Πηγή εικόνας: culturedfoodlife.com
Κεφίρ αμυγδάλου από σπόρους ή σκόνη!
Υλικά:
Εάν χρησιμοποιείτε κόκκους κεφίρ:
Εάν χρησιμοποιείτε σκόνη κεφίρ:
Ετοιμασία:
Εάν χρησιμοποιείτε κόκκους κεφίρ:
-
Σε ένα γυάλινο βάζο προσθέστε το ρόφημα αμυγδάλου, τους κόκκους κεφίρ και την πάστα από χουρμά ή κάποιο είδος ακατέργαστης ζάχαρης.
-
Κλείστε το καπάκι του βάζου και αφήστε το να καθίσει για 18-24 ώρες ή μέχρι να αποκτήσει ξινή γεύση.Ίσως υπάρξει διαχωρισμός. Αυτό είναι φυσιολογικό για τα μη-γαλακτοκομικά γάλατα.
-
Στραγγίστε τους κόκκους κεφίρ και τοποθετήστε το κεφίρ αμυγδάλου στο ψυγείο ή απολαύστε αμέσως.Θα διαρκέσει για τουλάχιστον ένα μήνα στο ψυγείο, αλλά θα συνεχίσει να γίνεται ολοένα και πιο ξινό με την πάροδο του χρόνου.
-
Τοποθετήστε τους κόκκους σε φρέσκο γάλα ώστε να καλλιεργήσετε ξανά, προσέχοντας να προσθέσετε περισσότερη πάστα από χουρμά ή ζάχαρη και επαναλάβετε τα παραπάνω βήματ,
Εάν χρησιμοποιείτε σκόνη κεφίρ:
-
Σε ένα γυάλινο βάζο προσθέστε το ρόφημα αμυγδάλου, την σκόνη κεφίρ και την πάστα από χουρμά ή κάποιο είδος ακατέργαστης ζάχαρης.
-
Αναδεύστε με ένα κουτάλι ή ανακινήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα συστατικά.
-
Κλείστε το καπάκι βάζου και αφήστε το να καθίσει για 18-24 ώρες ή μέχρι να αποκτήσει ξινή γεύση.Ίσως υπάρξει διαχωρισμός. Αυτό είναι φυσιολογικό για τα μη-γαλακτοκομικά γάλατα.
-
Τοποθετήστε το κεφίρ αμυγδάλου στο ψυγείο ή απολαύστε αμέσως.Θα διαρκέσει για τουλάχιστον ένα μήνα στο ψυγείο, αλλά θα συνεχίσει να γίνεται ολοένα και πιο ξινό με την πάροδο του χρόνου.
-
Εάν επιθυμείτε να φτιάξετε περισσότερο κεφίρ αμυγδάλου, πάρτε 1/4 του φλιτζανιού από το κεφίρ που μόλις φτιάξατε, προσθέστε το σε 3 και 3/4 φλιτζάνια φρέσκο ρόφημα αμυγδάλου, και κάντε την καλλιέργεια ξανά για 18-24 ώρες ή μέχρι να γίνει ξινό. Μπορείτε να το κάνετε αυτό πολλές φορές ή μέχρι να σταματήσει να γίνεται το ρόφημα ξινό. Τότε, θα χρειαστείτε εκ νέου 5 γραμμάρια σκόνη κεφίρ.
Το κεφίρ από ροφήματα ξηρών καρπών έχει την τάση να διαχωρίζεται και δεν γίνεται πηχτό όπως του γάλακτος. Αυτό είναι φυσιολογικό - μπορείτε απλώς να το ανακινήσετε καλά πριν το πιείτε!
Συνταγή από culturedfoodlife.com