Βράζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια μας αλλάζοντας το πρώτο νερό τους. Θα χρειαστούμε, περίπου, 30 λεπτά. Θέλουμε τα όσπρια να είναι βρασμένα αλλά να μην λιώνουν.
Εντωμεταξύ, πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε. Τα πράσα, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι και ο άνηθος να είναι ψιλοκομμένα. Καλό είναι να κρατήσουμε και τα κοτσάνια από τον άνηθο, ψιλοκομμένα χωριστά.
Σε ένα βαθύ ζεστό αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα προσθέτουμε τά πράσα και το σκόρδο με λίγο νερό ώστε να μαλακώσουν. Ρυθμίζουμε σε μέτρια φωτιά. Ταυτόχρονα, προσθέτουμε την κανέλα, το κύμινο και το πιπέρι. Ανακατεύουμε συχνά και μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το φρ. κρεμμυδάκι και τα κοτσανάκια από τον άνηθο. Αν χρειαστεί, ρίζνουμε λίγο νερό ακόμη.
Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
Έπειτα, ρίχνουμε το σπανάκι, περιμένουμε 2-3 λεπτά να χάσει τον όγκο του και προσθέτουμε τα μαυρομάτικα, το αλάτι, τη τριμμένη ντομάτα και τόσο νερό ώστε να καλύψουμε ίσα ίσα το φαγητό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε καπάκι και περιμένουμε 12-20 λεπτά. Προσοχή, αν χρειαστεί λίγο νερό ακόμη, καλό είναι να προσθέσουμε ζεστό.
Τώρα, αν θέλουμε κλείνουμε τη φωτιά εντελώς, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο (τα φυλλαράκια μόνο που έχουν μείνει), το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε, κλείνουμε το καπάκι για 5 λεπτά και το φαγητό μας είναι έτοιμο!
*Το αλάτι προτείνεται για ηλικίες άνω του 1 έτους.
Συνταγή της Ζώταλη Αναστασίας, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, συνεργάτιδας του Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής