Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Τούρτα παγωτό λεμόνι με αφρό πεπονιού και σαντιγί από καρύδα

Χρόνος
Total Time: 1 ώρα 20 λεπτά.
Υλικά:
    Για τη βάση:
  • 250 γραμμάρια μπισκότα τύπου digestive
  • 50 γραμμάρια vegan βούτυρο
  • Για την κρέμα:
  • 400 γραμμάρια γιαούρτι σόγιας (φυσική γεύση)
  • 100 γραμμάρια λάδι καρύδας
  • 320 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα καρύδας (1 κουτάκι)
  • 1 τεμ. λεμόνι ή lime
  • 5 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 γραμμάρια σκόνη κουρκουμά (1/2 κ.γ.)
  • Για το topping:
  • 400 γραμμάρια πεπόνι (ώριμο)
  • 30 γραμμάρια χαρουπόμελο ή πετιμέζι ή μελάσα (2 κ.σ.)
  • 15 γραμμάρια τριμμένο ψύλλιο (2 κ.σ.)
  • Για το γαρνίρισμα:
  • 400 χιλιοστόλιτρα σαντιγύ από καρύδα (1 κουτάκι)
  • 200 γραμμάρια σταφύλι σουλτανίνα (2 χούφτες)
Ετοιμασία:
    Για τη βάση:
  1. Τρίβω τα μπισκότα στον επεξεργαστή τροφίμων και προσθέτω το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.

  2. Αφού ομογενοποιηθεί στρώνω σε ένα τσέρκι και το πιέζω καλά, κάνοντας το λίγο πιο ψηλό στις άκρες.

  3. Για την κρέμα:
  4. Ανακατεύω όλα τα υλικά σ ένα μεγάλο μπολ με μια μαρίς με απαλές κινήσεις.

  5. Στρώνω την κρέμα πάνω στη βάση και τοποθετώ στην κατάψυξη.

  6. Για το topping:
  7. Χτυπάω το πεπόνι στο μπλέντερ μέχρι να αφρίσει.

  8. Προσθέτω το σιρόπι της επιλογής μου και το ψύλλιο και ξαναχτυπάω.

  9. Μόλις ομογενοποιηθεί το αφήνω να ηρεμήσει. Σε 10-15 λεπτά θα έχει σφίξει, όποτε το ρίχνω πάνω στην κρέμα και βάζω πάλι κατάψυξη.

  10. Για το γαρνίρισμα:
  11. Χτυπάω τη σαντιγί μέχρι μα γίνει μια αφράτη κρέμα και γαρνίρω.

  12. Στολίζω με τις ρώγες των σταφυλιών

Note

*Η ζάχαρη δεν προτείνεται για ηλικίες κάτω του 1 έτους.

 

Συνταγή: Ζαννής Ζουγανέλης, Χημικός, Vegan αλχημιστής, συνεργάτης του Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής