Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Ξινολάχανο ή sauerkraut

Υλικά:
  • λάχανο
  • καρότα
  • πιπέρι
  • ολόκληρο τσίλι
  • αλάτι
Ετοιμασία:
  1. Ψιλοκόψτε το λάχανο και τα καρότα.
  2. Ανακατέψτε καλά το λάχανο και τα τριμμένα καρότα με το πιπέρι, ολόκληρο το τσίλι και το αλάτι (περίπου 25-30 γρ. για 1 κιλό έτοιμων λαχανικών).
    Αν θέλετε μπορείτε επίσης να προσθέσετε γαρύφαλλα ή / και κύμινο.
    Πολύ ωραία ιδέα επίσης είναι το σέλινο και τα φύκια wakame.
  3. Βάλτε τα λαχανικά σε ένα βάζο, πιέστε τα καλά με τα χέρια σας και καλύψτε με ένα καπάκι, χωρίς να το κλείσετε.
  4. Η άλμη θα σχηματιστεί φυσικά.
    Αν δεν είναι αρκετή να καλύψει τα λαχανικά, προσθέστε νερό και αλάτι (πάντα σε αναλογία 25-30 γρ. για κάθε λίτρο νερού).
    Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε "επανα-οξυγόνωση".
  5. Αφήστε έξω από το ψυγείο για να γίνει η ζύμωση (ποτέ στον ήλιο!)
    Όταν είναι ζεστό το κλίμα, 3-5 ημέρες αρκούν, το χειμώνα θα διαρκέσει περίπου 1 εβδομάδα έως 10 ημέρες.
  6. Όταν το ξινολάχανο είναι έτοιμο, κλείστε το βάζο και βάλτε στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος (κελάρι ή ψυγείο).
    Διατηρείται επί 12-16 μήνες.
Note
Η διαδικασία να γίνεται κατά προτίμηση τις δροσερές εποχές (όχι καλοκαίρι!).