Ή αλλιώς βίγκαν ταραμοσαλάτα και τηγανητά “καλαμαράκια” από πλευρώτους! (τα “καλαμαράκια” μπορούν να γίνουν και ψητά)
Για τους περισσότερους που επιλέγουν την ολική φυτοφαγία είναι δύσκολο να αποχωριστούν τη γεύση των τυριών, υπάρχουν όμως και κάποιοι που δυσκολεύονται να αποχωριστούν την γεύση των θαλασσινών. Ανάμεσα σε αυτούς ήμουν κι εγώ, αλλά ήξερα ότι η γεύση είναι μια αίσθηση που εκπαιδεύεται. Έτσι όταν έχεις κάποιο ισχυρό κίνητρο μπορείς να αλλάξεις τα γούστα σου στο φαγητό. Αυτό έκανα κι εγώ μέχρι που ανακάλυψα τα φύκη, τα οποία όχι μόνο είναι θρεπτικά (καταναλώνοντας 1-2 φορές την εβδομάδα μικρές ποσότητες, προσλαμβάνουμε όλο το ιώδιο που χρειαζόμαστε), αλλά δίνουν και στο πιάτο μας έναν θαλασσινό αέρα!
Υλικά:
- 3-4 μεσαίες πατάτες (ιδανικά γλυκοπατάτες)
- 1-2 φύλλα νόρι (φύκι για σούσι)
- 1/2 φλ. καρύδια τριμμένα
- 1/2 φλ. νιφάδες βρώμης
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο (ιδανικά έξτρα παρθένο ψυχρής έκθλιψης)
- 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
- 1 κ.σ. μηλόξυδο
- 1 κ.σ. σόγια σος
- 1/4 κ.γ. αποξηραμένο σκόρδο
- 1/2 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
- 1 κ.γ. σκόνη παντζαριού (ή 1 βολβό παντζαριού αλεσμένο)
- θαλασσινό αλάτι
- πιπέρι
Ετοιμασία:
Υλικά για τα “καλαμαράκια”:
- 1 πακέτο μανιτάρια πλευρώτους
- 1 πακέτο μανιτάρια λεντινούλα ή λευκά στρογγυλά
- 1 φλ. μπύρα (ιδανικά χωρίς αλκοόλ)
- 1/2 φλ. ζωμό με φύλλο νόρι
- 1/4 κ.γ. αποξηραμένο σκόρδο
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη
- 1 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή ρυζάλευρο αν δεν θέλω γλουτένη)
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- θαλασσινό αλάτι
- πιπέρι
Υλικά για το πανάρισμα/τηγάνισμα:
- 2 φλ. αλεύρι σκληρό ολικής (ή τριμμένη φρυγανιά ή πολέντα αν δεν θέλω γλουτένη)
- 2-3 φλ. ηλιέλαιο
Ετοιμασία:
Συνταγή του Ζαννή Ζουγανέλη χημικός, vegan αλχημιστής, συνεργάτης του Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής
Πηγή : Ζαννής Ζουγανέλης