Baby Led Weaning: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Τί είναι το Baby-Led Weaning;
Το Baby-Led Weaning, ως όρος, χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από την βρετανή Gill Rapley το 2008.
Αν και, weaning σημαίνει αποθηλασμός, η μέθοδος BLW στοχεύει στη συμπλήρωση του αποκλειστικού θηλασμού με την εισαγωγή στερεών τροφών.
Σε αντίθεση με την παραδοσιακή χρήση κουταλιού, οι τροφές εισάγονται σε κομμάτια μπροστά στο βρέφος το οποίο είναι ελεύθερο να φάει ή να παίξει μαζί τους, σε δικό του χρόνο.
Στην ουσία, το παιδί κάθεται στο καρεκλάκι του και περιεργάζεται ή καταναλώνει το φαγητό του, δίπλα στους γονείς ενώ γευματίζουν.
Ποιά είναι τα οφέλη του BLW;
Υγιεινές Διατροφικές Συνήθειες:Το παιδί συμμετέχει περισσότερο στο οικογενειακό τραπέζι και αποκτά τις πρώτες υγιεινές διατροφικές συνήθειες ενώ παράλληλα, μαθαίνει τρόπους συμπεριφοράς καθώς μιμείται τους γονείς του. Επίσης, σύμφωνα με ανασκόπηση του 2020, τα παιδιά που ακολουθούν το σύστημα BLW έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο αίσθημα της πείνας, του κορεσμού και της αυτονομίας.(1)
Υγιές βάρος: Συγκριτικά με την παραδοσιακή μέθοδο παθητικής σίτισης με το κουτάλι, τα BLW βρέφη μπορούν να τείνουν σε πιο φυσιολογικό εύρος βάρους, πόρισμα που δείχνει πως, ίσως, η ιδέα του BLW μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά από την παχυσαρκία. (2)
Μείωση νεοφοβίας: Η τροφική νεοφοβία, η οποία είναι φυσιολογική περίοδος, αναπτύσσεται στην ηλικία των 2 έως 4 ετών και πολλές φορές μπορεί να κρατήσει περισσότερο εάν δεν υπάρχει έκθεση σε διαφορετικές υγιεινές επιλογές.Σύμφωνα με νέα μελέτη του 2020, το παιδί που αυτοσιτίζεται και επιλέγει την τροφή του ( και από το οικογενειακό τραπέζι) έχει περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσει νέες επιλογές. Έτσι, φαίνεται πως μειώνεται η πιθανότητα να εξελίξει το παιδί νεοφοβία σε μεγαλύτερη ηλικία(3). Αυτό είναι λογικό, αφού το παιδί μαθαίνει να διαχωρίζει υφές, αρώματα, χρώματα και γεύσεις και εκτίθεται σε ευρεία γκάμα τροφίμων.
Ενίσχυση αυτοπεποίθησης: (3) Καθώς το παιδί αυτοσιτίζεται αποκτά σιγουριά για τον εαυτό του μέσω της κατάκτησης μικρών στόχων όπως το να καταφέρει να βάλει την τροφή στο στόμα του!
Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Το παιδί αποκτά πιο γρήγορα καλό συντονισμό μεταξύ ματιού και χεριού και καλύτερη ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων όπως το pinching, δηλαδή η χρήση του αντίχειρα και του δείκτη σαν τσιμπίδα (1). Επιπλέον, φαίνεται πως μαθαίνουν να μασάνε και να καταπίνουν πιο γρήγορα σε σχέση με τα μωρά που ταΐζονται με το κουτάλι. Τέλος, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του καθώς μόνο του καταφέρνει να διαχειριστεί την τροφή του.
Λιγότερο στρές για τους γονείς: (4). Οι γονείς μπορούν να κάθονται μαζί με το μωρό τους τις ώρες που γευματίζουν και οι ίδιοι και το παιδί να ακολουθεί τα ωράρια της οικογένειας. Έτσι επιτρέπεται το “κυνήγι” μέσα ή έξω από το σπίτι για κάθε μπουκιά ή γεύμα. Δίνεται χώρος για περισσότερο χρόνο στο οικογενειακό τραπέζι, έτσι το παιδί μαθαίνει τρόπους συμπεριφοράς μέσω της μίμησης.
Μαθαίνουν γρηγορότερα: (4) Μαθαινουν να μασάνε και να καταπίνουν πιο γρήγορα σε σχέση με τα μωρά που ταΐζονται με το κουτάλι.
Πότε τα παιδιά είναι έτοιμα για BLW; Αν δεν είναι έτοιμα, καθυστερούμε;
μάθε περισσότερα στο νέο e-book!
Ποια είναι η διαδικασία;
διάβασε περισσότερα εδώ: e-book!
Τι τρόφιμα είναι ιδανικά να χρησιμοποιούμε πρώτα;
διάβασε περισσότερα εδώ: e-book!
Πότε εισάγονται τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες;
Από την κύηση. Οι διατροφικές επιλογές της μητέρας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την διατροφή του βρέφους. Το έμβρυο αρχίζει να καταλαβαίνει γεύσεις από τον 4ο μήνα κύησης. Παράλληλα όταν η έγκυος δεν καταναλώνει τρόφιμα με φυτικές ίνες, έχει παρατηρηθεί εμπειρικά πως είναι πιο πιθανό το βρέφος να παρουσιάσει κολικούς. Γνωρίζουμε πως το μικροβίωμα του μωρού ξεκινάει να δημιουργείται κατά την εγκυμοσύνη μέσω του πλακούντα και για τις επόμενες 1000 ημέρες. (8)
Όταν θα ενισχύουμε το μικροβίωμα, καταναλώνοντας φυτικές ίνες, θα έχουμε καλύτερη… διάβασε περισσότερα εδώ: e-book!
Υπάρχουν τρόφιμα που αποφεύγω στο BLW;
διάβασε περισσότερα εδώ: e-book!
Υπάρχει κίνδυνος πνιγμονής;
Δεν υπάρχει κάποια διαφορά είτε τρέφονται με κουτάλι, είτε με blw.Το gag reflex (το αντανακλαστικό της γλώσσας με το οποίο σπρώχνουν την τροφή προς τα εμπρός και την ξαναμασούν) είναι κάτι φυσιολογικό. Με την εισαγωγή στερεών τροφών το αντανακλαστικό μειώνεται, στον 8ο-10ο μήνα.(11). διάβασε περισσότερα εδώ: e-book!
Η ανάπτυξη του βρέφους θα είναι φυσιολογική;
Ναι, εάν παράλληλα το παιδί συνεχίζει το θηλασμό και υπάρχουν πολλές υγιεινές επιλογές και από τις 5 απαραίτητες ομάδες τροφίμων… διάβασε περισσότερα εδώ: e-book!
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρες τροφές και αλεσμένα παράλληλα;
διάβασε περισσότερα εδώ: e-book!
BLW και φυτοφαγική διατροφή:
Μία σωστά σχεδιασμένη και ολοκληρωμένη vegan διατροφή μπορεί να ακολουθηθεί σε όλα τα στάδια της ζωής.(13)
διάβασε περισσότερα εδώ: e-book!
Αν το παιδί θα ακολουθήσει φυτοφαγική διατροφή και η θηλάζουσα μητέρα παίρνει συμπλήρωμα Β12, πρέπει να λαμβάνει και το βρέφος;
διάβασε περισσότερα εδώ: e-book!
Η σόγια είναι ασφαλής προς κατανάλωση; Τι ισχύει;
διάβασε περισσότερα εδώ: e-book!
Τι συμβαίνει με τη βιταμίνη D;
διάβασε περισσότερα εδώ: e-book!
Κάποιες ιδέες γευμάτων;
Ωραίες επιλογές θα μπορούσαν να είναι:
Ζυμαρικά οσπρίων,
Κεφτεδάκια από όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβύθια, η ροβίτσα, τα φασόλια ή οι γίγαντες (αρκεί να τους βγάλουμε το φλοιό),
διάβασε περισσότερα εδώ: e-book!
Ποιά τρόφιμα θεωρούνται πηγές Ω3 λιπαρών οξέων;
Κάποιες επιλογές είναι:
διάβασε περισσότερα εδώ: e-book!
Τα φύκια έχουν βαρέα μέταλλα;
διάβασε περισσότερα εδώ: e-book!
Mία συμβουλή που θα έδινα σε νέους γονείς είναι να έχουν ώς “σημαία” το ένστικτό τους.
Ειδικά, το ένστικτο της νέας μαμάς είναι αλάνθαστο.
Πολλές φορές, ακούγοντας τις συμβουλές ειδικών ή μη, το παραβλέπουν ή μπερδεύονται.
Όταν εμπιστευτούμε τον εαυτό μας, το παιδί θα το καταλάβει και θα αποκτήσει, με τη σειρά του, περισσότερη αυτοπεποίθηση.
Η συζήτηση/συνέντευξη, σε live μετάδοση, έλαβε χώρα το Σάββατο 21/11/2020 στη σελίδα του Facebook “Getactive” με οικοδέσποινα την Κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Δέσποινα Μαρσέλου.
Βιβλιογραφία:
2003. PMID: 12936959 Achieving optimal essential fatty acid status in vegetarians: current knowledge and practical implications (21)
2003. Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαικής Ένωσης, L 268, 46ό έτος, 18 Οκτωβρίου 2003 (17)
2008: PMID: 18166574 Effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease in infants and children: the role of maternal dietary restriction, breastfeeding, timing of introduction of complementary foods, and hydrolyzed formulas (6)
2010. SACN Iron and Health Report, 2010 (15)
2012. PMCID: PMC4400680 Baby knows best? The impact of weaning style on food preferences and body mass index in early childhood in a case–controlled sample (2)
2015. DGA Dietary Guidelines for Americans 2015-2016 (10)
2016: PMID: 27886704 Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets (13)
2016. PMID: 27647715 A Baby-Led Approach to Eating Solids and Risk of Choking (11)
2016. PMCID: PMC5365373 Added Sugars and Cardiovascular Disease Risk in Children (9)
2017. PMID: 26502280 Micronutrient status and intake in omnivores, vegetarians and vegans in Switzerland (14)
2017. PMCID:PMC5695448 Early nutrition and gut microbiome: interrelationship between bacterial metabolism, immune system, brain structure, and neurodevelopment (7)
2017. PMID: 28965512 Prevalence of vitamin D deficiency and insufficiency among schoolchildren in Greece: the role of sex, degree of urbanisation and seasonality (20)
2018. PMCID: PMC6356233 Vegan Nutrition for Mothers and Children: Practical Tools for Healthcare Providers (16)
2018: PMCID: PMC5934812 Baby-led weaning: what a systematic review of the literature adds on (4)
2018 PMCID: PMC6513557 Omega‐3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease (22)
2018 Fool’s gold: what fish oil is doing to our health and the planet, Guardian (23)
2019. PMCID: PMC6408586 Systematic Review and Meta-analysis on the Effect of Soy on Thyroid Function (24)
2019. PMCID: PMC6681183 Prevention of Food Allergy: The Significance of Early Introduction (5)
2019. PMID: 30594467 Growth in exclusively breastfed infants (12)
2019. PMCID: PMC6683102 Biological Effect of Soy Isoflavones in the Prevention of Civilization Diseases (18)
2019. PMID: 30680645 Shaping Microbiota During the First 1000 Days of Life (8)
2019. PMID: 30033883 Hypovitaminosis D in Healthy Pregnant Women and their Newborns in Greece (19)
2020. PMCID: PMC6958549 BABY-LED WEANING, AN OVERVIEW OF THE NEW APPROACH TO FOOD INTRODUCTION: INTEGRATIVE LITERATURE REVIEW (1)
2020. PMID: 33161408 Toddler Development and Autonomy: Baby-Led Weaning, Neophobia, and Responsive Parenting (3)
2020. Iodine, Fact Sheet for Health Professionals, NIH (25)