Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πικάντικες πέννες με ντομάτα και ρεβύθια

Χρόνος
Total Time: 1 ώρα 20 λεπτά.
Υλικά:
  • 1,5 κιλά ντοματίνια (κομμένα στη μέση)
  • 45 χιλιοστόλιτρα ελαιόλαδο (εξαιρετικά παρθένο)
  • 1/2 κουταλιές του τσαγιού αλάτι* (θαλασσινό ή ιωδιούχο)
  • 1/2 κουταλιές του τσαγιού πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
  • 400 γραμμάρια ρεβύθια (βρασμένα, στραγγισμένα)
  • 2 κουταλιές του τσαγιού καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουταλιές του τσαγιού μπούκοβο (θρυμματισμένο)
  • 1 κουταλιές του τσαγιού σπόροι μάραθου
  • 1 κουταλιές του τσαγιού σιναπόσπορος (σπόροι μουστάρδας)
  • 1 κουταλιές του τσαγιού σκόνη σκόρδου (ή 1 σκελίδα λιωμένη σκόρδο)
  • 240 χιλιοστόλιτρα φυτικό ρόφημα σόγιας (χωρίς ζάχαρη)
  • 450 γραμμάρια πέννες (ολικής άλεσης)
  • 1/2 φλιτζάνια φύλλα βασιλικού (κομμένα)
Ετοιμασία:
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου. 

  2. Βάλτε τα ντοματίνια μαζί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/4 κ.γ. αλάτι, 1/4 κ.γ.  πιπέρι και  τοποθετείστε τα σε ένα φύλλο ψησίματος. Ψήστε για 90 λεπτά, προσέχοντας να μην πάρουν καφέ χρώμα. Οι ντομάτες πρέπει να έχουν όψη ζουμερής ντομάτας που έχει αποξηρανθεί στον ήλιο, αλλά χωρίς να έχει αποκτήσει καφέ χρώμα.
  3. Όταν τα ντοματίνια είναι σχεδόν έτοιμα, ζεστάνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.

  4. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και σωτάρετε για 60-90 δευτερόλεπτα μέχρι να βγάλουν το άρωμα τους και μετά προσθέστε τα ρεβύθια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να γίνουν τραγανά.     

  5. Προσθέστε τα μπαχαρικά: πάπρικα, μπούκοβο, σπόρους μάραθου, μουστάρδα, σκόνη σκόρδου και το υπόλοιπο αλάτι και πιπέρι.

    Ανακατέψτε τα όσπρια και τα μπαχαρικά για περίπου 2 λεπτά, φροντίζοντας να μην καούν.

  6. Ταυτόχρονα, σε μία μεγάλο κατσαρόλα, προσθέστε αλατισμένο νερό και φέρτε το σε σημείο βρασμού.

  7. Προσθέστε τα ντοματίνια στην κατσαρόλα που είναι τα ρεβύθια μαζί με το φυτικό ρόφημα σόγιας.     
    Μειώστε τη θερμοκρασία σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράστε ενώ τα μακαρόνια μαγειρεύονται.
  8. Προσθέστε τα ζυμαρικά στο βραστό νερό και μαγειρέψτε για όσο χρονικό διάστημα αναγράφεται στην συσκευασία ότι απαιτείται για να γίνουν «αλ ντέντε».     
    Αποστραγγίστε τα ζυμαρικό, διατηρώντας 1 φλιτζάνι νερού.
  9. Προσθέστε τα ζυμαρικά στη σάλτσα ντομάτας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας για όλο το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να τελειώσει το μαγείρεμα των ζυμαρικών. 

  10. Προσθέστε από το νερό των ζυμαρικών, μια κουταλιά της σούπας ή δύο κάθε φορά, στην σάλτσα ώστε να αποκτήσει την επιθυμητή ρευστότητα.

  11. Προσθέστε μπαχαρικά της επιλογής σας, καθώς και τα σπασμένα φύλλα βασιλικού.     
     
    Ανακατέψτε και σερβίρετε!
Note

*Το αλάτι προτείνεται σε ηλικίες άνω του 1 έτους.

 

Συνταγή: Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc