Πως η διατροφή επηρεάζει την όραση μας
Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των ματιών.
Ακόμη και μια μικρή βελτίωση στις διατροφικές μας συνήθειες, είναι δυνατόν να επηρεάσει εξαιρετικά θετικά την όραση μας και ταυτόχρονα την ποιότητα της ζωής μας.
Επειδή το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει από μόνο του όλα τα διατροφικά συστατικά για υγιή οπτική λειτουργία, είναι απαραίτητο να τα πάρει μέσω της καθημερινής διατροφής.
Επιπλέον, γνωρίζουμε πως η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση ή στην εξέλιξη διάφορων παθολογικών καταστάσεων του οπτικού μας συστήματος. Η εκφύλιση της ώχρας κηλίδας, ο καταρράκτης και η ξηροφθαλμία είναι καταστάσεις οι οποίες μπορούν να προληφθούν σε ένα βαθμό εάν τροφοδοτούμε το σώμα μας με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά αλλά, και γενικότερα, εάν το καθημερινό μας διαιτολόγιο είναι σωστά σχεδιασμένο και ισορροπημένο.
Βιταμίνη Α
Μία από τις βασικές βιταμίνες για το οπτικό μας σύστημα είναι η βιταμίνη Α. Είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη και θεωρείται απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, για την υγεία του δέρματος και για το μεταβολισμού του σιδήρου. Η βιταμίνη Α προστατεύει τον αμφιβληστροειδή του ματιού καθώς είναι υπεύθυνη για την προσαρμογή της όρασης στις αλλαγές του φωτός. Διατροφικά, τη βρίσκουμε σε δύο κύριες μορφές, ως ρετινόλη ή ως καροτένια (προβιταμίνη Α). Για τα καροτένια μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ. Τα τρόφιμα που μας παρέχουν καλές ποσότητες της βιταμίνης Α είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Σημαντικές ποσότητες β-καροτενίου, το οποίο φαίνεται να έχει την μεγαλύτερη δράση, θα βρούμε στο καρότο και τη γλυκοπατάτα.
Βιταμίνη C
Τα μάτια μας χρειάζονται συνεχή τροφοδότηση από θρεπτικά συστατικά και αυτό γιατί η ανάπλαση των συσχετιζόμενων κυττάρων είναι αρκετά γρήγορη. Επίσης, φαίνεται πως η μείωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου μέσω της λήψης αντιοξειδωτικών είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του οπτικού μας συστήματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ερευνητικό υλικό, η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C σχετίζεται με μείωση της περίπτωσης εμφάνισης καταρράκτη αλλά και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων που σχετίζονται με το πρόωρο γήρας των ματιών. Καλές ποσότητες βιταμίνης C θα συναντήσουμε σε τρόφιμα όπως: τα εσπεριδοειδή φρούτα, το ακτινίδιο, οι φράουλες, το μπρόκολο, οι πιπεριές, ο μαϊντανός κ.α.
Βιταμίνη Ε
Αντίστοιχα με τη βιταμίνη C, και η βιταμίνη Ε φαίνεται να δρα αντιοξειδωτικά κατά των ελευθέρων ριζών οξυγόνου και να προστατεύει από τις εκφυλίσεις του οπτικού μας συστήματος. Τρόφιμα όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, η ελιά και το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικές πηγές της.
Ω3 λιπαρά οξέα
Τα Ω3 λιπαρά οξέα συνδέονται με την καλή καρδιαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία. Στο κομμάτι της όρασης, μειώνουν την περίπτωση εκφύλισης της ώχρας κηλίδας, τη ξηροφθαλμία και το γλαύκωμα. Φυτικές πηγές αυτών των λιπαρών είναι τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι κάνναβης και chia. Επίσης, κάποιες ποικιλίες φυκιών είναι εξαιρετικές πηγές των ω3 λιπαρών οξέων.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για την ορθή λειτουργία του εγκεφάλου, του γαστρεντερικού αλλά και ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επίσης, τα μάτια περιέχουν μεγάλες ποσότητες του και λαμβάνει μέρος τόσο στην αντιοξείδωση αλλά και στο σχηματισμό οπτικών χρωστικών στον αμφιβληστροειδή. Έτσι, η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε νυχτερινή τύφλωση. Τα καλά νέα είναι πως το συγκεκριμένο μικροθρεπτικό συστατικό βρίσκεται σε πληθώρα τροφίμων όπως είναι τα φασόλια, τα ρεβύθια, οι φακές, ο αρακάς, τα μανιτάρια, το τόφου, οι σπόροι και τα σιτηρά.
Όπως σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο είναι η διατήρηση μίας συνολικά ισορροπημένης διατροφής. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα πολύπλοκο σύστημα όπου όλα συνδέονται άρα ο βασικός μας στόχος είναι να τον τροφοδοτούμε με πολλά και ποικίλα θρεπτικά συστατικά, δίνοντας βάση, κάθε φορά, στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ατόμου.
Να τρώμε φυτικές τροφές στην πιο ακατέργαστη μορφή τους.
Να έχουμε ποικιλία με τα 5 τρόφιμα κλειδιά στο επίκεντρο.
Να πίνουμε νερό.
Να κινούμαστε.
Επιμέλεια: Ζώταλη Αναστασία, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, επιστημονική συνεργάτις Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής