Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Vegan Cheesecake λευκής σοκολάτας

Υλικά:
    Για τη βάση (μαγειρεμένη εκδοχή):
  • 1 κουτί μπισκότα τύπου digestive (χωρίς φοινικέλαιο)
  • 50 γραμμάρια λάδι καρύδας
  • Για τη βάση (ωμοφαγική εκδοχή):
  • 100 γραμμάρια καρύδια (1 φλ.)
  • 140 γραμμάρια χουρμάδες (1 φλ., μουλιασμένοι)
  • 30 γραμμάρια λάδι καρύδας (2 κ.σ.)
  • 2 γραμμάρια αλάτι (1/3 κ.γ.)
  • Για τη κρέμα:
  • 500 γραμμάρια κάσιους (μουλιασμένα)
  • 100 γραμμάρια βούτυρο κακάο
  • 50 γραμμάρια λάδι καρύδας
  • 225 γραμμάρια σιρόπι αγάβης (εναλλακτικά κάνω ένα σιρόπι με ζάχαρη καρύδας και νερό 2:1)
  • 60 γραμμάρια χυμό λεμονιού (4 κ.σ.)
  • 5 γραμμάρια διατροφική μαγιά (1 κ.σ.)
  • Για το γαρνίρισμα:
  • 130 γραμμάρια φρούτα του δάσους κατεψυγμένα (1/2 φλ.)
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας (1/4 φλ.)
  • 60 γραμμάρια νερό (1/4 φλ.)
  • 2 γραμμάρια αγάρ αγάρ (0,5 κ.γ.)
Ετοιμασία:
    Για τη βάση (μαγειρεμένη εκδοχή):
  1. Τα χτυπάω λίγα λίγα στον επεξεργαστή τροφίμων.
    Τοποθετώ τα τρίμματα σε ένα μπολ, προσθέτω το λάδι καρύδας και ανακατεύω καλά με τα χέρια.
    Στρώνω σε ένα τσέρκι 26 εκ. (που το έχω βουτυρώσει ελαφρώς με λίγο λάδι καρύδας) το μείγμα πιέζοντάς το αρκετά με τον πάτο ενός ποτηριού, ώστε να καλύψει όλο τον πάτο από το τσέρκι σε ομοιόμορφο πάχος.
    Τοποθετώ στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστεί η κρέμα.
  2. Για τη βάση (ωμοφαγική εκδοχή):
  3. Τρίβω τα καρύδια σε ένα δυνατό μπλέντερ. Στην συνέχεια στραγγίζω τους χουρμάδες και τους προσθέτω στο μπλέντερ με το λάδι και το αλάτι. Χτυπάω λίγο ακόμα ώστε να γίνει ένα ομοιογενές εύπλαστο μείγμα. Στρώνω το μείγμα πιέζοντάς το ελαφρά, ώστε να καλύψει όλο τον πάτο από το τσέρκι 26 εκ. σε ομοιόμορφο πάχος. Τοποθετώ στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστεί η κρέμα.

  4. Για την κρέμα:
  5. Μουλιάζω τα κάσιους σε λίγο νερό για 4 ώρες τουλάχιστον.
    Βάζω σε μπεν-μαρί το λάδι καρύδας και το βούτυρο κακάο μέχρι να λιώσουν.
    Αν δεν έχω σιρόπι αγάβης, ετοιμάζω το σιρόπι από ζάχαρη καρύδας (2 μέρη ζάχαρη, 1 μέρος νερό) και ζεσταίνω μέχρι να γίνει λίγο παχύρρευστο, σαν σιρόπι σφενδάμου. 
    Βάζω στο μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από το γάλα σόγιας, φροντίζοντας να έχει κρυώσει το σιρόπι.
    Τα χτυπάω καλά στο μπλέντερ και μόλις γίνει μία παχύρρευστη και ομοιόμορφη κρέμα την απλώνω πάνω στη βάση.
    Το γάλα σόγιας το προσθέτω σιγά σιγά μέχρι να καταφέρω να κάνω το μείγμα απαλό και κρεμμώδες.
    Ανάλογα με τα watt του μπλέντερ ή με την υγρασία που έχουν τα κάσιους μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο.
    Τοποθετώ την φόρμα στην κατάψυξη για 1 ώρα περίπου.
  6. Για το γαρνίρισμα:
  7. Τοποθετώ τα ανάμεικτα φρούτα (μύρτιλλα, σμέουρα, βατόμουρα, φράουλες, κράνμπερι) σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτω τη ζάχαρη, το νερό και το άγαρ-άγαρ, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
    Μόλις δέσει λίγο η σάλτσα κατεβάζω από τη φωτιά και την αφήνω να κρυώσει. Όχι πολύ ώρα όμως γιατί όταν κρυώνει το άγαρ θα γίνει σαν ζελέ.
    Τοποθετώ τη σάλτσα πάνω στην κρέμα και ξαναβάζω το γλυκό στην κατάψυξη.
    Για την ωμοφαγική εκδοχή χρειαζόμαστε ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, ώστε να φροντίσουμε να μην ανέβει η θερμοκρασία της σάλτσας πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Καλό είναι να φυλάξουμε και μερικά φρούτα ολόκληρα (που δεν θα μπουν στη σάλτσα) για το ντεκόρ. 
  8. Μετά από 2-3 ώρες περίπου που θα έχει παγώσει καλά το γλυκό μας, μπορώ να το κατεβάσω στην συντήρηση, όπου διατηρείται τουλάχιστον 4 μέρες, ποτέ δεν τα καταφέρνει όμως να μείνει τόσο πολύ!
Note

*Η ζάχαρη δεν προτείνεται για ηλικίες κάτω του 1 έτους.

 

Συνταγή: Ζαννής Ζουγανέλης, Χημικός, Vegan αλχημιστής, συνεργάτης του Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής