Σύνδεση | Εγγραφή
HealthFlex
×
  • Αρχική
  • Για εμάς
  • Υπηρεσίες
  • Κατάστημα
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Επικοινωνία

Γιορτές χωρίς βία

Γιορτές χωρίς βία
24 Δεκεμβρίου, 2022Sofia KanellouΓενικάchristmasfamilyhealthynutritionrecipesveganveganchristmasvegetarianwfpbβίγκανβρεφικήγιορτέςγιορτινόδιατροφήοικογένειαομάδεςπαιδικήπρωτοχρονιάσαλάτατραπέζιχριστουγεννα

Πώς φαντάζεται κάποιος το γιορτινό τραπέζι χωρίς βία, δηλαδή χωρίς ζωικές τροφές;

Άραγε οι χορτοφάγοι τρώνε μόνο χόρτα;

Φέτος το ρεβεγιόν θα το κάνουμε οικογενειακά, και για όποιον θα ήθελε να πειραματιστεί με τις χορτοφαγικές συνταγές, αυτό το άρθρο θα αποτελέσει μοχλό βοήθειας.

 

Κατ΄ αρχήν, θα πρέπει να πούμε, για άλλη μια φορά, ότι σε μια ισορροπημένη και καλά σχεδιασμένη διατροφή δεν έχουν θέση τα ζωικά προϊόντα, μπορεί κάλλιστα κάποιος να καλύψει τις ανάγκες του τρώγοντας μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ακατέργαστα δημητριακά και όσπρια. Αυτό άλλωστε το διαβεβαιώνει κι ένα πλήθος ερευνών, καθώς και σύλλογοι διαιτολόγων όπως της Αγγλίας, του Καναδά της Αμερικής.

Εδώ λοιπόν είναι η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε όλες αυτές τις ομάδες τροφίμων σαν παλέτα χρωμάτων και να δημιουργήσουμε έναν βρώσιμο πίνακα ζωγραφικής με τα χρώματα και τα αρώματα της χορτοφαγικής κουζίνας.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα βασικά:

Η σαλάτα

Κάντε επιλογή πάντα από ολόφρεσκα λαχανικά εποχής, αυτή την εποχή εχουμε μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανο, σπανάκι, kale,  βολβούς όπως καρότα, παντζάρια, ραπανάκια.

Για να φτιάξουμε μια ισορροπημένη σαλάτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις 4 ομάδες λαχανικών:

  1. Φυλλώδη λαχανικά (ρόκα, μαρούλι, σαλάτα, σπανάκι). Δοκιμάστε χοντροκομμένα τα φυλλώδη λαχανικά.
  2. Βολβούς (καρότα, ραπανάκια, παντζάρι, γουλιά, γλυκοπατάτα, φινόκιο, σελινόριζα). Δοκιμάστε να τρίψετε λίγο ωμό παντζάρι για χρώμα
  3. Εποχιακά λαχανικά (μπρόκολα, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μανιτάρια). Δοκιμάστε ωμό κουνουπίδι στον τρίφτη που έχει τη μορφή παρμεζάνας, ή φέτες από μανιτάρια άσπρα.
  4. Αρωματικά φυτά (δυόσμο, μαϊντανό, ρίγανη, σχοινόπρασο, θυμάρι, σέλινο, μέντα). Με έναν συνδυασμό από 2 ή 3 βότανα στη σαλάτα σας μπορείτε να εκπλήξετε τους γευστικούς σας κάλυκες.

 

Το κυρίως γεύμα

Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε ένα υγιεινό πλαίσιο το κυρίως γεύμα θα πρέπει να αποτελείται από μια πηγή αμύλου και από μια πηγή πρωτεΐνης.

Αμυλούχες επιλογές: 

  •  Κρύο πιάτο με κριθάρι, κάστανα και μανιτάρια. Εδώ βασικό ρόλο παίζουν τα αρωματικά φυτά, στο πιάτο αυτό δίνει ιδιαίτερη γεύση το φασκόμηλο, για παράδειγμα θα μπορούσαμε να σοτάρουμε τα μανιτάρια σε φασκόμηλο και λευκό κρασί.
  • Σούπα με κολοκύθα, σελινόριζα, φινόκιο, καρότο, κεχρί και δεντρολίβανο. Μια σούπα σχεδόν ποτέ δε λείπει από το γιορτινό τραπέζι. Φροντίστε να είναι βελουτέ, βάζοντας λίγο νερό στο βράσιμο και γαρνίρετε με φρέσκο δεντρολίβανο και μια αραιή sauce από γιαούρτι σόγιας, λάδι και νερό.
  • Πρωτοχρονιάτικο ψωμί φτιαγμένο με προζύμι, αποξηραμένα φρούτα και καρύδια. Στο ψωμί αυτό μη διστάσετε να χρησιμοποιήστε και μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρύφαλλο, αλλά και κάρδαμο και μαστίχα.

 

Πρωτεϊνούχες τροφές:

Στη φυτική διατροφή μπορούμε να πάρουμε πρωτεΐνη από τα λαχανικά, τα δημητριακά, τους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς, αλλά κυρίως από τα όσπρια. Στην Ιταλία, το παραδοσιακό φαγητό της Πρωτοχρονιάς είναι οι φακές σούπα! Εδώ, στην Ελλάδα θα φανεί λίγο παράλογο να το σερβίρετε στο οικογενειακό γιορτινό τραπέζι οπότε θα σας προτείνω άλλες λύσεις για να εμπνευστείτε:

  • Στιφάδο από σέιταν (γλουτένη σίτου) ή από κύβους τόφου κοκκινιστό με καραμελωμένα κρεμμύδια στη μελάσα. Μπορείτε να φτιάξετε κι ένα συνοδευτικό αρωματικό ρύζι.
  • Γεμιστά μανιτάρια με κρέμα κόκκινης φακής και κάσιους. Αυτό θα μπορούσε να προταθεί και σαν ορεκτικό.
  • Κορμός από κιμά φακής και κόκκινου φασολιού στο φούρνο με σάλτσα από ταχίνι και λεμόνι. Αν ανακατέψετε το ταχίνι με λεμόνι δίνει γεύση σαν αυγολέμονο. Μπορείτε να συνδυάσετε με πατάτες φούρνου λεμονάτες.

 

Δείτε περισσότερες γιορτινές συνταγές χωρίς ζωικά εδώ:

 

Σοφία Κανέλλου

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc στη χορτοφαγική διατροφή

 

 

 

 

 

Βιβλιογραφία
– Melina V, Craig W, Levin S, 2016 Dec; J Acad Nutr Diet. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27886704
https://www.eatrightpro.org/-/media/eatrightpro-files/practice/position-and-practice-papers/position-papers/vegetarian-diet.pdf
– Agnoli C, Baroni L, Bertini I, Ciappellano S, Fabbri A, Papa M, Pellegrini N, Sbarbati R, Scarino ML, Siani V, Sieri S. 2017 Dec; Nutr Metab Cardiovasc Dis. Position paper on vegetarian diets from the working group of the Italian Society of Human Nutrition.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29174030
– American Dietetic Association; Dietitians of Canada. 2003 Jun; J Am Diet Assoc. Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: Vegetarian diets.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12778049
https://www.unlockfood.ca/en/Articles/Vegetarian-and-Vegan-Diets/What-You-Need-to-Know-About-Following-a-Vegan-Eati.aspx
BDA, 07 Aug 2017, British Dietetic Association confirms well-planned vegan diets can support healthy living in people of all ages
https://www.bda.uk.com/resource/british-dietetic-association-confirms-well-planned-vegan-diets-can-support-healthy-living-in-people-of-all-ages.html
https://www.bda.uk.com/resource/plant-based-diet.html
– British Nutrition Foundation, Healthy eating for vegans and vegetarians
https://www.nutrition.org.uk/healthyliving/helpingyoueatwell/veganandvegetarian.html?limit=1&start=2
Dietitians Association of Australia, Vegan diets: everything you need to know
https://daa.asn.au/smart-eating-for-you/smart-eating-fast-facts/healthy-eating/vegan-diets-facts-tips-and-considerations/
Eating Well on a Vegetarian Diet
https://www.indi.ie/fact-sheets/healthy-eating,-healthy-weight-and-dieting/506-eating-well-on-a-vegetarian-diet.html

Αναζήτηση

Kατηγορίες

  • Άρθρα
  • Γενικά
  • Δράσεις
  • Επιστημονικά Νέα
  • Ηθική Χορτοφαγία
  • Ομιλίες
  • Παιδική Διατροφή
  • Συνεντεύξεις

Ετικέτες

baby baby-led babyledweaning blw children eating health healthy kids nutrition picky pickyeater picky eating plantbased seminar tips toddler vegan vegankids vegannutrition vegetarian video έντερο αντιοξειδωτικά βίγκαν βίντεο βιταμίνες βρεφική διατροφή διατροφικές συνήθειες δράσεις εγκέφαλος ιχνοστοιχεία μικροβίωμα οικογένεια παιδική παιδική διατροφή ρόδι σίδηρος σεμινάριο συνέντευξη υγεία φθινόπωρο φρούτα φυτική

Δημοφιλείς Συνταγές

  • Πατέ Αγκινάρας με Καρύδια

    45 λεπτά. Για σχετικά έμπειρους

Επικοινωνήστε μαζί μας

    Δείτε επίσης

    • Πλάνο γευμάτων €0.00
    • BLW για vegan μωρά, όσα θέλεις να μάθεις €19.99

    Επικοινωνία

    Γραφείο Σαρωνίδας

    Λεωφ. Σαρωνίδας 44 | T.K.: 19013

    Γραφείο Αθήνας

    Δημοφώντος 32, Θησείο | T.K.: 11810

    [email protected] +302114199250 +306940715140

    Τελευταία άρθρα

    • Βαρέα Μέταλλα στη διατροφή Φεβ 22

      Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά, ακούμε τον όρο...

    • Το Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής πάει Μυτιλήνη Φεβ 5

      Το Εργαστήρι Συνειδητής Διατροφής και το καφενείο στην Ακαδημία Πλάτωνος...

    • Τα μανιτάρια στο πιάτο μας.. Ιαν 25

      Τα μανιτάρια είναι μια εύκολη και θρεπτική τροφή που μπορούμε...

    Τελευταίες συνταγές

    • Μπεσαμέλ vegan Μαρ 31

      Η μπεσαμέλ εμφανίστηκε πρώτη φορά το 17ο αιώνα σε ένα...

    • Αλοιφή με κόλιανδρο και λάημ Μαρ 31

      Τί ωραία φρέσκια και δροσερή γεύση; Προσθέστε την αλοιφή αυτή...

    • Μπισκότα Βρώμης Φεβ 6

      Τα μπισκότα βρώμης είναι μία γλυκιά εναλλακτική για τις ημέρες...

    ©2023 | Όροι χρήσης | Πολιτική απορρήτου
    Σχεδιασμός & Ανάπτυξη Plethora Themes
    ×

    Σύνδεση

    Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
    Διαχείριση προσωπικών δεδομένων
    Χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνολογίες ( cookies, pixels, κ.α. ) για να διασφαλίσουμε την βέλτιστη εμπειρία χρήσής του ιστοχώρου. Αποδεχόμενοι την χρήση αυτών των τεχνολογιών, μας επιτρέπετε να εντοπίζουμε και να επιλύουμε σημαντικά προβλήματα. Μη αποδεχόμενοι την χρήση τους, πιθανόν να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα σε διάφορες λειτουργίες του ιστοχώρου.
    Λειτουργικά Πάντα ενεργό
    Η τεχνική αποθήκευση ή η πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό να καταστεί δυνατή η χρήση μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή χρήστη ή για τον αποκλειστικό σκοπό της μετάδοσης μιας επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
    Προτιμήσεις
    Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
    Στατιστικά
    Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, εκούσια συμμόρφωση από την πλευρά του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετα αρχεία από τρίτο μέρος, πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται μόνο για αυτόν τον σκοπό δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίησή σας.
    Εμπορικής Προώθησης
    Ο τεχνικός χώρος αποθήκευσης ή η πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρήστη για την αποστολή διαφημίσεων ή για την παρακολούθηση του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε πολλούς ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς μάρκετινγκ.
    Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Διαχείριση παρόχων Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
    Επιλογές
    {title} {title} {title}