Συνειδητή Διατροφή
  • Αρχική
  • Βιογραφικό
  • Δραστηριότητες
  • Άρθρα
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά - Μεζέδες
    • Όσπρια
    • Γλυκά
    • Σνακ - Παιδικά γεύματα
    • Ζυμαρικά
    • Τόφου - Τέμπε
    • Λαχανικά - Σαλάτες
    • Ροφήματα - Smoothies - Αφεψήματα
    • Δημητριακά
    • Σάλτσες/ Μαρινάδες/ Sauce
    • Σούπες
    • Γιορτινά
    • Προϊόντα ζύμωσης
  • Επικοινωνία
Συνειδητή Διατροφή
  • Αρχική
  • Βιογραφικό
  • Δραστηριότητες
  • Άρθρα
  • Συνταγές
    • Ορεκτικά - Μεζέδες
    • Όσπρια
    • Γλυκά
    • Σνακ - Παιδικά γεύματα
    • Ζυμαρικά
    • Τόφου - Τέμπε
    • Λαχανικά - Σαλάτες
    • Ροφήματα - Smoothies - Αφεψήματα
    • Δημητριακά
    • Σάλτσες/ Μαρινάδες/ Sauce
    • Σούπες
    • Γιορτινά
    • Προϊόντα ζύμωσης
  • Επικοινωνία
  • diatrofi_1
    Σοφία Κανέλλου
    Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc:
  • diatrofi_1
    Σοφία Κανέλλου
    Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc:

Οι κίνδυνοι της καθιστικής ζωής: γιατί η καθιστική ζωή είναι το νέο κάπνισμα

Όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και κάποια είδη καρκίνου.
 Όταν κάθεστε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, βλάπτεται επίσης η  διανοητική σας υγεία.
 Το να έχετε έναν δραστήριο τρόπο ζωής δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε.
 
Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι για εντάξετε κάποιας μορφής σωματική δραστηριότητα κατά την διάρκεια της ημέρα σας.
 
 
Σε αυτό το άρθρο θα δείτε:
1. Με ποιον τρόπο ο καθιστικός τρόπος ζωής επηρεάζει το σώμα μας ;
 
2. Πόσο καθιστική ζωή κάνουμε ;
 
3. Πώς μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία σας από τους κινδύνους της καθιστικής ζωής ;
 
4. Πώς να μειώσετε την καθιστική σας ζωή
 
5. Ανταμείψτε τον εαυτό σας
 
 
Ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να είναι επικίνδυνος για την υγεία σας. Όσο λιγότερο είστε καθισμένοι ή ξαπλωμένοι, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε για μια υγιή ζωή.
 
Εάν στέκεστε ή κινείστε κατά την διάρκεια της ημέρας, έχετε μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Εάν διάγετε έναν καθιστικό τρόπο ζωής, έχετε περισσότερες πιθανότητες να είστε υπέρβαροι, να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 ή καρδιακές παθήσεις και να αντιμετωπίσετε κατάθλιψη και άγχος.
 
 
1. Πώς επηρεάζει ο καθιστικός τρόπος ζωής το σώμα μας ;
Οι άνθρωποι είμαστε “κατασκευασμένοι” για να στεκόμαστε όρθιοι.
 
Η καρδιά μας και το καρδιαγγειακό σύστημα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά με αυτόν τον τρόπο. Το έντερό μας λειτουργεί, επίσης, πιο αποτελεσματικά όταν είμαστε όρθιοι. Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους που είναι κλινήρεις στο νοσοκομείο να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη λειτουργία του εντέρου τους.
Στον αντίποδα, όταν είμαστε σωματικά ενεργοί, η συνολική ενέργεια και αντοχή βελτιώνονται και τα οστά μας διατηρούν τη δύναμή τους.
 
 
Πόδια και γλουτοί
Το να καθόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί σε εξασθένηση των μυών στα πόδια και στους γλουτούς.
 
Αυτοί οι μύες είναι σημαντικοί για το περπάτημα και για την σταθερότητα μας. Αν αυτοί οι μύες είναι αδύναμοι, αυξάνονται οι πιθανότητες να πέσουμε και να τραυματιστούμε από αυτές τις πτώσεις
 
Βάρος
Η κίνηση βοηθά το σώμα μας να μεταβολίσει τα λίπη και τα σάκχαρα που καταναλώνουμε.
 
Εάν καθόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, η πέψη δεν είναι τόσο αποτελεσματική, με αποτέλεσμα να διατηρούμε αυτά τα λίπη και σάκχαρα ως λίπος στο σώμα μας.
 
Ακόμα και αν ασκούμαστε, αλλά είμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα καθιστοί, εξακολουθούμε να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, π.χ. εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου.
 
Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι χρειαζόμαστε 60-75 λεπτά ημερησίως σε δραστηριότητα μέτριας έντασης ώστε να  καταπολεμήσουμε τους κινδύνους της υπερβολικής καθιστικής ζωής.
 
 
Ισχία και πλάτη
Τα ισχία και η πλάτη μας δεν θα μας στηρίζουν καλά εάν καθόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
Η καθιστική ζωή αναγκάζει τους μυς των ισχίων να συρρικνωθούν, το οποίο οδηγεί σε προβλήματα με τις αρθρώσεις των ισχίων.
 
Επίσης, το να καθόμαστε για μεγάλες περιόδους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την πλάτη μας, ειδικά αν συνηθίζουμε να καθόμαστε με κακή στάση σώματος ή να μην χρησιμοποιούμε εργονομικά σχεδιασμένη καρέκλα ή γραφείο εργασίας.
 
Η κακή στάση σώματος μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, όπως είναι η συμπίεση των δίσκων της σπονδυλικής στήλης, οδηγώντας σε πρόωρη εκφύλιση, η οποία είναι ιδιαίτερα επώδυνη.
 
 
Άγχος και κατάθλιψη
Δεν γνωρίζουμε ακόμα τον ακριβή μηχανισμό, αλλά γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος για άγχος και κατάθλιψη είναι υψηλότερος στους ανθρώπους που κάθονται περισσότερο.

Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που είναι καθιστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, χάνουν τις θετικές επιδράσεις που έχει η σωματική άσκηση και η εκγύμναση.
 
Εάν ισχύει αυτό, το να σηκωθούμε και να αρχίσουμε να κινούμαστε ίσως μας βοηθήσει.
 
 
Καρκίνος
Αυξανόμενες μελέτες υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι της καθιστικής ζωής περιλαμβάνουν την αύξηση των πιθανοτήτων να εμφανίσουμε ορισμένες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του πνεύμονα, της μήτρας και του παχέος εντέρου.
 
Ο λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός.
 
 
Καρδιοπάθειες
Το να καθόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει συνδεθεί με καρδιοπάθειες.
 
Μία μελέτη βρήκε ότι οι άνδρες που παρακολουθούν περισσότερες από 23 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα έχουν 64% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με τους άνδρες που παρακολουθούν μόνο 11 ώρες τηλεόραση.
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι οι άνθρωποι που δεν είναι σωματικά δραστήριοι και κάθονται για μεγάλες περιόδους έχουν 147% μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
 
 
Διαβήτης
Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ένας άνθρωπος είναι ξαπλωμένος ακόμη και για πέντε μέρες, αυξάνεται η αντίσταση στην ινσουλίνη (μία κατάσταση που προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε μη-υγιή επίπεδα).
 
Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που περνούν περισσότερο χρόνο καθιστοί έχουν 112% υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη.
 
 
Κιρσοί
Το να καθόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί σε κιρσούς ή φλεβίτιδα.
 
Αυτό συμβαίνει επειδή το να καθόμαστε οδηγεί σε στάση του αίματος στα πόδια μας.
Οι κιρσοί δεν είναι συνήθως επικίνδυνοι. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οδηγούν σε θρόμβους αίματος, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα (όπως η εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση).
 
 
Εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση
Το να καθόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση, για παράδειγμα σε ένα μακρινό ταξίδι με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο.
 
Μια εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση είναι ένας θρόμβος αίματος που σχηματίζεται στις φλέβες του ποδιού μας.
Η εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, επειδή αν ένα μέρος του θρόμβου αίματος σπάσει και μεταφερθεί, μπορεί να διακόψει τη ροή του αίματος σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή και να οδηγήσει σε μείζονες επιπλοκές ή ακόμη και θάνατο.
 
 
Πιασμένος λαιμός και ώμοι
Εάν περνάτε τον χρόνο σας πάνω από ένα πληκτρολόγιο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιάσιμο και πόνο στο λαιμό και στους ώμους σας.
 
 
2. Πόση καθιστική ζωή κάνουμε ;
Η σωματική αδράνεια συμβάλλει κάθε χρόνο σε πάνω από τρία εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως (δηλαδή το 6% όλων των θανάτων), οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου που οφείλεται σε μη μεταδοτικές παθήσεις.
 
 
3. Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας από τους κινδύνους της καθιστικής ζωής ;
Εάν δεν πραγματοποιούμε αρκετή δραστηριότητα κατά την διάρκεια της ημέρας, δεν είναι πολύ αργά για να αλλάξουμε και να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
 
 
Εντάξτε περισσότερη δραστηριότητα μέσα στην ημέρα σας
Μερικοί τρόποι είναι οι εξής:
 - Περπατήστε ή κάντε ποδήλατο και αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι.

 - Για μεγαλύτερες αποστάσεις, περπατήστε ή κάντε ποδήλατο για ένα μέρος της διαδρομής.
 
 - Χρησιμοποιήστε τις σκάλες, και όχι τις κυλιόμενες σκάλες.
 
 - Χρησιμοποιήστε τις σκάλες, και όχι τον ανελκυστήρα ή τουλάχιστον ανεβείτε ορισμένους ορόφους με τις σκάλες, και για τους επόμενους χρησιμοποιήστε τον ανελκυστήρα.
 
 - Βγείτε από το λεωφορείο μια στάση νωρίτερα και περπατήστε το υπόλοιπο της διαδρομής.
 
 - Παρκάρετε το αυτοκίνητο σας πιο μακριά από τον προορισμό σας και περπατήστε το υπόλοιπο της διαδρομής.
 
 - Υπολογίστε πόσο χρόνο χρειάζεστε για να περπατήσετε ένα χιλιόμετρο - ίσως διαπιστώσετε ότι μπορείτε να φτάσετε στον προορισμό σας ταχύτερα εάν περπατήσετε σε σύγκριση με το να περιμένετε για μέσα μαζικής μεταφοράς.
 
 
Να είστε δραστήριοι (και ασφαλείς)
Εάν ξεκινάτε τώρα την σωματική δραστηριότητα, ή αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, και προτού ξεκινήσετε νέες δραστηριότητες, συμβουλευτείτε τους θεράποντες υγείας που σας παρακολουθούν.
 
Μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε ποιες είναι οι καλύτερες δραστηριότητες για εσάς.
 
Αν ξεκινήσετε περπάτημα ή τρέξιμο σε συστηματική βάση, προμηθευτείτε παπούτσια που να μην επιβαρύνουν τη μέση σας.
 
 
Να είστε δραστήριοι στην εργασία σας
Στην εργασία σας, μπορείτε να κινείστε περισσότερο από ότι νομίζετε:
  - Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα.
 
  - Πηγαίνετε και μιλήστε με τους συναδέλφους σας αντί να τους στείλετε e-mail.
 
  - Γευματίστε σε άλλο χώρο από το γραφείο σας και - εάν μπορείτε - απολαύστε ένα μικρό περίπατο εκτός γραφείου
 
  - Συζητήστε τα εργασιακά θέματα με τους συναδέλφους ενώ παράλληλα περπατάτε.
 
 
Να είστε δραστήριοι κατά την παραμονή σας σε εσωτερικούς χώρους
Μην αφήνετε τον κακό καιρό να σας εμποδίσει ! Μπορείτε να κάνετε ασκήσεις, όπως βαθύ κάθισμα, κοιλιακούς, προβολές (lunges), κάμψεις, και έλξεις.
 
Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε διάφορες δραστηριότητες όπως:
  - χορό
  - κολύμπι σε εσωτερική πισίνα
  - γιόγκα
  - πιλάτες
  - πολεμικές τέχνες
  - σκουός
  - αναρρίχηση εσωτερικού χώρου
 
 
4. Μειώστε την καθιστική σας ζωή
Δείτε μερικές απλές ιδέες για να παραμείνετε δραστήριοι ενώ βρίσκεστε στο σπίτι σας:
  - Όταν συγυρίζετε το σπίτι, μεταφέρετε τα πράγματα σε αρκετές διαδρομές αντί να τα μεταφέρετε όλα μαζί.

  - Ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη της τηλεόρασης σας ώστε να σβήνει νωρίτερα ώστε να σας υπενθυμίζει να σηκωθείτε και να κινηθείτε.

  - Περπατήστε όταν μιλάτε στο τηλέφωνο.
 
  - Σηκωθείτε και σιδερώστε κατά τη διάρκεια των αγαπημένων σας τηλεοπτικών εκπομπών.

  - Αντί να κάθεστε για να διαβάσετε, ακούστε τα ηχητικά βιβλία όταν περπατάτε, καθαρίζετε ή ασχολείστε με την κηπουρική
 
  - Μην κάθεστε στις δημόσιες συγκοινωνίες ή κατεβείτε μία στάση νωρίτερα και περπατήστε μέχρι τον προορισμό σας.

Εάν εργάζεστε σε γραφείο:
  - Να σηκώνεστε ενώ διαβάζετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή αναφορές.
 
