Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Μεθυσμένο στιφάδο μανιταριών

vegan stifado with mushrooms
Χρόνος
Total Time: 35 λεπτά.
Υλικά:
  • 800 γραμμάρια κρεμμύδια (για στιφάδο)
  • 250 γραμμάρια μανιτάρια champignon καφέ
  • 100 γραμμάρια καρύδια (καθαρισμένα)
  • 2 πράσα (μεγάλα)
  • 120 χιλιοστόλιτρα ελαιόλαδο (εξαιρετικά παρθένο, ψυχρής έκθλιψης)
  • 60 χιλιοστόλιτρα μηλόξυδο
  • 400 χιλιοστόλιτρα κόκκινο κρασί* (ημίγλυκο)
  • 120 χιλιοστόλιτρα νερό
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι* (ιωδιούχο)
  • 1/4 κουταλιά του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1 κουταλιά του γλυκού θρούμπι
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού σκόνη κουρκουμά
  • 5 φύλλα δάφνης (αποξηραμένα)
  • 1 τεμ. ξύλο κανέλας Κεϋλάνης
  • 5 τεμ. καρφάκια γαρίφαλου
  • 2 κουτάλια σούπας μελάσα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ετοιμασία:
  1. Βασική Συνταγή:
    1. Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα ξεπλένω.
    2. Κάνω το ίδιο και με τα πράσα και τα κόβω σε ροδέλες 1 εκατοστού.
    3. Τα βάζω με το λάδι σε μια κατσαρόλα μέχρι να καραμελώσουν.
    4. Κόβω τα μανιτάρια στα 4 και σπάω τα καρύδια σε μικρά τρίμματα.
    5. Τα προσθέτω στην κατσαρόλα όταν γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια.
    6. Μόλις πάρουν χρώμα τα μανιτάρια ρίχνω το ξύδι, ανακατεύω και περιμένω να εξατμιστεί η έντονα όξινη μυρωδιά του.
    7. Στη συνέχεια ρίχνω το κρασί.
    8. Προσθέτω όλα τα μυρωδικά και βράζω μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσω λίγο νερό για να μην μου κολλήσει.
    9. Όταν δέσει η σάλτσα προσθέτω την μελάσα, ανακατεύω και κατεβάζω από τη φωτιά.
  2. Σερβίρισμα:
    1. Αν θέλω να το σερβίρω ως κυρίως πιάτο, μπορώ να βράσω λίγο ρύζι μπασμάτι (αναλογία με νερό 1:2,5), μαζί με αλάτι, τριμμένο πιπέρι και 1 κ.σ. λάδι καρύδας.
    2. Βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιει όλο το νερό και να κάνει λακκούβες από πάνω το ρύζι, οπότε το κατεβάζω και σκεπάζω με μια πετσέτα.
    3. Μια πράσινη σαλάτα, λίγο προζυμένιο ψωμί κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί χωρίς αλκοόλ ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το γεύμα!
Note

*Η συνταγή δεν προτείνεται σε παιδιά και βρέφη κάτω των 24 μηνών.

 

Συνταγή: Ζαννής Ζουγανέλης, Χημικός, Vegan αλχημιστής, συνεργάτης του Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής