Συνειδητή Διατροφή
  • Αρχική
  • Βιογραφικό
  • Δραστηριότητες
  • Άρθρα
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά - Μεζέδες
    • Όσπρια
    • Γλυκά
    • Σνακ - Παιδικά γεύματα
    • Ζυμαρικά
    • Τόφου - Τέμπε
    • Λαχανικά - Σαλάτες
    • Ροφήματα - Smoothies - Αφεψήματα
    • Δημητριακά
    • Σάλτσες/ Μαρινάδες/ Sauce
    • Σούπες
    • Γιορτινά
    • Προϊόντα ζύμωσης
  • Επικοινωνία
Συνειδητή Διατροφή
  • Αρχική
  • Βιογραφικό
  • Δραστηριότητες
  • Άρθρα
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά - Μεζέδες
    • Όσπρια
    • Γλυκά
    • Σνακ - Παιδικά γεύματα
    • Ζυμαρικά
    • Τόφου - Τέμπε
    • Λαχανικά - Σαλάτες
    • Ροφήματα - Smoothies - Αφεψήματα
    • Δημητριακά
    • Σάλτσες/ Μαρινάδες/ Sauce
    • Σούπες
    • Γιορτινά
    • Προϊόντα ζύμωσης
  • Επικοινωνία
  • diatrofi_1
    Σοφία Κανέλλου
    Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc:
  • diatrofi_1
    Σοφία Κανέλλου
    Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc:

Το οικολογικό αποτύπωμα της χορτοφαγίας

Γιατί τόσοι άνθρωποι επιλέγουν να βγάλουν τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή τους; Ποια τα οφέλη μιας φυτικής διατροφής;

Οι λόγοι είναι πολλοί. Άλλοι για λόγους ηθικούς, να μην σκοτώνονται και να μην βασανίζονται τα ζώα με τόσο βάναυσο τρόπο. Η βιομηχανία τροφίμων κατά συντριπτική πλειοψηφία είναι ο τομέας που προκαλεί το θάνατο των ζώων για ανθρώπινη χρήση.

Άλλοι για λόγους υγείας. Μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά χαμηλή σε ζωικό λίπος και κόκκινο κρέας προσφέρει πολυάριθμα οφέλη υγείας, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικά χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, νεφρικής ανεπάρκειας και καρδιακής προσβολής. Η Αμερικανική Διαιτητική Ένωση (American Dietetic Association, 2009), η μεγαλύτερη οργάνωση επαγγελματιών διατροφής τουλάχιστον στις ΗΠΑ, δηλώνει στον ιστοχώρο της: «Οι χορτοφαγικές δίαιτες προσφέρουν διάφορα θρεπτικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων επιπέδων κορεσμένου λίπους, χοληστερόλης και ζωικών πρωτεϊνών καθώς επίσης και πιο υψηλών επιπέδων υδατανθράκων, ινών, μαγνησίου, καλίου, φολικού οξέος, και αντιοξειδωτικών όπως βιταμίνης C και E και φυτοχημικά. Οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης αίματος, χαμηλότερη πίεση αίματος και χαμηλότερα ποσοστά υπέρτασης, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο του παχέος εντέρου και προστάτη.» Ο ιστοχώρος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (American Heart Association, 2016) δηλώνει ότι «πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν έναν χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων (που προκαλούν καρδιακή προσβολή), υψηλή πίεση αίματος, σακχαρώδη διαβήτη και μερικές μορφές καρκίνου.»

Πέρα από τα τόσα οφέλη για την υγεία όμως, μια φυτική διατροφή φαίνεται να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στη διατήρηση ενός υγιούς οικοσυστήματος. Καταναλώνεται λιγότερο νερό, εκπέμπονται λιγότεροι ρύποι και γενικά εξοικονομείται ενέργεια για την κατανάλωση τροφής.

Φαίνεται ότι όσο περισσότερη φυτική τροφή καταναλώνουμε το κόστος για το περιβάλλον μειώνεται συνολικά, και αυτό παρουσιάζεται από την ανάστροφη διπλή διατροφική πυραμίδα που αναπτύχθηκε από έναν ανεξάρτητο οργανισμό για την έρευνα στην τροφή και τη διατροφή του ανθρώπου (BCFN Foundation). Η μελέτη καταλήγει ότι με μια μερίδα λιγότερη κρέας την εβδομάδα θα μπορούσε να συγκριθεί με 3,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα λιγότερα σε έναν δρόμο για ένα χρόνο!

food environment pyramid

Νερό

Ο πλανήτης διψάει. Και αυτό συμβαίνει γιατί μολύνουμε όλο και περισσότερο νερό. Το σπαταλάμε, δεν το σεβόμαστε. Ο αγροτικός τομέας χρησιμοποιεί το 70% του νερού που καταναλώνεται για ανθρώπινες χρήσεις. Για να παραχθεί ένα κιλό κρέας χρειάζονται 15 φορές περισσότερες φυτικές τροφές. Γίνεται κατανοητό λοιπόν, ότι το μεγαλύτερο μέρος της φυτικής παραγωγής στον πλανήτη προορίζεται για ζωοτροφή.

Μια αμερικάνικη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science εξέθεσε το πρόβλημα και το αποτέλεσμα ήταν τρομακτικό. Όλο το νερό που καταναλώνει μια μέση αμερικανική οικογένεια σε ένα χρόνο (πόσιμο νερό, για μπάνιο, καθαρισμό σπιτιού, πλυντήριο, πότισμα κήπου, μαγείρεμα κλπ) είναι απαραίτητο για την παραγωγή μόνο 5 κιλών μοσχαρίσιο κρέας! Ποσότητα κρέατος που η ίδια οικογένεια καταναλώνει σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Πολλές φορές νομίζουμε ότι γλιτώνουμε λίγη σπατάλη κλείνοντας τη βρύση όταν πλένουμε τα δόντια μας ή όταν ρυθμίζουμε το πλυντήριο στην οικονομική πλύση ή όταν βάζουμε στην ντουζιέρα τον κόφτη νερού καθώς σαπουνιζόμαστε, όμως λίγες είναι οι φορές που αναρωτιόμαστε πόσο νερό καταναλώνουμε τρώγοντας μια μπριζόλα.

 

Γη

Εάν ο αμερικανικός πληθυσμός, που καταναλώνει τρεις φορές περισσότερο κρέας από κάθε άλλο λαό στον πλανήτη ακολουθούσε φυτική διατροφή, θα μειωνόταν η αγροτική παραγωγή κατά 3/4 , δηλαδή θα ήταν ελεύθερα για δάση, ελεύθερη γη, περίπου 3,1 δισεκατομμύρια εκτάρια εδάφους.

 

livestock

 

Ατμόσφαιρα

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνέθεσαν την πιο κατανοητή βάση δεδομένων για το αντίκτυπο της κατανάλωσης ζωικών και την επίπτωση που έχουν στο περιβάλλον.

«Δύο προϊόντα που μπορεί να μοιάζουν ίδια στο σούπερ μάρκετ, έχουν πολύ διαφορετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και είναι κάτι που δεν το σκεφτόμαστε όταν αγοράζουμε τροφή», δήλωσε ο Joseph Poore, επικεφαλής της έρευνας. Μόνο το 15% της παραγωγής μοσχαριού παράγει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμα CO2 και χρησιμοποιεί περίπου 950 εκατομμύρια εκτάρια γής.

Οι χορτοφαγικές δίαιτες μειώνουν την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα κατά 73% και το εκπληκτικό είναι ότι η διαθέσιμη γη ταυτόχρονα αυξάνεται κατά 76%. Αυτό θα έσωζε τα περισσότερα τροπικά δάση από την υλοτομία και θα απελευθέρωνε γη στη φυσική της μορφή κατά τον Joseph Poore.

