Συνταγή: Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Ετοιμασία:
Πρώτος τρόπος:
-
Ξεπλύνετε και χαράξτε τις ελιές.
-
Τοποθετήστε τις σε ένα βάζο του 1 λίτρου καθαρό.
-
Αναμείξτε 1 λίτρο νερό με 60 γρ. αλάτι 6%. Προσθέστε το στις ελιές.
-
(Προσθέστε αρωματικά.)
-
Αφήστε στο σκοτάδι για 15 μέρες.
-
Αντικαταστήστε τη σαλαμούρα με 8% αλάτι (80γρ σε ένα λίτρο νερό).
-
Οι ελιές είναι έτοιμες σε 6-8 μήνες.
Δεύτερος τρόπος (περισσότερο αλάτι):
-
Ξεπλύνετε και χαράξτε τις ελιές.
-
Τοποθετήστε τις σε ένα βάζο του 1 λίτρου καθαρό.
-
Βράστε νερό και ρίξτε αλάτι ανακατεύοντας συνεχώς.
-
Ταυτόχρονα ρίξτε μια καθαρισμένη πατάτα στο νερό και όταν επιπλεύσει η σαλαμούρα θα είναι έτοιμη.
-
Όταν κρυώσει ρίξτε το αλατόνερο στις ελιές μέχρι να καλυφθούν.
-
Αλλάξτε την άλμη κάθε μήνα.
-
Οι ελιές είναι έτοιμες σε 3 μήνες.