Βίγκαν εκδοχή λοιπόν του κλασικού στιφάδου, με συμπρωταγωνιστή τα μανιτάρια. Ένα γεύμα χειμωνιάτικο, που μου θυμίζει δάσος στο βουνό!
Συνταγή: Ζαννής Ζουγανέλης, Χημικός, Vegan αλχημιστής, συνεργάτης του Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής
Κάνω το ίδιο και με τα πράσα και τα κόβω σε ροδέλες 1 εκατοστού.
Τα βάζω με το λάδι σε μια κατσαρόλα μέχρι να καραμελώσουν.
Κόβω τα μανιτάρια στα 4 και σπάω τα καρύδια σε μικρά τρίμματα.
Τα προσθέτω στην κατσαρόλα όταν γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια.
Μόλις πάρουν χρώμα τα μανιτάρια ρίχνω το ξύδι, ανακατεύω και περιμένω να εξατμιστεί η έντονα όξινη μυρωδιά του.
Στη συνέχεια ρίχνω το κρασί.
Προσθέτω όλα τα μυρωδικά και βράζω μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσω λίγο νερό για να μην μου κολλήσει.
Όταν δέσει η σάλτσα προσθέτω την μελάσα, ανακατεύω και κατεβάζω από τη φωτιά.
Σερβίρισμα:
Αν θέλω να το σερβίρω ως κυρίως πιάτο, μπορώ να βράσω λίγο ρύζι μπασμάτι (αναλογία με νερό 1:2,5), μαζί με αλάτι, τριμμένο πιπέρι και 1 κ.σ. λάδι καρύδας.
Βράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιει όλο το νερό και να κάνει λακκούβες από πάνω το ρύζι, οπότε το κατεβάζω και σκεπάζω με μια πετσέτα.
Μια πράσινη σαλάτα, λίγο προζυμένιο ψωμί κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί χωρίς αλκοόλ ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το γεύμα!
Note
*Η συνταγή δεν προτείνεται σε παιδιά και βρέφη κάτω των 24 μηνών.