  - Μετακινήστε το κάδο απορριμμάτων μακριά από το γραφείο σας, ώστε να χρειάζεται να σηκωθείτε για να πετάξετε κάτι.
 
  - Για κλήσεις συνδιάσκεψης, χρησιμοποιήστε φορητό ηχείου ανοιχτής συνομιλίας, και κινηθείτε μέσα στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια των κλήσεων.
 
 
5. Πώς να κάνετε ευχάριστη την σωματική κίνηση και δραστηριότητα
Πολλοί από εμάς δυσκολεύονται να καθιερώσουμε μόνιμα κάποια μορφή άσκησης, ενώ άλλοι δεν γνωρίζουν με ποιον τρόπο να ξεκινήσουν.
 
Οι ειδικοί λένε ότι ο τρόπος για να ξεκινήσετε ή να διατηρήσετε την οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα είναι ο εξής :
να είναι ευχάριστη και διασκεδαστική.
 
Συνεπώς, σηκωθείτε από τον καναπέ και απολαύστε την εκγύμναση του σώματος σας, ακολουθώντας αυτά τα λίγα και απλά βήματα.
 
 
Αγκαλιάστε το εσωτερικό σας παιδί
Τι είδους δραστηριότητες απολαμβάνατε όταν ήσασταν παιδί ;
 
Συμμετείχατε σε ομαδικά αθλήματα ή επιλέγατε μία λιγότερο ομαδική άθληση ;
 
Ότι και εάν προτιμούσατε, δοκιμάστε τα ξανά.
 
Αφιερώστε χρόνο στο να ανακαλύψετε τι ταιριάζει στις σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές σας ανάγκες.
 
 
Βρείτε παρέα
Για πολλούς ανθρώπους, είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν την σωματική άσκηση, εάν αυτή γίνεται μαζί με φίλους ή οικογένεια.
 
Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσουμε επαφή με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, αλλά και ένα μεγάλο κίνητρο για να δραστηριοποιηθούμε
 
 
Εξερευνήστε την τοπική κοινότητα
Συμμετέχετε σε μια τοπική λέσχη ή ομάδα διότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να συναντήσετε νέους ανθρώπους, οι οποίοι ίσως γίνουν ακόμη και δια βίου φίλοι.
 
Θα εκπλαγείτε από το πόσες επιλογές υπάρχουν: από κέντρα αναψυχής και αθλητικούς συλλόγους έως πάρκα, πεζοπορίες, πισίνες και διάφορα μαθήματα.
 
Οι τοπικοί σύλλογοι, ο δήμος σας και το διαδίκτυο, μπορούν να σας βοηθήσουν να τα εντοπίσετε.
 

Συμβουλευτείτε τους θεράποντες υγείας που σας παρακολουθούν
Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης, ιδίως εάν είστε άνω των 40 ετών, υπέρβαροι, δεν έχετε ασκηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή έχετε κάποια χρόνια ασθένεια
 
 
Ξεκινήστε με μικρά βήματα
Αυξήστε σταδιακά τον χρόνο και την ένταση της δραστηριότητάς σας. Προσέξτε ιδιαίτερα εάν ξεκινάτε πρώτη φορά ή δεν έχετε ασκηθεί για αρκετό διάστημα.
 
Ξεκινήστε ήπια και χτίστε την αντοχή σας σιγά-σιγά: με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε την καταπόνηση ή τον τραυματισμό !
 
Μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσετε με 10 λεπτά ημερήσιας άσκησης, και προοδευτικά να αυξήσετε μέχρι τα 30 λεπτά ή περισσότερο.
 

Κάντε συνδυασμούς
Ένα εύρος δραστηριοτήτων, όχι μόνο διατηρεί το ενδιαφέρον σας, αλλά γυμνάζει και διαφορετικούς μύες.
 
Εάν έχετε περιορισμένο χρόνο ή χρήματα, να είστε δημιουργικοί και ψάξτε για εναλλακτικές λύσεις.
 
Περπατήστε ή ποδηλατήστε μέχρι την εργασία σας, χρησιμοποιήστε τις σκάλες ή αφήστε το αυτοκίνητο όταν πρόκειται για μικρές αποστάσεις.
 
Αγοράστε κάποιο οικιακό εξοπλισμό άσκησης καθώς και DVD με ασκήσεις.
 
Το να κάνετε στατικό ποδήλατο ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση είναι διασκεδαστικό
 
Είστε έτοιμοι για μια πρόκληση ;
Διατηρήστε το ενδιαφέρον σας δοκιμάζοντας νέες δραστηριότητες. Εγγραφείτε σε μια τοπική αθλητική εκδήλωση, όπως είναι π.χ. μία αθλητική εκδήλωση που συγκεντρώνει χρήματα για έναν καλό σκοπό. Θα βοηθήσετε, όχι μόνο τον εαυτό σας, αλλά και τους συνανθρώπους σας.
 
 
Δοκιμάστε ένα μάντρα
“διασκεδάζω, κινούμαι και αυτό μου δίνει ζωή, αγαπώ τη ζωή”.
 
Εάν δεν διασκεδάζετε με τις δραστηριότητες που έχετε επιλέξει, τότε δεν θα είστε σε θέση να τις διατηρήσετε στην ζωή σας.
 

Να είσαι ρεαλιστικοί
Ορίστε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους που είναι εφικτοί και μπορείτε να τους μετρήσετε.
 
Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά, σημειώστε στο ημερολόγιό σας ημερομηνίες και ώρες κατά τις οποίες θα ασκείστε.
 
Ελέγχετε τακτικά την πρόοδο σας και να εστιάζετε σε αυτά που επιτυγχάνετε.

Μην τιμωρείτε τον εαυτό σας
Αν παραλείψετε μία ημέρα, δεν πειράζει. Συμβαίνει ακόμη και στους κορυφαίους αθλητές.
 
Εάν δεν έχετε διάθεση, είναι σημαντικό να εστιάσετε στο πώς η άσκηση σας κάνει να νιώθετε: όχι μόνο ανακουφίζει από το άγχος, αλλά επίσης βοηθά στην καταπολέμηση της θλίψης και της κατάθλιψης!
 
 
Κρατήστε ένα ημερολόγιο σωματικής δραστηριότητας
Αφιερώστε χρόνο στο να αναγνωρίσετε αυτές τις μικρές βελτιώσεις που βιώνετε στην καθημερινή ποιότητα της ζωής σας διότι μπορούν να αυξήσουν το κίνητρο σας.
 
Παρατηρείστε πώς νιώθετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.
 
Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας.
 
 
Ανταμείψτε τον εαυτό σας
Δώστε στον εαυτό σας μια ανταμοιβή κάθε φορά που επιτυγχάνετε έναν στόχο σωματικής εκγύμνασης διότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύετε το κίνητρο σας ώστε να διατηρήσετε στην ζωή σας την σωματική δραστηριότητα.
 
Χαρίστε στον εαυτό σας κάτι που απολαμβάνετε, αλλά βεβαιωθείτε ότι οι ότι είναι κάτι που ταιριάζει με τον υγιεινό τρόπο ζωής σας.
 
Καθώς προοδεύετε, θα διαπιστώσετε ότι επιθυμείτε να ανταμείβετε τον εαυτό σας με κάποια σωματική δραστηριότητα, όπως είναι π.χ. μια βόλτα στην παραλία ή σε κάποιο πάρκο μετά από μια δύσκολη μέρα !

Ακτινίδιο: Ευεργετικές επιδράσεις, Θρεπτικά συστατικά, Συνταγή για σμούθι σπιρουλίνας

Τα ακτινίδια περιέχουν αντιοξειδωτικά, σεροτονίνη (1) και είναι πλούσια σε καροτενοειδή και άλλα φυτοχημικά (2).
 
Προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. Πιο συγκεκριμένα, δρουν ευεργετικά στην:
 - βελτίωση της διάθεσης,
 - αντιοξειδωτική άμυνα,
 - λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,
 - ανώτερη αναπνευστική οδό (πρόληψη λοιμώξεων και βελτίωση των συμπτωμάτων τους),
 - γαστρεντερική λειτουργία (βελτίωση της πέψης της πρωτεΐνης και της δυσκοιλιότητας) (2),
 
Επίσης, μελέτες έδειξαν ότι :
 - 2 ακτινίδια, μετά από 4 εβδομάδες αύξησαν σημαντικά την εβδομαδιαία συχνότητα κενώσεων και βελτίωσαν τη λειτουργία του εντέρου σε ενήλικες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και δυσκοιλιότητα (3)
 - 2 ή 3 ακτινίδια ημερησίως για 28 ημέρες μείωσαν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων αίματος κατά 15% (4), ενώ άλλη μελέτη έδειξε ότι όσοι άνθρωποι κατανάλωναν τουλάχιστον 1 ακτινίδιο ανά εβδομάδα εμφάνισαν υψηλότερες τιμές HDL-χοληστερόλης και χαμηλότερες τιμές τριγλυκεριδίων σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από 1 ακτινίδιο την εβδομάδα (5).
- 2 ακτινίδια, μία ώρα πριν τον ύπνο για 4 εβδομάδες βελτίωσαν την έναρξη του ύπνου, την διάρκεια καθώς και την ποιότητα σε ενήλικες που είχαν αναφέρει διαταραχές ύπνου (1).

Τα ακτινίδια είναι αλλεργιογόνα και παρόλο που τα συμπτώματα στα πιο ευαίσθητα άτομα είναι ήπια, ορισμένες φορές έχουν αναφερθεί και σοβαρές αντιδράσεις (6).
 
Το πράσινο ακτινίδιο είναι (7) :
 - πλούσια πηγή: βιταμίνης Κ και βιταμίνης C.
 - καλή πηγή: χαλκού, καλίου και φυτικών ινών.
Το κίτρινο ακτινίδιο είναι (7) :gold
- πλούσια πηγή: βιταμίνης C (σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το πράσινο ακτινίδιο). 
- καλή πηγή: χαλκού και καλίου
 
 
 

Διατροφική ταμπέλα ακτινίδιο

  Θερμίδες (Kcal) Υδατάνθρακες (γρ) Φυτικές ίνες (γρ) Βιταμίνη C (mg) Βιταμίνη Κ (μg)
Ανά μερίδα (70γρ) 42 8 2,1 64 27,8
% κάλυψη αναγκών* 2 3,4 8,4 80 35

*Βασίζεται σε δίαιτα ενήλικα 2.000 Kcal με βάση το European Food Safety Authority - EFSAwww.efsa.europa.eu

 
 
Δείτε την συνταγή για σμούθι με σπιρουλίνα.
 
 
Παραπομπές
1. Asia Pac J Clin Nutr. 2011;20(2):169-74. Effect of kiwifruit consumption on sleep quality in adults with sleep problems. Lin HH1, Tsai PS, Fang SC, Liu JF.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21669584
2. Nutr Hosp. 2016 Jul 12;33(Suppl 4):340. doi: 10.20960/nh.340. Nutritional and health benefits associted with kiwifruit consumption [Article in Spanish; Abstract available in Spanish from the publisher] López-Sobaler AM1, Aparicio Vizuete A, Ortega Anta RM.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27571859
3. Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(4):451-7. Kiwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Chang CC1, Lin YT, Lu YT, Liu YS, Liu JF.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21147704
4. Platelets. 2004 Aug;15(5):287-92. Effects of kiwi fruit consumption on platelet aggregation and plasma lipids in healthy human volunteers. Duttaroy AK1, Jørgensen A.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15370099
5. Nutr J. 2015 Sep 15;14:97. doi: 10.1186/s12937-015-0086-0. Effects of kiwi consumption on plasma lipids, fibrinogen and insulin resistance in the context of a normal diet. Recio-Rodriguez JI1,2, Gomez-Marcos MA3, Patino-Alonso MC4, Puigdomenech E5, Notario-Pacheco B6, Mendizabal-Gallastegui N7, de la Fuente Ade L8, Otegui-Ilarduya L9, Maderuelo-Fernandez JA3, de Cabo Laso A3, Agudo-Conde C3, Garcia-Ortiz L3; EVIDENT Group.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26374292
6. Can J Physiol Pharmacol. 2013 Jun;91(6):442-7. doi: 10.1139/cjpp-2012-0303. Epub 2013 May 15. Kiwifruit: our daily prescription for health. Stonehouse W1, Gammon CS, Beck KL, Conlon CA, von Hurst PR, Kruger R.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23746068
7. cronometer.com

Λάδι καρύδας

Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα της καρύδας, και ιδίως το λάδι καρύδας, έχει αυξηθεί λόγω των φερόμενων ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία.
Επίσης, αυτή η δημοτικότητα ενισχύεται από διασημότητες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι το λάδι καρύδας βοηθάει στη μείωση του σπλαχνικού λίπους (ενδοκοιλιακό λίπος), στον περιορισμό της όρεξης, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ότι προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις και ότι αποτρέπει την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Μια έρευνα βρήκε ότι το 72% των Αμερικανών χαρακτήρισε το λάδι καρύδας ως "υγιές", μολονότι μόνο το 37% των ειδικών στον χώρο της διατροφής συμφώνησε. [1]
Το λάδι καρύδας είναι δημοφιλές σε διάφορες δίαιτες που είναι στη μόδα, συμπεριλαμβανομένων της κετογονικής και της Paleo.

Καθώς η ζήτηση για φυτικές τροφές αυξάνεται, το λάδι καρύδας έχει γίνει μια δημοφιλής επιλογή λαδιού για την πλούσια γεύση του που συνδυάζεται με ένα ήπιο άρωμα καρύδας.
 
Πλούσιο σε
Το λάδι καρύδας είναι 100% λίπος, όπου το 80-90% είναι κορεσμένο λίπος. Αυτό δίνει την σταθερή υφή σε θερμοκρασίες ψυχρές ή δωματίου.
Το λίπος αποτελείται από μικρότερα μόρια που ονομάζονται λιπαρά οξέα και υπάρχουν διάφοροι τύποι κορεσμένων λιπαρών οξέων στο λάδι καρύδας.
Ο κυρίαρχος τύπος είναι το λαουρικό οξύ (47%), ενώ το μυριστικό και το παλμιτικό οξύ βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες, τα οποία - βάσει ερευνών - αυξάνουν τα επίπεδα της επιβλαβούς LDL χοληστερόλης.
Επίσης, σε ίχνη περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Το λάδι καρύδας είναι χωρίς χοληστερόλη, χωρίς φυτικές ίνες, και περιέχει μόνο ίχνη από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές στερόλες.
Οι φυτικές στερόλες ίσως βοηθούν στο να εμποδίσουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το σώμα. Ωστόσο, η ποσότητα που βρίσκεται σε λίγες κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας είναι πολύ μικρή για να παράγει ένα ευεργετικό αποτέλεσμα.
 
Λάδι καρύδας και υγεία
- Πολλοί από τους ισχυρισμούς υγείας για το λάδι καρύδας αναφέρονται σε μία έρευνα στην οποία χρησιμοποιήθηκε μία ειδική φόρμουλα από λάδι καρύδας από 100% τριγλυκερίδια μέσης αλύσου, όχι το κοινό εμπορικό λάδι καρύδας που είναι κατά κανόνα διαθέσιμο στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου απορροφώνται γρήγορα και χρησιμοποιούνται από το σώμα. Μετά την πέψη, κατευθύνονται στο ήπαρ όπου χρησιμοποιούνται αμέσως για ενέργεια.
Η θεωρία είναι ότι αυτή η γρήγορα απορροφούμενη μορφή προάγει το αίσθημα κορεσμού και αποτρέπει την αποθήκευση λίπους.
Το λάδι καρύδας περιέχει κυρίως λαουρικό οξύ, το οποίο δεν είναι τριγλυκερίδιο μέσης αλύσου.
Το λαουρικό οξύ απορροφάται πιο αργά και μεταβολίζεται όπως και τα άλλα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου.
Συνεπώς, τα οφέλη για την υγεία που αναφέρθηκαν για την ειδική φόρμουλα από λάδι καρύδας με τριγλυκερίδια μέσης αλύσου διαφορετικά από το λαουρικό οξύ, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το λάδι καρύδας του εμπορίου. [2]
 
- Παρόλο που οι επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ομάδες ανθρώπων που χρησιμοποιούν την καρύδα ως μέρος της διατροφής τους (π.χ. Ινδία, Φιλιππίνες, Πολυνησία) έχουν χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα οφέλη θα μπορούσαν να αποδοθούν και σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά (διατροφικά και άλλα) της ζωής αυτών των ανθρώπων.
Επίσης, ο τύπος καρύδας που καταναλώνουν είναι διαφορετικός από αυτόν που χρησιμοποιείται σε μια τυπική δυτική διατροφή.
Αυτές οι ομάδες ανθρώπων δεν τρώνε επεξεργασμένο λάδι καρύδας, αλλά ολόκληρη την καρύδα (μαζί με την σάρκα της) ή ως πεπιεσμένη κρέμα καρύδας, μαζί με μια τοπική διατροφή που είναι πλούσια σε τρόφιμα με φυτικές ίνες και χαμηλή σε επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα. [2]
- Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με τη χρήση προϊόντων καρύδας (λάδι, γάλα, σάρκα ή κρέμα) εξέτασε 21 μελέτες (παρατήρησης και κλινικές). [2]
      - Οι επιδημιολογικές μελέτες συνέκριναν ανθρώπους από τη Σαμόα, τις Φιλιππίνες, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νέα Γουινέα που κατανάλωναν ολόκληρη την καρύδα ως μέρος της παραδοσιακής διατροφής τους.
Συνολικά, η διατροφή τους ήταν παρόμοια: σάρκα και γάλα καρύδας, φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ψάρι.
Οι μελέτες διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες λάδι καρύδας είχαν αυξημένα επίπεδα της ευεργετικής HDL χοληστερόλης αλλά επίσης είχαν αυξημένα επίπεδα συνολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
       - Εξετάστηκαν οχτώ μικρές κλινικές δοκιμές με μικρή διάρκεια (5-8 εβδομάδες) με ένα εύρος από 9 έως 83 συμμετέχοντες.
Σε σύγκριση με μία διατροφή με βούτυρο ή ακόρεστο λίπος (ελαιόλαδο ή καρθαμέλαιο), το λάδι καρύδας αύξησε την ολική χοληστερόλη, την HDL και την επιβλαβή LDL περισσότερο από τα ακόρεστα έλαια, αλλά όχι περισσότερο από το βούτυρο.
Το λάδι καρύδας βρέθηκε επίσης να αυξάνει τη συνολική και την LDL χοληστερόλη σε μεγαλύτερο ή παρόμοιο βαθμό με άλλα κορεσμένα λιπαρά όπως το βόειο κρέας και το φοινικέλαιο.
       - Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι λόγω των επιδράσεων που έχει το λάδι καρύδας στην αύξηση της χοληστερόλης και της επιβλαβούς LDL και σε ορισμένες περιπτώσεις των τριγλυκεριδίων και επειδή η αύξηση της χοληστερόλης ήταν συγκρίσιμη με άλλα κορεσμένα λιπαρά, το λάδι καρύδας δεν θα πρέπει να θεωρείται ως ένα τρόφιμο υγιεινό για την καρδιά και θα πρέπει να περιοριστεί η διατροφική του χρήση.
- Σύμφωνα με μία άλλη μετα-ανάλυση 16 δημοσιεύσεων, το λάδι καρύδας αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Επίσης, τα αποτελέσματα δεν έδειξαν κανένα όφελος από το λάδι καρύδας στην φλεγμονή, στον έλεγχο του σακχάρου αίματος ή του βάρος.
- Ο Αμερικάνικος Σύλλογος Καρδιολόγων (ΑΣΚ) εξέδωσε μία επιστημονική συμβουλευτική δήλωση το 2017 για αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών (συμπεριλαμβανομένων της καρύδας και άλλων τροπικών ελαίων) με ακόρεστα λιπαρά.
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση επτά ελεγχόμενων δοκιμών, το λάδι καρύδας βρέθηκε ότι αυξάνει τα επίπεδα της επιβλαβούς LDL χοληστερόλης.
Ο ΑΣΚ τάχθηκε ενάντια στη χρήση του λαδιού καρύδας και πρότεινε τον περιορισμό όλων των κορεσμένων λιπαρών.
Για όσους ανθρώπους βρίσκονται σε κίνδυνο ή πάσχουν από καρδιακή νόσο, συμβουλεύουν τα κορεσμένα λίπη να είναι λιγότερα από το 6% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων ή περίπου 13 γραμμάρια με βάση μια διατροφή 2.000 θερμίδων.
Μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας πλησιάζει το όριο αυτό διότι περιέχει περίπου 12 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. [3]
 - Το λάδι καρύδας περιέχει όσες θερμίδες και συνολικό λίπος έχουν και οι άλλες πηγές λίπους, δηλαδή περίπου 120 θερμίδες και 14 γραμμάρια λίπους ανά μία κουταλιά της σούπας.
 
Αγορά και αποθήκευση
Το λάδι καρύδας παρασκευάζεται με πίεση φρέσκιας ή αποξηραμένης σάρκας καρύδας. Το παρθένο λάδι καρύδας χρησιμοποιεί φρέσκια σάρκα, ενώ το εξευγενισμένο λάδι καρύδας χρησιμοποιεί συνήθως αποξηραμένη.
Σε αντίθεση με το ελαιόλαδο, για το λάδι καρύδας οι όροι "παρθένο" και "εξαιρετικά παρθένο" δεν ελέγχονται από ρυθμιστικούς κανόνες, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί τι ακριβώς ισχύει για το προϊόν που προμηθευτήκατε.
Αποθηκεύστε το λάδι καρύδας σε δροσερό και σκιερό μέρος σε ένα σφραγισμένο βάζο ή στο ψυγείο.
Η διάρκεια ζωής του ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο επεξεργασίας και τον τρόπο αποθήκευσης. Το εξευγενισμένο λάδι καρύδας διαρκεί μερικούς μήνες, ενώ το παρθένο λάδι καρύδας ίσως διαρκέσει 2-3 χρόνια, εάν φυλάσσεται μακριά από θερμότητα και φως.
Σημάδια αλλοίωσης περιλαμβάνουν μούχλα, κίτρινη απόχρωση ή περίεργες οσμές ή γεύσεις.
 
Χρήσεις
Το λάδι καρύδας έχει σημείο τήξης 25 βαθμούς κελσίου. Αν το λάδι υγροποιηθεί σε μια πολύ ζεστή μέρα, ανακατέψτε καλά πριν χρησιμοποιήσετε.
 - Όταν σε μία συνταγή αντικαθιστάτε το βούτυρο ή το φυτικο λίπος με λάδι καρύδας, χρησιμοποιήστε 25% λιγότερη ποσότητα. Χρησιμοποιήστε εξευγενισμένο λάδι καρύδας, εάν δεν θέλετε γεύση καρύδας.
 - Σοτάρετε λαχανικά σε μια κουταλιά της σούπας παρθένο λάδι καρύδας για να αλλάξετε τη γεύση.
 - Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας παρθένο λάδι καρύδας σε σάλτσες και μείγματα μπαχαρικών για να ενισχύσετε τη γεύση.
 
Το γνωρίζατε ;
- Παγκοσμίως, οι Φιλιππίνες είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λαδιού καρύδας. Ακολουθούν η Ινδονησία και η Ινδία.
Οι Φιλιππίνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές λαδιού καρύδας.
 - Το λάδι καρύδας είναι αποτελεσματικό ενυδατικό για το δέρμα και τα μαλλιά. Χρησιμοποιώντας μια μικρή ποσότητα, κάντε απαλό μασάζ απευθείας στο δέρμα. Για ξηρά ή σγουρά μαλλιά, εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα και αφήστε από μερικά λεπτά έως ολόκληρη τη νύχτα, και στη συνέχεια ξεπλύνετε.
 
Παραπομπές
1. Quealy, K. and Sanger-Katz, M. Is Sushi ‘Healthy’? What About Granola? Where Americans and Nutritionists Disagree. New York Times. July 5, 2016.
2. Eyres L, Eyres MF, Chisholm A, Brown RC. Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutrition reviews. 2016 Apr 1;74(4):267-80.
3. Sacks FM, Lichtenstein AH, Wu JH, Appel LJ, Creager MA, Kris-Etherton PM, Miller M, Rimm EB, Rudel LL, Robinson JG, Stone NJ. Dietary fats and cardiovascular disease: a presidential advisory from the American Heart Association. Circulation. 2017 Jan 1:CIR-0000000000000510.
4. Neelakantan N, Seah JYH, van Dam RM. The Effect of Coconut Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials. Circulation. Published online January 13, 2020. 

 

Φυτικό οξύ: από “αντιθρεπτικό”, παράγοντας πολλαπλής προστασίας της ανθρώπινης υγείας

Το φυτικό οξύ συχνά ταξινομείται ως αντιθρεπτικός παράγοντας (Sergio et al., 2019) επειδή αναστέλλει μερικώς την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο (Pettifor, 2014; Prasad, 2013; Greger, 1999; Hurrell, 2003; Shamsuddin, 2002).
Έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι μία έμφαση στις φυτικές τροφές ίσως μειώνει τη βιοδιαθεσιμότητα αρκετών θρεπτικών ουσιών (Nieman, 1999) και ως εκ τούτου διάφοροι τρόποι μείωσης του φυτικού οξέος χρησιμοποιούνται, όπως το μαγείρεμα, το φύτρωμα, η ζύμωση, ο βρασμός κ.ά. (Urbano et al., 2000; The Vegan Society, 2015; Sergio et al., 2019).
 
Ωστόσο, το ότι δεσμεύει μερικώς τα θρεπτικά συστατικά δεν σημαίνει ότι είναι «αντιθρεπτικό», αλλά:
1. Πως χρειάζονται ενισχυτές της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών (Hambraeus, 1999), όπως 1 έως 2 σκελίδες σκόρδου ή 1 έως 2 λεπτές φέτες κρεμμυδιού ή το γεύμα να περιέχει τουλάχιστον 50 mg ασκορβικού οξέος (ή περισσότερο εάν το γεύμα συμπεριλαμβάνει μεγαλύτερες ποσότητες φυτικού οξέος (Hallberg, 1995)) ή άλλα οργανικά οξέα (Melina et al., 2016)
2. Πως πρέπει να δίνεται σημασία στην αύξηση της κατανάλωσης ανεπεξέργαστων φυτικών τροφίμων ώστε να αντισταθμιστεί αυτή η μερική δέσμευση των θρεπτικών συστατικών.

Αυτή η λεγόμενη “αντι-θρεπτική” επίδραση του φυτικού οξέος μπορεί να εκδηλωθεί μόνο :
Α. Όταν η διατροφή είναι χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά (Vucenik, 2006) ή όταν η πρόσληψη μετάλλων και ιχνοστοιχείων είναι σε χαμηλά επίπεδα (Kelsay, 1987; Brink et al., 1992), και παράλληλα
Β. Όταν συνδυαστικά καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες φυτικού οξέος (Vucenik et al., 2006) ή όταν η διατροφή βασίζεται κυρίως σε δημητριακά (Prasad, 1983; Sergio et al., 2019), ιδίως μη επεξεργασμένα (Kelsay, 1987)
Επιπλέον, ο οργανισμός, ίσως, είναι σε θέση να προσαρμοστεί στη μειωμένη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών μέσω της αύξησης της απορρόφησης αυτών από τον οργανισμό (Kelsay, 1987) και μέσω μηχανισμούς ομοιόστασης (Brink et al., 1992).
 
Αν και οι φυτοφάγοι έχουν χαμηλότερα αποθέματα σιδήρου, στις αναπτυγμένες χώρες οι ανεπιθύμητες επιδράσεις στην υγεία από τη χαμηλότερη απορρόφηση σιδήρου και ψευδαργύρου δεν έχουν αποδειχθεί (Hunt, 2003; Hunt; 2002, The Vegan Society, 2015). Επιπρόσθετα, τα χαμηλότερα επίπεδα φερριτίνης, πιθανώς, αποτελούν πλεονέκτημα διότι αφενός ίσως μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων (Hunt, 2003) και αφετέρου τα αυξημένα επίπεδα φερριτίνης έχουν ανεξάρτητα συσχετιστεί με τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου (Melina et al., 2016).
Επίσης, δεν υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις, ότι ακόμη και οι φυτοφάγοι αθλητές βρίσκονται σε κατάσταση μειωμένης διαθεσιμότητας θρεπτικών συστατικών σε βαθμό που να επηρεάζονται οι επιδόσεις τους ή/και η υγεία τους (Nieman, 1999).
 
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το φυτικό οξύ όχι μόνο δεν είναι αντιθρεπτικό, αλλά, αντιθέτως, είναι ικανό να προάγει την υγεία (Ribeiro  et al., 2019) και να επιδράσει ευεργετικά σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως:
1. Πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου (Dinicola et al., 2017; Shamsuddin, 1995; Urbano et al., 2000; Shamsuddin, 2002), συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού (Bacić et al., 2010), ενώ ενισχύουν την αντικαρκινική επίδραση της χημειοθεραπείας και ελέγχουν τις μεταστάσεις του καρκίνου (Vucenik et al., 2006).
2. Υποχοληστερολαιμική δράση (Urbano et ak, 2000) και μείωση των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης (Vucenik et al., 2006)
3. Προστασία έναντι της οστεοπόρωσης (López-González et al., 2008)
4. Χρόνιες παθήσεις (Ribeiro et al., 2019)
5. Θεραπεία των λίθων οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά (Grases et al., 1999) και πρόληψη σχηματισμού πέτρας στα νεφρά (Vucenik et al., 2006)
6. Ευεργετική επίδραση στην πρόληψη του σχηματισμού νέων ή επαναλαμβανόμενων λίθων (Nouvenne et al., 2014)
7. Πρόληψη και αντιμετώπιση μεταβολικών παθήσεων (Dinicola et al., 2017)
8. Αντιοξειδωτική δράση (Sergio et al., 2019; Vucenik et al., 2006)
9. Αναστολή της απορρόφησης του μολύβδου από την διατροφή (James et al., 1985).

Συνεπώς, δεν χρειάζεται να είμαστε υπερβολικοί με το φυτικό οξύ. Οι συστάσεις, λοιπόν, συνεχίζουν να είναι:
- Να καταναλώνουμε ακατέργαστα δημητριακά και όσπρια σε καθημερινη βαση, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης φυτικης διατροφής και
- Να καταναλώνουμε περισσότερους ωμούς ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Όπως αναφέρει μία δημοσίευση στο περιοδικό International Journal of Food Science & Technology: "Τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία που προσφέρει το φυτικό οξύ, συνηγορούν σε ισχυρό βαθμό ώστε το φυτικό οξύ να χαρακτηριστεί ως απαραίτητη θρεπτική ουσία, ίσως ακόμα και βιταμίνη” (Shamsuddin, 2002).

Εν τω μεταξύ, είναι συνετό και σημαντικό, τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο έλλειψης κρίσιμων θρεπτικών συστατικών, να απευθυνθούν σε έναν διαιτολόγο - διατροφολόγο ώστε να λάβουν ένα εξατομικευμένο και σωστά σχεδιασμένο διατροφικό πλάνο με τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφίμων.
 
Βιβλιογραφική αναφορά:
- Bacić I, Druzijanić N, Karlo R, Skifić I, Jagić S. 2010 Feb 12;29:12. Efficacy of IP6 + inositol in the treatment of breast cancer patients receiving chemotherapy: prospective, randomized, pilot clinical study. J Exp Clin Cancer Res. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20152024
 - Brink EJ, Beynen AC. 1992;16(2):125-62. Nutrition and magnesium absorption: a review. Prog Food Nutr Sci. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1496118
 - Dinicola S, Minini M, Unfer V, Verna R, Cucina A, Bizzarri M., 2017 Oct 20;18(10). Nutritional and Acquired Deficiencies in Inositol Bioavailability. Correlations with Metabolic Disorders, Int J Mol Sci. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29053604
 - Grases F, Costa-Bauzá A. 1999 Sep-Oct;19(5A):3717-22. Phytate (IP6) is a powerful agent for preventing calcifications in biological fluids: usefulness in renal lithiasis treatment. Anticancer Res. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10625946
 - Greger JL. 1999 Jul;129(7 Suppl):1434S-5S. Nondigestible carbohydrates and mineral bioavailability. J Nutr. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10395614
 - Hallberg L. 1995;(52):20-9. Iron and vitamins. Bibl Nutr Dieta. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8779648
 - Hambraeus L. 1999 May;58(2):235-42. Animal- and plant-food-based diets and iron status: benefits and costs. Proc Nutr Soc. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10466161
 - Hunt JR. 2003 Sep;78(3 Suppl):633S-639S. Bioavailability of iron, zinc, and other trace minerals from vegetarian diets. Am J Clin Nutr. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12936958
 - Hunt JR. 2002 May;60(5 Pt 1):127-34. Moving toward a plant-based diet: are iron and zinc at risk? Nutr Rev. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12030275
 - Hurrell RF. 2003 Sep;133(9):2973S-7S. Influence of vegetable protein sources on trace element and mineral bioavailability. J Nutr.  www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12949395
 - James HM, Hilburn ME, Blair JA. 1985 Jul;4(4):401-7. Effects of meals and meal times on uptake of lead from the gastrointestinal tract in humans. Hum Toxicol. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4018820
 - Kelsay JL. 1987 Oct;82(10):983-6. Effects of fiber, phytic acid, and oxalic acid in the diet on mineral bioavailability. Am J Gastroenterol.  www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2821800
 - López-González AA, Grases F, Roca P, Mari B, Vicente-Herrero MT, Costa-Bauzá A. 2008 Dec;11(4):747-52. Phytate (myo-inositol hexaphosphate) and risk factors for osteoporosis. J Med Food. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19053869
 - Melina V, Craig W, Levin S. 2016 Dec;116(12):1970-1980. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet.  www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27886704
 - Nieman DC. 1999 Sep;70(3 Suppl):570S-575S. Physical fitness and vegetarian diets: is there a relation? Am J Clin Nutr. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10479233
 - Nouvenne A, Ticinesi A, Morelli I, Guida L, Borghi L, Meschi T. 2014 Sep;3(3):303-12. Fad diets and their effect on urinary stone formation. Transl Androl Urol. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26816783
 - Pettifor JM. 2014;64 Suppl 2:15-22. Calcium and vitamin D metabolism in children in developing countries. Ann Nutr Metab. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25341870
 - Prasad AS. 2013 Mar 1;4(2):176-90. Discovery of human zinc deficiency: its impact on human health and disease. Adv Nutr. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23493534
 - Prasad AS. 1983;129:1-33. Zinc deficiency in human subjects. Prog Clin Biol Res. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6361778
 - Ribeiro PVM, Andrade PA, Hermsdorff HHM, Dos Santos CA, Cotta RMM, Estanislau JASG, Campos AAO, Rosa COB., 2019 Oct;66:22-28. Dietary non-nutrients in the prevention of non-communicable diseases: Potentially related mechanisms, Nutrition. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31200299
 - Sergio Dahdouh, Fernanda Grande, Sarah Nájera Espinosa, Anna Vincent, Rosalind Gibson, Karl Bailey, Janet King, Doris Rittenschober, U. Ruth Charrondière, 2019, May, Volume 78, Pages 42-48, Development of the FAO/INFOODS/IZINCG Global Food Composition Database for Phytate, J of Food Composition and Analysis  www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157518304496
 - Shamsuddin AM. 1995 Mar;125(3 Suppl):725S-732S. Inositol phosphates have novel anticancer function. J Nutr. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7884558
- Shamsuddin, 2002, Anti‐cancer function of phytic acid. Int. J of Food Science & Technology www.researchgate.net/publication/229471466_Anti-cancer_function_of_phytic_acid
 - The Vegan Society, 2015, Iron tips,
 - Urbano G, López-Jurado M, Aranda P, Vidal-Valverde C, Tenorio E, Porres J. 2000 Sep;56(3):283-94. The role of phytic acid in legumes: antinutrient or beneficial function? J Physiol Biochem. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11198165
 - Vucenik I, Shamsuddin AM, 2006, Protection Against Cancer by Dietary IP 6 and Inositol Nutrition and Cancer, Nutr Cancer. www.academia.edu/37102482/Protection_Against_Cancer_by_Dietary_IP_6_and_Inositol

To εναλλακτικό “κρέας”, η νέα επανάσταση

To εναλλακτικό “κρέας” από σόγια, όσπρια, πατάτες, αρακά και άλλα λαχανικά γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένο, και αποκτά θέση στο μενού πολλών επιχειρήσεων εστίασης, από μοντέρνα εστιατόρια μέχρι αλυσίδες γρήγορου φαγητού, παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.

 

Το εναλλακτικό κρέας προσφέρει στους κρεατοφάγους την επιλογή να διακόψουν το κρέας, χωρίς, όμως, να χάσουν την γεύση και το άρωμα.

 

Οι λόγοι για να προβούν σε αυτήν την διακοπή ποικίλλουν:
 - η βελτίωση της υγείας τους,
 - η παύση της βαναυσότητας στα ζώα,
 - η μείωση της κλιματικής αλλαγής μέσω της μείωσης του αριθμού των βοοειδών που παράγουν μεθάνιο, και
 - η μείωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά λόγω της κακής χρήσης αυτών στις φάρμες ζώων και πουλερικών.

 

Σε ένα πρόσφατο άρθρο από το Χάρβαρντ έγινε μνεία στην αυξημένη διαθεσιμότητα φυτοφαγικών και βίγκαν τροφίμων, τα οποία μιμούνται το κοτόπουλο, το λουκάνικο και τα χάμπουργκερ, και αναφερόταν ότι αυτή η τάση ευθυγραμμίζεται με την αποκαλούμενη “διατροφή για την υγεία του πλανήτη”, η οποία περιγράφηκε συνοπτικά στην έκθεση EAT της Επιτροπής Lancet, για την οποία οι ειδικοί λένε ότι θα ενισχύσει την υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και του πλανήτη.

 

Ο Walter Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard, είπε: "Οι άνθρωποι αλλάζουν τη διατροφή τους όταν έχουν τις σωστές πληροφορίες. Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει μειωθεί κατά 40% στις ΗΠΑ από το 1970 μέχρι σήμερα, πιθανότατα για λόγους υγείας."

 

"Προκειμένου να σώσουμε τον πλανήτη, η αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών είναι εξίσου σημαντική με την αλλαγή των πηγών ενέργειας που χρησιμοποιούμε, και το εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι, όσον αφορά τα τρόφιμα, ο καθένας μας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε αποτελούν ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο αλλαγής", δήλωσε ο Gunhild Stordalen, ιδρυτής και πρόεδρος της EAT.

 

Οι τρέχουσες διατροφικές επιλογές μας, απειλούν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Η Επιτροπή Lancet για την έκθεση EAT περιγράφει μία υγιεινή διατροφή που θα χρησιμοποιηθεί ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς, και βασίζεται:
 - στην αύξηση της κατανάλωσης υγιεινών τροφίμων (όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ξηροί καρποί) και
 - στην μείωση της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων (όπως είναι το κρέας, η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα δημητριακά).


Αυτές οι αλλαγές θα προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία και επίσης θα αυξήσουν την πιθανότητα επίτευξης των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

 

Πηγή: harvard.edu

  1. Το οικολογικό αποτύπωμα της χορτοφαγίας
  2. 10 λόγοι για να γίνεις vegan
  3. Ιδανικό βάρος με φυτική διατροφή
  4. Η βιταμίνη Β12 στη vegan διατροφή

Σελίδα 8 από 9

  • Έναρξη
  • Προηγούμενο
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Επόμενο
  • Τέλος
  • Make an appointment
Τηλ:6940715140

 Κιν:6944 781 386Κιν:6944 781 386

  • Send us an e-mail
E-mail
contact@siniditidiatrofi.gr

  • Visit us
Λεωφ. Σαρωνίδας 44
Δημοφώντος 32, Θησείο

siniditidiatrofi.gr Copyright © 2016 All Rights Reserved.