Σας εξέπληξε και τώρα μπορείτε να την κάνετε και στο σπίτι σας!
Αυτή είναι μία από τις συνταγές που παρουσιάστηκαν στο εργαστήριο “επιλέγοντας τη μη βία” στο vegan life festival 2018 με το Ζαννή Ζουγανέλη
Υλικά
Instructions
-
Μουλιάζετε τα κάσιους (ή άλλους ωμούς ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή φυστίκια αιγίνης) από το βράδυ.
Ιδανικά μισή μέρα, όχι λιγότερο από 4 ώρες. -
Σουρώνετε τους ξηρούς καρπούς και τους χτυπάτε στο μπλέντερ με τα το γιαούρτι σόγιας (ή άλλο προϊόν ζύμωσης, όπως φυτικό κεφίρ, γιαούρτι αμυγδάλου κ.α.), λίγο αλάτι και λίγο νερό (3-4 κ.σ. για αρχή και αν δείτε ότι είναι πολύ σφιχτό μπορείτε να προσθέσετε κι άλλο).
-
Αδειάζετε το μίγμα σε ένα γυάλινο μπωλ, το σκεπάζετε και το αφήνετε σε σχετικά ζεστό μέρος για να ξεκινήσει η ζύμωση.
Αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί 1 με 2 ημέρες ανάλογα με την εποχή (τον χειμώνα θέλει πιο πολύ χρόνο, το καλοκαίρι γίνεται πιο γρήγορα). -
Στην συνέχεια κι αφού παρατηρήσετε ότι έχει γεμίσει μικρές τρύπες, είναι ώρα να το καρυκεύσετε και να το βάλετε στο ψυγείο.
Μερικές προτάσεις είναι οι εξής: 1) μόνο αλάτι 2) αλάτι, μπούκοβο 3) αλάτι, ρίγανη, θυμάρι 4) αλάτι, βασιλικός, μαϊντανός 5) αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα, κουρκουμάς 6) χωρίς αλάτι, για να βγει σαν ανθότυρο -
Μαζί με τα καρυκεύματα προσθέτετε και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά.
-
Στο ψυγείο μπορείτε να το αφήσετε σε αυτή τη μορφή (κρεμμώδης υφή) να συνεχίσει τη ζύμωση για ακόμα 5-6 ημέρες.
Επίσης μπορείτε να το βάλετε σε τουλπάνι και καλαθάκι και κάθε μέρα να το στίβετε και να χάνει λίγα από τα υγρά του. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει πιο σφιχτό (σαν φέτα) αλλά θα χάσει πολύ όγκο. -
Στη συνέχεια το αποθηκεύετε σε βάζο και μπορεί να παραμείνει άλλη μία εβδομάδα στο ψυγείο (όχι ότι θα προλάβει βέβαια).
Τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με αυτά τα τυριά είναι αμέτρητα. Η γεύση είναι ό,τι πιο κοντινό σε τυριά και από διατροφικής άποψης είναι πολύ πιο θρεπτικά από τα υποκατάστατα τυριού!