Ένας απλός τρόπος να φτιάξουμε ξινολάχανο στο σπίτι!
Το ξινολάχανο είναι πηγή προβιοτικών και έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.
Συνταγή: Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Υλικά:
Ετοιμασία:
-
Ψιλοκόψτε το λάχανο και τα καρότα.
-
Ανακατέψτε καλά το λάχανο και τα τριμμένα καρότα με το πιπέρι, ολόκληρο το τσίλι και το αλάτι (περίπου 25-30 γρ. για 1 κιλό έτοιμων λαχανικών).Αν θέλετε μπορείτε επίσης να προσθέσετε γαρύφαλλα ή / και κύμινο.Πολύ ωραία ιδέα επίσης είναι το σέλινο και τα φύκια wakame.
-
Βάλτε τα λαχανικά σε ένα βάζο, πιέστε τα καλά με τα χέρια σας και καλύψτε με ένα καπάκι, χωρίς να το κλείσετε.
-
Η άλμη θα σχηματιστεί φυσικά.Αν δεν είναι αρκετή να καλύψει τα λαχανικά, προσθέστε νερό και αλάτι (πάντα σε αναλογία 25-30 γρ. για κάθε λίτρο νερού).Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε "επανα-οξυγόνωση".
-
Αφήστε έξω από το ψυγείο για να γίνει η ζύμωση (ποτέ στον ήλιο!)Όταν είναι ζεστό το κλίμα, 3-5 ημέρες αρκούν, το χειμώνα θα διαρκέσει περίπου 1 εβδομάδα έως 10 ημέρες.
-
Όταν το ξινολάχανο είναι έτοιμο, κλείστε το βάζο και βάλτε στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος (κελάρι ή ψυγείο).Διατηρείται επί 12-16 μήνες.
Η διαδικασία να γίνεται κατά προτίμηση τις δροσερές εποχές (όχι καλοκαίρι!).