Το Αιβάρ είναι μία εξαιρετικά εύγευστη συνταγή της Σερβίας με βάση την Πιπεριά.
Εμείς, συνηθίζουμε να την φτιάχνουμε με πιπεριές Φλωρίνης και βγαίνει τόσο μα τόσο νόστιμη.
Φυσικά, η συγκεκριμένη αλοιφή είναι γεμάτη σε καροτενοειδή και φυτικές ίνες!
Ελάτε να την φτιάξουμε παρέα!
Συνταγή: Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Υλικά:
Ετοιμασία:
-
Βάζουμε τις πιπεριές και τη μελιτζάνα στο γκριλ να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν, και τα αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο να κρυώσουν.
Ρίχνουμε στο μούλτι το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ψιλοκόβουμε.
Καθαρίζουμε τη μελιτζάνα και τις πιπεριές από τη φλούδα και αφαιρούμε τα σπόρια από τις πιπεριές, και τα κόβουμε σε κύβους.
-
Σε μια κατσαρόλα ρηχή, βάζουμε νερό και λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, αλλά χωρίς να μαυρίσουν. Προσθέτουμε τα λαχανικά.
Στη συνέχεια, βάζουμε και την ντομάτα, το αλάτι, την πάπρικα, και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το ξύδι και συμπληρώνουμε προαιρετικά με το ταμπάσκο, όσο καυτερό το θέλουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε μόλις κρυώσει.
Διατηρείται στο ψυγείο.
*Το αλάτι προτείνεται για ηλικίες άνω του 1 έτους.
Συνταγή: Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc