Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Vegan γαλακτομπούρεκο

Χρόνος
Total Time: 45 λεπτά.
Υλικά:
    Γαλακτομπούρεκο με γλυκοπατάτα:
  • 6 φυλλωτά
  • 500 γραμμάρια γλυκοπατάτες
  • 200 γραμμάρια κρέμα αμαζάκε
  • 250 γραμμάρια ρόφημα σόγιας
  • 10 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας (ή 1 στικάκι)
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • ξύσμα πορτοκάλι
  • ελαιόλαδο (για το λάδομα του ταψιού)
  • 150 χιλιοστόλιτρα βύνη κριθαριού
  • 100 χιλιοστόλιτρα νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Γαλακτομπούρεκο (σχεδόν) παραδοσιακό:
  • 6 φυλλωτά
  • 150 γραμμάρια σιμιγδάλι
  • 250 γραμμάρια ρόφημα αμυγδάλου
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας
  • 2 μικρές μπανάνες (ώριμες)
  • 7 γραμμάρια κόρν φλάουρ (ή άμυλο ταπιόκας)
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας
  • 100 χιλιοστόλιτρα νερό
  • 50 χιλιοστόλιτρα σιρόπι αγάβης
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
Ετοιμασία:
    Γαλακτομπούρεκο με γλυκοπατάτα:
  1. Διαλύετε την βύνη στο νερό, προσθέτετε το ξύλο κανέλας και βράζετε το σιρόπι για 3-4 λεπτά. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

  2. Εμβαπτίζετε τα φύλλα σε νερό, τα βγάζετε και τα αφήνετε σε μία πετσέτα να πιουν το νερό και να μαλακώσουν.

  3. Αρχίζετε και στρώνετε σε λαδωμένο ταψί ένα-ένα τα 4 φύλλα, όχι το ένα πάνω στο άλλο αλλά φροντίζοντας να προεξέχει κάποιο φύλλο σε κάθε πλευρά του ταψιού. Κάθε ένα το ραντίζετε με λίγο λάδι πριν μπει το επόμενο.

  4. Έχετε βράσει τις γλυκοπατάτες 10 λεπτά και αφού τις στραγγίσετε, τις ψήνετε στο φούρνο άλλα 10 για να χάσουν τα πολλά νερά. Τις κάνετε πουρέ και προσθέτετε το αμαζάκε, τη βανίλια, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα. Ανακατεύετε καλά και σιγά-σιγά προσθέτετε το ρόφημα σόγιας μέχρι να πετύχετε μία αρκετά πηχτή κρέμα.

  5. Στρώνετε την κρέμα πάνω στα φύλλα. Σκεπάζετε με τα άλλα δύο και με αυτά που έχουν περισσέψει γύρω-γύρω σκεπάζετε τις άκρες. Χαράζετε την επιφάνεια σε μερίδες, ραντίζετε την με ελαιόλαδο και λίγο νερό, ψήνετε για 15 λεπτά περίπου σε δυνατό φούρνο (μέχρι να ροδίσει).

  6. Ρίχνετε το κρύο σιρόπι πάνω στο καυτό γλυκό και το αφήνετε να το πιει. Απολαύστε!

  7. Γαλακτομπούρεκο (σχεδόν) παραδοσιακό:
  8. Διαλύετε την ζάχαρη καρύδας στο νερό, προσθέτετε το σιρόπι αγαύης, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα, βράζετε το σιρόπι για 3-4 λεπτά. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

  9. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία με τα φύλλα όπως παραπάνω.

  10. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ρόφημα αμυγδάλου με τη μισή ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και την τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά. Στο μεταξύ ανακατεύετε σε ένα μπολ με τον αυγοδάρτη την υπόλοιπη ζάχαρη με το σιμιγδάλι και τις πολτοποιημένες ώριμες μπανάνες. Λίγο πριν πάρει βράση το ρόφημα, ρίχνετε το 1/3 στο στερεό μείγμα και ανακατεύετε. Αδειάζετε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο ρόφημα και την επαναφέρετε στη φωτιά. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα και ν' αρχίσει να κοχλάζει. Τότε την αποσύρετε από τη φωτιά και την αδειάζετε αμέσως στο ταψί.

  11. Σκεπάζετε και χαράζετε με τον ίδιο τρόπο όπως παραπάνω, ψήνετε σε μέτριο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά και σιροπιάζετε ακριβώς όπως παραπάνω.

  12. Αν σας αρέσει να είναι πολύ σιροπιαστό, μπορείτε να αυξήσετε λίγο την ποσότητα του σιροπιού. Με τις παραπάνω αναλογίες είναι γλυκό αλλά δεν λιγώνει.

Note

Από τις συνταγές που παρουσιάστηκαν στο εργαστήριο "Επιλέγοντας τη μη βία" στο Vegan Life Festival 2018

Συνταγή: Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc