Μπορούμε να κάνουμε το παστίτσιο μας πιο θρεπτικό;
Η απάντηση είναι, σίγουρα, ναί!
Πριν λίγο καιρό βρήκαμε μία τέλεια ιδέα για μία vegan εκδοχή του γνωστού μας πιάτου!
Βγήκε πολύ λαχταριστό και αρκετά ελαφρύ!
Συνταγή της Ζώταλη Αναστασίας,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, συνεργάτιδας του Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180οC με αέρα.
Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι μαλακώνετε το κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο μέχρι να ξανθίνουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο νερό αντί για λάδι στο στάδιο αυτό.
Προσθέστε τις μαγειρεμένες φακές, τη μελιτζάνα κομμένη σε κύβους, τις ντομάτες κομμένες σε κύβους, την κινόα, το νερό, τη ρίγανη, το θυμάρι, τον βασιλικό, τη διατροφική μαγιά και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι.
Μαγειρέψτε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κινόα και να πήξει η σάλτσα.
Απλώστε μια στρώση από τα ζυμαρικά στον πάτο ενός ταψιού και ρίξτε τη σάλτσα από πάνω. Απλώστε ομοιόμορφα.
Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, χτυπήστε μαζί το γάλα σόγιας και το αλεύρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέστε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τη διατροφική μαγιά και το μοσχοκάρυδο στην κατσαρόλα και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι η σάλτσα να γίνει λεία.
Χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε το ανακάτεμα για άλλα 2-3 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο ακόμα γάλα σόγιας για να αραιώσει. Εάν είναι πολύ αραιό, συνεχίστε το μαγείρεμα και ανακατεύετε μέχρι να πήξει λίγο περισσότερο.
Προσθέστε την μπεσαμέλ στο παστίτσιο και ψήστε για 25-30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή.
*Το αλάτι προτείνεται για ηλικίες άνω του 1 έτους.
Συνταγή της Ζώταλη Αναστασίας,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, συνεργάτιδας του Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής