Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Μορντάκια: τραγανά κεφτεδάκια φούρνου!

Χρόνος
Total Time: 50 λεπτά.
Υλικά:
  • 80 γραμμάρια πολέντα (1/3 φλ.)
  • 40 γραμμάρια αλεύρι φακής (1/3 φλ.)
  • 60 γραμμάρια ρεβύθια (βρασμένα, 1/3 φλ.)
  • 30 γραμμάρια νιφάδες βρώμης (1/3 φλ.)
  • 45 γραμμάρια ανάμεικτοι ξηροί καρποί (1/3 φλ.)
  • 45 γραμμάρια ηλιόσπορος (1/3 φλ.)
  • 15 γραμμάρια διατροφική μαγιά (3 κ.σ.)
  • 45 χιλιοστόλιτρα ελαιόλαδο (εξαιρετικά παρθένο, 3 κ.σ.)
  • 10 γραμμάρια αποξηραμένο κρεμμύδι (2 κ.σ.)
  • 1/2 κουταλιές του τσαγιού αποξηραμένο σκόρδο
  • 1/2 κουταλιές του τσαγιού καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 κουταλιές του τσαγιού ρίγανη (τριμμένη)
  • 1 κουταλιές του τσαγιού σόδα μαγειρικής
  • 1/2 λεμόνι (το χυμό του)
  • 250 χιλιοστόλιτρα ζυμό λαχανικών (από το μπρόκολο και το κουνουπίδι)
  • ιωδιούχο αλάτι*
  • πιπέρι
  • μπρόκολο (συνοδευτικό)
  • κουνουπίδι (συνοδευτικό)
  • kale (λαχανίδα) (συνοδευτικό)
Ετοιμασία:
  1. Βράζω 1 μικρό μπρόκολο και 1 κουνουπίδι (με τα οποία θα συνοδεύσω τα μορντάκια).
  2. Φυλάω το ζουμί τους για να ρίξω στη ζύμη.
  3. Στο υπόλοιπο νερό βράζω 6-7 φύλλα kale, επίσης για συνοδευτικό. 
  4. Βάζω στον κάδο του μπλέντερ τις νιφάδες βρώμης, όλους τους ξηρούς καρπούς και τα βρασμένα ρεβίθια και τα χτυπάω μέχρι να γίνουν σκόνη.
  5. Τα μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπόλ, προσθέτω το αλεύρι, την πολέντα, την διατροφική μαγιά, τη σόδα και τα μυρωδικά.
  6. Ανακατεύω, προσθέτω τον χυμό λεμονιού, το λάδι και το νερό σταδιακά (θα πάρει περίπου 3 κουτάλες σερβιρίσματος σούπας ζωμό), μέχρι να γίνει μία ζύμη όπως για τα φαλάφελ. Την αφήνω να ξεκουραστεί. 
  7. Πάνω σε μια λαδόκολλα στρώνω τα μορντάκια αφού τα πλάσω με δύο κουτάλια: βάζω μισή κουταλιά ζύμη και την μεταφέρω με κυκλικές κινήσεις από το ένα κουτάλι στο άλλο (2-3 φορές), μέχρι να γίνει ένα σταθερό σφιχτό σχεδόν οβάλ σχήμα.
  8. Τα ψήνω για 15-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.
  9. Σερβίρω με τα βρασμένα λαχανικά, μαύρο σουσάμι και στειμμένο λάιμ.
  10. Εναλλακτικά, μπορώ να τα ψήσω λιγότερο και μετά να τα προσθέσω σε σάλτσα, να πάρουν μια βράση χωρίς ανακάτεμα και να τα σερβίρω με λευκό ρύζι μπασμάτι.
Note

*Το αλάτι προτείνεται για ηλικίες άνω του 1 έτους

 

Συνταγή του Ζαννή Ζουγανέλη χημικός, vegan αλχημιστής, συνεργάτης του Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής

Πηγή : Ζαννής Ζουγανέλης