Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Vegan σοκολατοκαρυδόπιτα

Αν δεν έχεις δοκιμάσει βιγκαν σοκολατοκαρυδόπιτα δεν έχεις δοκιμάσει τίποτα! Ακολουθεί η πολυ-αναμενόμενη συνταγή!
Συνταγή: Ζαννής Ζουγανέλης, Χημικός, Vegan αλχημιστής, συνεργάτης του Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής
Χρόνος
Total Time: 1 ώρα 20 λεπτά.
Υλικά:
    Για τη ζύμη:
  • 180 g καρύδι τριμμένο (1,5 φλιτζ.)
  • 40 g καρύδα τριμμένη (0,5 φλιτζ.)
  • 170 g σιμιγδάλι ψιλό (1 φλιτζ.)
  • 180 g ζάχαρη καρύδας* (1 φλιτζ.)
  • 170 g τριμμένη φρυγανιά (1 φλιτζ.)
  • 250 g χυμό πορτοκάλι (1 φλιτζ.)
  • 125 ml νερό (0,5 φλιτζ.)
  • 218 g σπορέλαιο (1 φλιτζ. (ή 1/2 ελαιόλαδο & 1/2 λάδι καρύδας))
  • 15 g baking powder (1 κ.σ.)
  • 15 g σόδα μαγειρική (1 κ.σ.)
  • 8 g κανέλα Κεϋλάνης (1 κ.σ.)
  • 180 g κουβερτούρα υγείας * (σε μικρά κομμάτια)
  • Για το σιρόπι:
  • 250 ml νερό
  • 270 g ζάχαρη καρύδας* (1,5 φλιτζ.)
  • 1/2 λεμόνι (στυμμένο)
  • 1-2 τεμ. αστεροειδής γλυκάνισος
  • 5-6 τεμ. καρφάκια γλυκάνισου
Ετοιμασία:
  1. Ανακατεύω όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μεγάλο μπολ.
    Αν δεν θέλω να βάλω καρύδα, βάζω 2 φλ. τριμμένο καρύδι.
    Αν δεν θέλω να γίνει σοκολατένιο, αφαιρώ την κουβερτούρα και μπορώ να προσθέσω 1/2 φλ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα.
  2. Βουτυρώνω ένα ταψί, τοποθετώ τη ζύμη και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

  3. Μόλις βγει το αφήνω να κρυώσει και ετοιμάζω το σιρόπι.

  4. Βάζω τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζω για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά.

  5. Το αφήνω λίγο να πέσει η θερμοκρασία και μετά το περιχύνω αργά-αργά με ένα κουτάλι πάνω στο γλυκό (το σιρόπι να είναι ζεστό-όχι καυτό- και το γλυκό σχεδόν κρύο).

  6. Σερβίρω με παγωτό σόγιας βανίλια και απολαμβάνω!
     
Note

*Η ζάχαρη δεν προτείνεται για ηλικίες κάτω του 1 έτους.

 

Συνταγή: Ζαννής Ζουγανέλης, Χημικός, Vegan αλχημιστής, συνεργάτης του Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής

Η συνταγή online: https://siniditidiatrofi.gr/recipe/vegan-sokolatokarydopita/