 

greenhouse

 

 

Επιλογικά, τρώγοντας σκεπτόμενοι το περιβάλλον έχει πολλές πτυχές και αξίζει να αναλυθεί με πολλές λέξεις. Αρκετές φορές στην καθημερινή μου πρακτική αντιμετωπίζοντας διαφορετικά περιστατικά, δίνω ιδιαίτερη βάση στο οικολογικό αντίκτυπο του τρόπου ζωής μας. Πέρα λοιπόν από την προσωπική μας υγεία, υπάρχει και η υγεία του περιβάλλοντος που ζούμε και αξίζει να τη σεβόμαστε. Λοιπόν, ακόμα κι αν δεν τρώμε κρέας, ας επιλέγουμε λαχανικά από μικρούς παραγωγούς χωρίς πλαστικά περιτυλίγματα, χωρίς να χρειάζεται να έχουν διανύσει το μισό πλανήτη. Ας ενισχύσουμε την τοπική παραγωγή και αυτό θα μας επιστραφεί με το παραπάνω. Άλλωστε, το να μη γνωρίζουμε τον παραγωγό της πατάτας που θα μαγειρέψουμε ή τον καλλιεργητή της ελιάς που θα βάλουμε στο τραπέζι μας, μας απομακρύνει από την τροφή και μας κάνει λίγο πολύ ρομπότ, να μην σκεφτόμαστε το πιο σημαντικό πράγμα που αφορά την επιβίωση μας. Την τροφή μας.





Δημοσίευση άρθρου: Natura NRG, 12/2017

10 λόγοι για να γίνεις vegan

Με αυτό το άρθρο δεν αποσκοπώ στο να πείσω κάποιον να γίνει vegan ή να μειώσει τα ζωικά μέσω της πειθούς μου, άλλωστε 10 λόγοι είναι λίγοι για το σκοπό αυτό, δεδομένου του ότι οι άνθρωποι δύσκολα αλλάζουν. Ο στόχος μου είναι να βάλω σε μια άκρη τις αντιφάσεις και τις κόντρες που τυχόν να δημιουργούνται όταν συναντιόμαστε με τη διαφορετικότητα. Οι διατροφικές, ηθικές, θρησκευτικές και σεξουαλικές προτιμήσεις είναι σεβαστές και ο καθένας μας έχει δικαίωμα να τον καταλαβαίνουν αλλά και υποχρέωση να κατανοεί τους άλλους.

 

 

  1. Είναι γενικά αποδεκτό από τους οργανισμούς υγείας ότι μια ισορροπημένη χορτοφαγική/ vegan διατροφή είναι ασφαλής και καλύπτει τις ανάγκες για θρεπτικά συστατικά σε όλα τα στάδια της ζωής, για φυσιολογικές και κλινικές καταστάσεις. Απαραίτητη κρίνεται η καθοδήγηση από ειδικό επιστήμονα- όπως άλλωστε (πλέον) σε κάθε είδους ισορροπημένο διατροφικό προφίλ.
  2. Επίσης, γενικά αποδεκτό είναι ότι οι χορτοφαγικές/ vegan δίαιτες είναι αποτελεσματικές στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

  3. Ένας vegan χαρακτηρίζεται από «μη βια», το να προσπαθείς να σέβεσαι και να παρατηρείς ειρηνικά τα πλάσματα και τους συνανθρώπους σου, σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Μη βία ακόμα και για τον εαυτό μας, που πολλές φορές φορτώνουμε με ενοχές και είμαστε έτοιμοι να αυτομαστιγωθούμε.

  4. Ζω με το λιγότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα, σημαίνει ζω με ενσυνείδηση και ενσυναίσθηση. Κανείς θα έλεγε, ότι μόνο που αναπνέουμε παράγουμε CO2, λύση δεν είναι να μην αναπνέουμε, αλλά να παράγουμε περισσότερο οξυγόνο με τις ανθρώπινες πράξεις μας, βοηθώντας πχ ένα δέντρο να επιβιώσει από τη βιομηχανία μας.

  5. Γίνε vegan για να δεις πως είναι. Πολλές φορές στο γραφείο προτείνω σε ανθρώπους που καταναλώνουν κρέας να κάνουν απλά ένα διάλειμμα και έκπληκτοι γυρνούν με ενθουσιασμό για τις νέες διατροφικές τους συνήθειες, ζητώντας να συνεχίσουν! Οι μαρτυρίες είναι ποικίλες και οι περισσότερες επικεντρώνονται στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

  6. Κάντο λοιπόν και για το έντερό σου. Στη βιβλιογραφία θα βρεις πλήθος ερευνών για τη σχέση της φυτικής διατροφής και της υγείας του εντέρου. Προσοχή όμως, γιατί μια φυτική διατροφή μπορεί να είναι φτωχή σε φυτική ίνα αν δεν είναι καλά σχεδιασμένη.

