Vegan στην εγκυμοσύνη! “εγκυμονώ” κινδύνους;
Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση της γυναίκας αλλά θα πρέπει να ξεχωρίσουμε ότι δεν τρώτε για δύο και ότι δεν πρέπει να κάνετε απότομες αλλαγές στη διατροφή σας! Τρώτε για σας και για να υποστηρίξετε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας. Επιπλέον, τρώτε για να διδάξετε τις σωστές διατροφικές συνήθειες μέσω της διατροφής σας στο νεοσσό που θα έρθει. Έτσι, αναγνωρίζει τις γεύσεις πριν καν έρθει στη ζωή.
Το να μην τρώει η μανούλα ζωικά προϊόντα φαίνεται ιδανικό, αν ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή και λαμβάνοντας υπ’όψιν όλα τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βάση όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος, το ιώδιο.
Ξεκινήστε να τρώτε υγιεινά πριν μείνετε έγκυος. Η φυτική διατροφή σας παρέχει όλα όσα χρειάζεται η μαμά και το έμβρυο. Αν η διατροφή σας δεν καλύπτει τις ανάγκες σας λόγω του τρόπου ζωής σας, φροντίστε να συμπληρώσετε τη διατροφή για να μην στερήσετε πολύτιμα συστατικά στη νέα ζωούλα. Ο γιατρός ή ο διατροφολόγος σας θα σας καθοδηγήσουν καλύτερα. Όσο για την πρόσληψη βάρους, δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί αν φροντίσετε να αποφύγετε «κενές» θερμίδες χωρίς θρεπτικά συστατικά. Μια μέση μητέρα φυσιολογικά αυξάνει το βάρος της κατά 10- 18 κιλά. Τα περισσότερα χάνονται αμέσως μετά την εγκυμοσύνη.
Vegan εγκυμοσύνη σε 10 βήματα:
Έχετε πάντα διαθέσιμο μεταλλικό νερό, τσάι από βότανα, ή υποκατάστατο καφέ δημητριακών.
Οι ενεργειακές σας απαιτήσεις είναι υψηλές, δεν τρώτε όμως για δύο. Μην παραλείπετε γεύματα. Έχετε πάντα διαθέσιμα θρεπτικά σνακ στο σπίτι όπως:
- Ψωμί ολικής αλέσεως με προζύμι, ταχίνι και βύνη κριθαριού ή μελάσα
- Γιαούρτι σόγιας με νιφάδες δημητριακών, σταφίδες, τεμαχισμένα αμύγδαλα
- Ελιόψωμο με χούμους ρεβιθιών
- Μπάρα με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς
- Φιστίκια Αιγίνης, καρύδια, και καρότα
- Γάλα σόγιας με ασβέστιο και αποξηραμένα σύκα
Κάνετε μικρά και συχνά γεύματα, κάθε 3 ώρες.
Προσοχή στα κορεσμένα trans λιπαρά. Βρίσκονται στις μαργαρίνες και τις έτοιμες σάλτσες. Αποφύγετε τροπικά έλαια.
Τρώτε περισσότερα λαχανικά, σε όλα τα γεύματα, πλυμένα καλά. Ωμά, ψητά, στον ατμό, στην κατσαρόλα, σε πουρέ, σε στικς για να τα παίρνετε μαζί.
Καλύψτε τις ανάγκες σας σε ω-3 λιπαρά οξέα. Βάλτε 2 καρύδια την ημέρα στη διατροφή σας ή 1 κουταλιά λινέλαιο, μην ξεχνάτε τα φύκη. Αποφύγετε το λιναρόσπορο.
Μην καταναλώνετε ζάχαρη, φρουκτόζη, και συνθετικές γλυκαντικές ουσίες όπως μαλτοδεξτρίνη, ζαχαρίνη, σιρόπι γλυκόζης ή καλαμποκιού. Προτιμάτε βύνη, σιρόπι σφενδάμου, μελάσα ή χαρουπόμελο ως γλυκαντικά. Η καλύτερη επιλογή είναι τα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα.
Οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι μεγαλύτερες. Καταναλώνετε καθημερινά 1200mg ασβεστίου από τροφές όπως: φυλλώδη λαχανικά, αμύγδαλα, σουσάμι και ταχίνι, ενισχυμένο γάλα σόγιας. Μην ξεχνάτε ότι το μεταλλικό νερό είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Πίνετε μακριά από τα γεύματα μεταλλικό νερό από πηγή πλούσιο σε ασβέστιο.
Εκτεθείτε στον ήλιο. Η κανονική πηγή της βιταμίνης D είναι το φως του ήλιου. Θα πρέπει να πάρετε τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά άμεση ηλιοφάνεια στα χέρια και στο πρόσωπό σας δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
Βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνετε ενισχυμένες με Β12 τροφές στη καθημερινή σας ρουτίνα. Ελέγχετε την ετικέτα συστατικών για τη κυανοκοβαλαμίνη, την πιο αφομοιώσιμη μορφή της βιταμίνης Β12. Τα θαλάσσια φύκια και τα προϊόντα όπως το τέμπε γενικά, δεν είναι αξιόπιστες πηγές της βιταμίνης Β12.
Παρακολουθήστε όλη τη σειρά για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη
Δημοσίευση άρθρου: Natura NRG, 5/2017
review 11/23