Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Λαχμαντζούν

Χρόνος
Total Time: 1 ώρα 20 λεπτά.
Υλικά:
    Για τη ζύμη:
  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 8 γραμμάρια ξηρή μαγιά (1 φακελάκι 8γρ.)
  • 1 πρέζες αλάτι*
  • λίγο ξύδι
  • χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • Για τη σάλτσα μανιταριών
  • 250 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 1 μεγάλη ντομάτα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 ντομάτα (στον τρίφτη)
  • 1 πρέζες αλάτι*
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1/2 κουταλιές του τσαγιού καυτερό πιπέρι (προαιρετικά)
  • 1 τεμ. πιπεριά πράσινη
  • 1/2 ματσάκια μαιντανός (ψιλοκομμένος)
  • 70 γραμμάρια ελαιόλαδο (εξαιρετικά παρθένο)
Ετοιμασία:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ στους 200 βαθμούς. 

    Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλέυρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό λίγο-λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία ελαστική ζύμη που να κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε να φουσκώσει για 30-40 λεπτά.

    Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια στο μούλτι σαν κιμά. 

    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και νερό και τσιγαρίζουμε τον κιμά μανιταριών για 2-3 λεπτά.

    Πολτοποιούμε στο μούλτι τα κρεμμύδια, την ντομάτα, την πιπεριά με το σκόρδο και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τον κιμά. 

    Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τα μπαχαρικά, τον πελτέ ντομάτας και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. 

    Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.

  2. Παίρνουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη (σε μέγεθος καρυδιού) και πλάθουμε σε αλευρωμένο πάγκο μέχρι να γίνουν λεπτό φύλλο. 

    Τοποθετούμε σε λαμαρίνα πάνω σε λαδόκολλα τις πίτες και βάζουμε πάνω 1-2 κουταλιές της σούπας από τον κιμά μανιταριών (ίσα να καλυφθεί η επιφάνεια).

    Ψήνουμε στο γκριλ στο μεσαίο ράφι για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. 

    Σερβίρουμε με λεμόνι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και λεπτές φέτες κρεμμυδιού. 

Note

*Το αλάτι δεν προτείνεται για ηλικίες κάτω του 1 έτους.

 

Συνταγή: Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc