού ροφήματος και θα το μετατρέψουν σε ένα πολύ ευχάριστο ρόφημα, κάνοντάς το πιο εύπεπτο (λιγότερα σάκχαρα) και με μεγαλύτερη διατροφική (πρωτεϊνική και βιταμινική) αξία.

Ανήκει στα όξινα ζυμούμενα προϊόντα (8, 9), όπως το γιαούρτι, το ψωμί, το τουρσί και είναι τρόφιμο μεγάλης θρεπτικής αξίας. Αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές, αντι-αλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις είναι μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες των κόκκων κεφίρ (2). Επίση, πολλές μελέτες έδειξαν ότι το κεφίρ βοηθά σε αρκετούς καρκίνους (2) Το χρησιμοποιούσαν μακρόβιοι Καυκάσιοι λαοί πριν από 5.000 χρόνια.
Μια σημαντική ιδιότητα του κεφίρ είναι ότι ευεργετεί την εντερική χλωρίδα για την καλή λειτουργία του εντέρου, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο. Έντερο: η υγεία εκ των έσω!
Στο εμπόριο δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα φυτικό κεφίρ, αλλά αν έχουμε τη δυνατότητα, μπορούμε να το παρασκευάζουμε καθημερινά μόνοι μας. Η διαδικασία είναι εύκολη και γρήγορη. Η ζύμωση για το φυτικό κεφίρ μπορεί να γίνει και με αποξηραμένα σύκα (3, 4, 7), αποξηραμένες σταφίδες (3), αποξηραμένα βερύκοκα (3), καθώς και άλλα αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα (5, 7, 10) π.χ. φράουλα και πορτοκάλι (11). Μπορεί να γίνει και με την κολοκύθα (6).Το κεφίρ
Οι έρευνες είναι αναρίθμητες για τις θαυματουργές του ιδιότητες, μερικές από τις οποίες είναι κυτταρική αναζωογόνηση, αποτοξίνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού. Το κεφίρ είναι ένα βιοενεργό, εύγευστο και δροσιστικό παραδοσιακό ρόφημα, λειτουργεί ως χωνευτικό και τονωτικό.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΕΦΙΡ
Δυστυχώς – ή ευτυχώς- τους κόκκους κεφίρ δύσκολα θα τους βρούμε σε ράφια καταστημάτων. Μεταφέρεται παραδοσιακά σαν το προζύμι για το ψωμί. Αν είστε τυχεροί να έχει κάποιος κοντινός σας, ζητήστε του. Διαφορετικά στο διαδίκτυο, θα βρείτε σίγουρα «διακινητές» κεφιρόκοκκων!
Βάλτε 50 γραμμάρια από τους κόκκους του κεφίρ σε ένα καθαρό βάζο.
Προσθέστε 1/2 λίτρο ρόφημα κατά προτίμηση σόγιας (ή ρόφημα ρυζιού, βρώμης κλπ) , όχι γεμάτο ως πάνω και κλείστε καλά το καπάκι (αεροστεγώς). Αναλογία κεφίρ και φυτικού ροφήματος 1:10.
Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες. Αν το θέλετε πιο αραιό αφήστε το 12 ώρες.
Πάντα μακριά από το άμεσο ηλιακό φώς.
Περάστε το από πλαστικό σουρωτήρι (όχι μεταλλικό). Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει είναι οι δραστικοί κεφιρόκοκκοι τους οποίους θα χρησιμοποιείτε συνεχεία για να καλλιεργήσετε και άλλες φορές.
Ξεβγάλτε καλά το βάζο, ξεβγάλτε καλά τους κόκκους όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι, με κρύο νερό προσέχοντας να στραγγίσει καλά και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.
Καθώς συνεχίζεται η καλλιέργεια ο αριθμός των κόκκων αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται.
Τότε ή το αφήνετε (το επιπλέον) οπότε με την ίδια ποσότητα φυτικού ροφήματος θα γίνει πιο πυκνό ή το απομακρύνετε ή δίνετε αυτό που περισσεύει σε άλλον για καλλιέργεια.
Οι κόκκοι διατηρούν την ζωτικότητα τους για 10-15 μέρες το πολύ. Όταν θελήσετε πάλι να το καλλιεργήσετε, σουρώστε το και πετάξτε το ρόφημα που ήταν μέσα, αφού το ξεπλύνετε καλά βάλτε το με νέο ρόφημα.
Το κεφίρ πίνεται ακόμα και αν γίνει γιαούρτι. Ως «γιαούρτι» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κρέμα σε σαλάτες.
Σοφία Κανέλλου
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc
Παραπομπές:
1. Benef Microbes, 6 (2), 159-65 2015 The History of Probiotics: The Untold Story M Ozen, E C Dinleyici
2. Med Oncol, 34 (11), 183 2017 Sep 27 Kefir: A Powerful Probiotics With Anticancer Properties Mohammadreza Sharifi, Abbas Moridnia, Deniz Mortazavi, Mahsa Salehi, Marzieh Bagheri, Abdolkarim Sheikhi
3. Food Microbiol, 73, 351-361 Aug 2018 Oxygen and Diverse Nutrients Influence the Water Kefir Fermentation Process David Laureys, Maarten Aerts, Peter Vandamme, Luc De Vuyst
4. Front Microbiol, 10, 479 2019 Mar 13 eCollection 2019 Shotgun Metagenomics of a Water Kefir Fermentation Ecosystem Reveals a Novel Oenococcus Species Marko Verce, Luc De Vuyst, Stefan Weckx
5. Int J Food Microbiol, 290, 141-149 2019 Feb 2 Lifestyle of Lactobacillus Hordei Isolated From Water Kefir Based on Genomic, Proteomic and Physiological Characterization Di Xu, Julia Bechtner, Jürgen Behr, Lara Eisenbach, Andreas J Geißler, Rudi F Vogel
6. Food Sci Biotechnol, 27 (2), 525-535 2017 Dec 12 eCollection Apr 2018 Development of a Novel Fermented Pumpkin-Based Beverage Inoculated With Water Kefir Grains: A Response Surface Methodology Approach Wee Yin Koh, Uthumporn Utra, Ahmad Rosma, Mohd Esah Effarizah, Wan Ishak Wan Rosli, Yong-Ha Park
7. Front Microbiol, 10, 325 2019 Feb 28 eCollection 2019 Proteomic Analysis of Lactobacillus nagelii in the Presence of Saccharomyces cerevisiae Isolated From Water Kefir and Comparison With Lactobacillus hordei Julia Bechtner, Di Xu, Jürgen Behr, Christina Ludwig, Rudi F Vogel
8. Appl Environ Microbiol, 80 (8), 2564-72 Apr 2014 Microbial Species Diversity, Community Dynamics, and Metabolite Kinetics of Water Kefir Fermentation David Laureys, Luc De Vuyst
9. Food Microbiol, 35 (2), 92-8 Sep 2013 Metabolic Activity and Symbiotic Interactions of Lactic Acid Bacteria and Yeasts Isolated From Water Kefir Jasmin Stadie, Anna Gulitz, Matthias A Ehrmann, Rudi F Vogel
10. Int J Food Microbiol, 294, 18-26 2019 Apr 2 Label-free Quantitative Proteomic Analysis Reveals the Lifestyle of Lactobacillus Hordei in the Presence of Sacchromyces Cerevisiae Di Xu, Jürgen Behr, Andreas J Geißler, Julia Bechtner, Christina Ludwig, Rudi F Vogel
11. J Am Coll Nutr, 31 (4), 280-7 Aug 2012 Glycemic Index, Insulinemic Index, and Satiety Index of Kefir Kai Ling Kong, Suzanne Hendrich
 

Αναζήτηση

Kατηγορίες

  • Άρθρα
  • Γενικά
  • Δράσεις
  • Επιστημονικά Νέα
  • Ηθική Χορτοφαγία
  • Ομιλίες
  • Παιδική Διατροφή
  • Συνεντεύξεις

Ετικέτες

baby baby-led babyledweaning blw children eating health healthy kids nutrition picky pickyeater picky eating plantbased seminar tips toddler vegan vegankids vegannutrition vegetarian video έντερο αντιοξειδωτικά βίγκαν βίντεο βιταμίνες βρεφική διατροφή διατροφικές συνήθειες δράσεις εγκέφαλος ιχνοστοιχεία μικροβίωμα οικογένεια παιδική παιδική διατροφή ρόδι σίδηρος σεμινάριο συνέντευξη υγεία φθινόπωρο φρούτα φυτική

Δημοφιλείς Συνταγές

  • Πατέ Αγκινάρας με Καρύδια

    45 λεπτά. Για σχετικά έμπειρους

Επικοινωνήστε μαζί μας

    Δείτε επίσης

    • Online σεμινάριο εισαγωγής στερεών τροφών 6-12 μηνών μέσα από το Mom's Wellnest €20.00 €15.00
    • BLW για vegan μωρά, όσα θέλεις να μάθεις €19.99

    Επικοινωνία

    Γραφείο Σαρωνίδας

    Λεωφ. Σαρωνίδας 44 | T.K.: 19013

    Γραφείο Αθήνας

    Δημοφώντος 32, Θησείο | T.K.: 11810

    [email protected] +302114199250 +306940715140

    Τελευταία άρθρα

    • Βαρέα Μέταλλα στη διατροφή Φεβ 22

      Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά, ακούμε τον όρο...

    • Το Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής πάει Μυτιλήνη Φεβ 5

      Το Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής και το καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος...

    • Τα μανιτάρια στο πιάτο μας.. Ιαν 25

      Τα μανιτάρια είναι μια εύκολη και θρεπτική τροφή που μπορούμε...

    Τελευταίες συνταγές

    • Μπισκότα Βρώμης Φεβ 6

      Τα μπισκότα βρώμης είναι μία γλυκιά εναλλακτική για τις ημέρες...

    • Καροτοκέικ Φεβ 5

      Ένα πολύ εύκολο vegan κέικ!   Συνταγή: Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος –...

    • Μούς από αμύγδαλα Φεβ 5

      Η μους από αμύγδαλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γαρνίρει...

    ©2023 | Όροι χρήσης | Πολιτική απορρήτου
    Σχεδιασμός & Ανάπτυξη Plethora Themes
    ×

    Σύνδεση

    Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
    Διαχείριση προσωπικών δεδομένων
    Χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνολογίες ( cookies, pixels, κ.α. ) για να διασφαλίσουμε την βέλτιστη εμπειρία χρήσής του ιστοχώρου. Αποδεχόμενοι την χρήση αυτών των τεχνολογιών, μας επιτρέπετε να εντοπίζουμε και να επιλύουμε σημαντικά προβλήματα. Μη αποδεχόμενοι την χρήση τους, πιθανόν να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα σε διάφορες λειτουργίες του ιστοχώρου.
    Λειτουργικά Πάντα ενεργό
    Η τεχνική αποθήκευση ή η πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό να καταστεί δυνατή η χρήση μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή χρήστη ή για τον αποκλειστικό σκοπό της μετάδοσης μιας επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
    Προτιμήσεις
    Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
    Στατιστικά
    Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, εκούσια συμμόρφωση από την πλευρά του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετα αρχεία από τρίτο μέρος, πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται μόνο για αυτόν τον σκοπό δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίησή σας.
    Εμπορικής Προώθησης
    Ο τεχνικός χώρος αποθήκευσης ή η πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρήστη για την αποστολή διαφημίσεων ή για την παρακολούθηση του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε πολλούς ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς μάρκετινγκ.
    Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
    Επιλογές
    {title} {title} {title}