Το κεχρί ανήκει σε αρχαία ποικιλία ποωδών φυτών της οικογένειας Αγρωστώδη (Graminae). Η σύνθεσή του μοιάζει με το σιτάρι, με τη διαφορά ότι το κεχρί δεν περιέχει γλουτένη. Έτσι το κεχρί είναι κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη. Είναι το μοναδικό δημητριακό με δράση αλκαλική και γι’ αυτό συστήνεται σε άτομα που υποφέρουν από οξύτητα στομάχου. Οι βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος Β, και τα μέταλλα που περιέχει χαρίζουν δέρμα ελαστικό και μαλλιά λαμπερά και μεταξένια. Ωστόσο, είναι ήπιος αναστολέας της θυρεοειδούς υπεροξειδάσης. Επομένως, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες από άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα.
Συνταγή: Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Υλικά:
Ετοιμασία:
Για τη βάση:
-
Βράστε το κεχρί σε κλειστή κατσαρόλα και χαμηλή φωτιά για περίπου 15΄. Προαιρετικά προσθέστε 2 κ.σ. νεσεστέ (corn flour).
-
Απλώστε την εύπλαστη ζύμη (που μοιάζει με κους κους) σε λαδωμένο ταψί (1 κ.σ. ελαιόλαδο είναι αρκετό).
-
Γαρνίρετε και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει για περίπου 45΄.
Ιδέες για γαρνιτούρα:
-
Κολοκύθα με κολοκυθόσπορο
Βράζετε στον ατμό μια κολοκύθα περίπου 200 γρ με τη φλούδα για 20΄. Όταν κρυώσει την κόβετε στη μέση και βγάζετε τα σπόρια , πετάτε το κοτσάνι και τα σκληρά μέρη της φλούδας. Βάζετε την κολοκύθα στο μπλέντερ με λίγο ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι. Απλώνετε τον πολτό στη ζύμη και γαρνίρετε με τον καθαρισμένο κολοκυθόσπορο και δεντρολίβανο. Στο τέλος περιχύστε λίγο ελαιόλαδο και ψήστε. -
Θρεπτική 1
Κρέμα από 150γρ φασόλια azuki (ή άλλο τύπο φασολιών), ½ φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο, 1 κ γλυκού ακατέργαστο αλατι, δυόσμο, μαϊντανό.
Σημείωση: μουλιάστε τα φασόλια για 12 ώρες και βράστε για 45΄ με δεντρολίβανο και 2 φύλλα δάφνης. -
Θρεπτική 2
Κρέμα από μπιζέλια (αρακά), λιναρόσπορο, τριμμένο καρότο. -
Σπέσιαλ
Τόφου, λιαστή ντομάτα, καρύδια. -
Καλοκαιρινή 1
Ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά ψητά στο φούρνο, ρίγανη, αλάτι, ελαιόλαδο. -
Καλοκαιρινή 2
Ντομάτα, τόφου, μελιτζάνα, ρίγανη, αλάτι, ελαιόλαδο.