Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Vegan σοκολατοκαρυδόπιτα

Χρόνος
Total Time: 1 ώρα 20 λεπτά.
Υλικά:
    Για τη ζύμη:
  • 180 γραμμάρια καρύδι τριμμένο (1,5 φλιτζ.)
  • 40 γραμμάρια καρύδα τριμμένη (0,5 φλιτζ.)
  • 170 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό (1 φλιτζ.)
  • 180 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας* (1 φλιτζ.)
  • 170 γραμμάρια τριμμένη φρυγανιά (1 φλιτζ.)
  • 250 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι (1 φλιτζ.)
  • 125 χιλιοστόλιτρα νερό (0,5 φλιτζ.)
  • 218 γραμμάρια σπορέλαιο (1 φλιτζ. (ή 1/2 ελαιόλαδο & 1/2 λάδι καρύδας))
  • 15 γραμμάρια baking powder (1 κ.σ.)
  • 15 γραμμάρια σόδα μαγειρική (1 κ.σ.)
  • 8 γραμμάρια κανέλα Κεϋλάνης (1 κ.σ.)
  • 180 γραμμάρια κουβερτούρα υγείας * (σε μικρά κομμάτια)
  • Για το σιρόπι:
  • 250 χιλιοστόλιτρα νερό
  • 270 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας* (1,5 φλιτζ.)
  • 1/2 λεμόνι (στυμμένο)
  • 1-2 τεμ. αστεροειδής γλυκάνισος
  • 5-6 τεμ. καρφάκια γλυκάνισου
Ετοιμασία:
  1. Ανακατεύω όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μεγάλο μπολ.
    Αν δεν θέλω να βάλω καρύδα, βάζω 2 φλ. τριμμένο καρύδι.
    Αν δεν θέλω να γίνει σοκολατένιο, αφαιρώ την κουβερτούρα και μπορώ να προσθέσω 1/2 φλ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα.
  2. Βουτυρώνω ένα ταψί, τοποθετώ τη ζύμη και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

  3. Μόλις βγει το αφήνω να κρυώσει και ετοιμάζω το σιρόπι.

  4. Βάζω τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζω για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.

  5. Το αφήνω λίγο να πέσει η θερμοκρασία και μετά το περιχύνω αργά-αργά με ένα κουτάλι πάνω στο γλυκό (το σιρόπι να είναι ζεστό-όχι καυτό- και το γλυκό σχεδόν κρύο).

  6. Σερβίρω με παγωτό σόγιας βανίλια και απολαμβάνω!
     
Note

*Η ζάχαρη δεν προτείνεται για ηλικίες κάτω του 1 έτους.

 

Συνταγή: Ζαννής Ζουγανέλης, Χημικός, Vegan αλχημιστής, συνεργάτης του Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής