Μουλιάζετε τα κάσιους (ή άλλους ωμούς ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή φυστίκια αιγίνης) από το βράδυ.
Σουρώνετε τους ξηρούς καρπούς και τους χτυπάτε στο μπλέντερ με τα το γιαούρτι σόγιας (ή άλλο προϊόν ζύμωσης, όπως φυτικό κεφίρ, γιαούρτι αμυγδάλου κ.α.), λίγο αλάτι και λίγο νερό (3-4 κ.σ. για αρχή και αν δείτε ότι είναι πολύ σφιχτό μπορείτε να προσθέσετε κι άλλο).
Αδειάζετε το μίγμα σε ένα γυάλινο μπωλ, το σκεπάζετε και το αφήνετε σε σχετικά ζεστό μέρος για να ξεκινήσει η ζύμωση.
Στην συνέχεια κι αφού παρατηρήσετε ότι έχει γεμίσει μικρές τρύπες, είναι ώρα να το καρυκεύσετε και να το βάλετε στο ψυγείο.
Μαζί με τα καρυκεύματα προσθέτετε και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά.
Στο ψυγείο μπορείτε να το αφήσετε σε αυτή τη μορφή (κρεμμώδης υφή) να συνεχίσει τη ζύμωση για ακόμα 5-6 ημέρες.
Στη συνέχεια το αποθηκεύετε σε βάζο και μπορεί να παραμείνει άλλη μία εβδομάδα στο ψυγείο (όχι ότι θα προλάβει βέβαια).
Τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με αυτά τα τυριά είναι αμέτρητα. Η γεύση είναι ό,τι πιο κοντινό σε τυριά και από διατροφικής άποψης είναι πολύ πιο θρεπτικά από τα υποκατάστατα τυριού!