  7. Μια διαρκής αναζήτηση μας κρατά σε εγρήγορση. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να τρώω κάθε μέρα μακαρόνια με σαλάτα ή το αγαπημένο μου μπριάμ. Ναι, είναι χορτοφαγικά πιάτα αλλά η ποικιλία των φυτικών τροφών και με εκπλήσσει καθημερινά τόσο που με κάνει δημιουργική στην κουζίνα και στην αναζήτηση τροφής.

  8. Οι φυτοφάγοι είναι πλέον πολλοί ακόμα και στην Ελλάδα, τα εστιατόρια πληθαίνουν και οι επιλογές γίνονται όλο και πιο πλούσιες. Η ανάγκη των ανθρώπων για κοινωνικοποίηση και ανταλλαγή ιδεών δεν σταματά με τον vegan τρόπο ζωής. Απεναντίας, το ανήκειν σε μια ομάδα ισχυροποιείται και το αποτέλεσμα είναι πάντα θετικό.

  9. Γίνε το καλό παράδειγμα! Η ικανοποίηση που παίρνω όταν ακούω «μου έχεις αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο» δεν περιγράφεται. Φτάνει μια λέξη ή μια πράξη για να δημιουργήσεις λίγη ευτυχία.

  10. Γίνε vegan για σένα. Γιατί από σένα και από την αλλαγή σου ξεκινούν όλα.

Δημοσίευση άρθρου: Natura NRG, 12/2017

Ιδανικό βάρος με φυτική διατροφή

Καμία δίαιτα που γίνεται μόδα δεν είναι πιο υγιεινή και δεν έχει τα μακροχρόνια αποτελέσματα μιας απολύτου φυτικής διατροφής. Τώρα θα μου πείτε, ωραία, και οι μακαρονάδες vegan είναι! Αλλά εδώ σας θέλω! Σημασία έχει η ποιότητα σε όποιο σχήμα διατροφής κι αν ακολουθείτε. Δώστε λοιπόν βάση σε πλήρη δημητριακά, ποικιλία λαχανικών, φρούτα  εποχής, όσπρια και ξηρούς καρπούς, ανάλατους και άψητους.

Το μήνυμα έχει ως εξής: κόψτε οτιδήποτε δεν έχει θρεπτικά συστατικά και έχει μονάχα άμυλα, όπως λευκά ψωμιά και αλεύρια, κατεργασμένα τρόφιμα, πολλά λιπαρά, υπερβολές με λάδια και χυμούς. Αυξήστε τις φυτικές ίνες από τα ωμά λαχανικά, τα πλήρη δημητριακά για να αισθανθείτε κορεσμό. Οι ίνες δεν προσφέρουν θερμίδες, αλλά κορεσμό, και κανένα ζωικό προϊόν δεν τις παρέχει.

Όσο για τις πρωτεϊνικές δίαιτες... μεγάλη προσοχή! Πολύς ντόρος για το τίποτα, ή για περισσότερη ζημιά! Οι πιο σοβαρές μη μεταδιδόμενες ασθένειες του αιώνα μας, όπως σακχαρώδης διαβήτης, οστεοπόρωση, καρκίνος, καρδιαγγειακά, προέρχονται από υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης. Δεν χρειαζόμαστε την πρωτεΐνη για να αδυνατίσουμε, χρειαζόμαστε περισσότερη κριτική ικανότητα. Οι Αμερικανοί τείνουν να καταναλώνουν σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης από τη συνιστώμενη ποσότητα, και ιδού τα αποτελέσματα: κατέχουν εδώ και πολλά χρόνια τη πρωτιά στην παχυσαρκία. Εμείς, δεν απέχουμε πολύ φυσικά, αφού αντιγράφοντας το αμερικάνικο πρότυπο, έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας με τα παιδιά μας να αγνοούν σχεδόν τη λέξη σαλάτα!

Μια ποικίλη διατροφή από φασόλια, φακές, αμύγδαλα, δημητριακά, και λαχανικά περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που συνθέτουν μια πρωτεΐνη. Με μια φυτική διατροφή δύσκολα προσλαμβάνουμε υπερβολική ποσότητα, ταυτόχρονα μπορούμε να καλύψουμε επαρκώς τις ανάγκες μας καταλήγοντας στους κατάλληλους συνδυασμούς.

Πρακτικά, ξεκινήστε παρατηρώντας τις ανάγκες σας και τον τρόπο ζωής σας. Στη συνέχεια οργανώστε την κουζίνα και τα ντουλάπια σας με υγιεινές τροφές. Χωρίστε τα γεύματά σας μέσα στην ημέρα και διαχειριστείτε τα συναισθήματα (θυμός, θλίψη, οργή) και... τα αισθήματά (πείνα, ανία) σας. Ποτέ το φαγητό δεν θα αναπληρώσει το συναίσθημα, οπότε αν αντιλαμβάνεστε το κενό, απευθυνθείτε σε κάποιον που μπορεί να βοηθήσει.

Και να θυμάστε το μέτρον άριστον και πάντα με γνώμονα το ίδιο το σώμα και την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου χωριστά. Σε κάθε περίπτωση ζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού διατροφολόγου για την ανάλυση της σύστασης του σώματός σας με εξειδικευμένα μηχανήματα και τη συμβουλή του ως προς το μοντέλο διατροφής για την πιθανή απώλεια βάρους σας. Μαζί μπορείτε να προγραμματίσετε το ρυθμό απώλειας και εξατομικευμένα πλέον τις τροφές που ταιριάζουν καλύτερα στην καθημερινή σας ρουτίνα.

 

 

Δημοσίευση άρθρου: Natura NRG, 6/2017

Η βιταμίνη Β12 στη vegan διατροφή

Η Βιταμίνη Β12, ή κοβαλαμίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που παράγεται αποκλειστικά από βακτήρια. Πρωταρχικό ρόλο παίζει στην υγεία του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου αλλά και στη σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ο ρόλος της είναι σπουδαίος και γι αυτό είναι απαραίτητη σε κάθε έμβιο οργανισμό.

Η μακροχρόνια έλλειψή της προκαλεί σοβαρά μη αναστρέψιμα προβλήματα στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.  Μικρή απόκλιση από τα φυσιολογικά όρια μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, εξάντληση κατάθλιψη και μειωμένη ικανότητα απομνημόνευσης. Μην παραλείπετε να ελέγχετε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο τα επίπεδα αυτής της βιταμίνης και να φροντίζετε για τη συμπλήρωσή της σε τυχόν ελλείψεις ειδικά αν είστε άνω των 50 ετών. Συχνά, σε μεγαλύτερες ηλικίες παρατηρείται μειωμένη απορρόφηση χωρίς να σχετίζεται με την προσλαμβανόμενη ποσότητα.

Τα συμπτώματα της ελλειψης αυτής της βιταμίνης μπορεί να εμφανιστούν μετά από αρκετά χρόνια.

αιτίες έλλειψης Β12
μειωμένη διαιτητική πρόσληψη
δυσαπορρόφηση
διαταραγμένη φυσιολογική χλωρίδα εντέρου
φάρμακα- αντιβιώσεις
χειρουργικές επεμβάσεις στο στομάχι ή/ και στο έντερο

Από που θα πάρω βιταμίνη Β12;

Εξασφαλίστε ότι θα παίρνετε καθημερινά 3μg απορροφήσιμης μορφής βιταμίνη Β12.

Εφόσον καμία φυτική πηγή δεν περιέχει βιταμίνη Β12, στη vegan διατροφή θα πρέπει να την παίρνουμε είτε μέσω συμπληρωμάτων, είτε από ενισχυμένα τρόφιμα, όπως η ενισχυμένη διατροφική μαγιά, τα φυτικά ροφήματα, τα δημητριακά κλπ.  Τυχαία σχηματισμένη Β12 μπορεί να περιλαμβάνεται σε νερό πηγής ή στο χώμα από μικροβιακή σύνθεση.

στρατηγικές πρόληψης ανεπάρκειας βιταμίνης Β12
γέννηση με φυσιολογικό τοκετό και προώθηση του μητρικού θηλασμού
αποφυγή αποστειρωμένου περιβάλλοντος
συχνή κατανάλωση προϊόντων ζύμωσης
κατανάλωση μη χλωριωμένου νερού (φιλτραρισμένου ή πηγής)
κατανάλωση λαχανικών χωρίς φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά
καθημερινή κατανάλωση πράσινων λαχανικών και έλεγχος της ομοκυστεΐνης (με εξετάσεις αίματος)
περιορισμένη χρήση αντιβιοτικών
αποφυγή τροφών με επιπρόσθετη ζάχαρη
συμπλήρωση για αποφυγή ελλείψεων

Επιπλέον, για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης Β12, θα πρέπει να προσέχουμε να συντηρούμε τα βακτηριάκια του εντέρου μας σε καλή κατάσταση με το να καταναλώνουμε συχνά προϊόντα ζύμωσης που ενισχύουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου. Ευεργετικά τρόφιμα είναι το miso, το γιαούρτι σόγιας, το ψωμί με προζύμι και το ξινολάχανο.

Η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών και φαρμάκων που δυσχεραίνουν την απορρόφηση της βιταμίνης αυτής, καλό θα ήταν να περιορίζεται και να γίνεται μόνο υπό ιατρική καθοδήγηση. Αναφέρετε στο θεράποντα ιατρό σας ότι είστε φυτοφάγος πριν σας συνταγογραφήσει οποιαδήποτε θεραπεία.

Μια σωστή, ισορροπημένη και ποικίλη φυτική διατροφή, ένας ήρεμος τρόπος ζωής και καλή διαχείριση των συναισθημάτων μπορούν να εξασφαλίσουν υγεία στις περισσότερες μορφές χορτοφαγίας, σε όλα τα στάδια της ζωής, για φυσιολογικές αλλά και για κλινικές καταστάσεις. Η συμβουλή του διατροφολόγου, με ειδικές γνώσεις στη χορτοφαγική διατροφή,και η καθοδήγηση και παρακολούθηση του ατόμου θεωρούνται απαραίτητα στην έναρξη κάθε αλλαγής στη διατροφή αλλά και συμπληρωματικά για την ανίχνευση τυχόν ελλείψεων.

 

Δημοσίευση: Natura, 2/2017

Vegan καγιανάς

Υλικά(Για 4 μεριδες)

 

Μαριναδα για τοφου

  • 350γρ τοφου ( θρυματισμενο με το χερι )

    20 γρ κουρκουμα

    1 πρεζα (καπνιστο) αλατι

    30 γρ ηλιελαιο

    100 γρ αμαριναριστο τοφου θρυματισμενο

    Υλικα για το μαγειρεμα

    80 γρ ελαιόλαδο

    800 γρ ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη

    400 γρ μελιτζάνα

    100 γρ πιπερια πρασινη

    200 γρ κολοκυθι

    1 κγ αλατι

    1 πρεζα ριγανη

    1 πρεζα πιπερι

 

Ετοιμασία:

Σοτάρουμε όλα τα λαχανικάκομμένα σε κύβους σε χαμηλή φωτιά σε βαθύ σκεύος. Αφού βγάλουν τα υγρά τους, ρίχνουμε το μαριναρισμένο τόφου, ανακατεύουμε και μετά ρίχνουμε τον χυμό τομάτας. Λίγο πριν βράσουν, προσθέτουμε το αμαρινάριστο τόφου.

Όταν το βγάλουμε από την φωτιά γαρνίρουμε με ρίγανη και μια πρέζα μαύρο αλάτι.

Μπορούμε να το σερβίρουμε πάνω σε ψητό ψωμί.

*Η οσμή του μαύρου (καπνιστού) αλατιού θυμίζει αυτή του αυγού.

 Συνταγή του chef Στάθη Αλεξάνδρου

 

 

 

Σελίδα 9 από 9

  • Έναρξη
  • Προηγούμενο
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Επόμενο
  • Τέλος
  • Make an appointment
Τηλ:6940715140

 Κιν:6944 781 386Κιν:6944 781 386

  • Send us an e-mail
E-mail
contact@siniditidiatrofi.gr

  • Visit us
Λεωφ. Σαρωνίδας 44
Δημοφώντος 32, Θησείο

siniditidiatrofi.gr Copyright © 2016 All Rights Reserved.