Ανακατεύω τα στερεά (εκτός του κακάο και 3-4 κ.σ. ζάχαρη).
Ανακατεύω και προσθέτω το λάδι, τη βανίλια και 1 1/2 φλ. γάλα αμυγδάλου (αφήνω το 1/2 φλ. για το κακάο).
Ρίχνω τη μισή ποσότητα στη φόρμα του κέικ.
Ζεσταίνω το αμυγδαλόγαλο που φύλαξα και ρίχνω μέσα τη ζάχαρη καρύδας και την πάστα κακάο.
Αφού λιώσει και κρυώσει λίγο, το αναμιγνύω με την υπόλοιπη ζύμη και ρίχνω πάνω από την 1η στρώση.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Μπορεί να πάρει λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος. Καλό είναι να μην τον ανοίξω πριν περάσουν 45-50 λεπτά, οπότε δοκιμάζω για πρώτη φορά με ένα μαχαίρι αν βγαίνει καθαρό (στο κέντρο περίπου). Αν βγαίνει λερωμένο το αφήνω κι άλλο, μέχρι να βγαίνει καθαρό. Αν έχει παρει πολύ χρώμα από πάνω, το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο.
*Δεν προτείνεται η κατάναλωση ζάχαρης σε ηλικίες κάτω του 1 έτους.
Συνταγή: Ζαννής Ζουγανέλης, Χημικός, Vegan αλχημιστής, συνεργάτης του Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής