Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Γεμιστές γλυκοπατάτες με κόκκινη φακή και καπαρόφυλλα

Χρόνος
Total Time: 40 λεπτά.
Υλικά:
  • 9 μικρές γλυκοπατάτες (ή 5 γλυκιές και 4 πατάτες)
  • 2 καρότα
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 πιπεριές κέρατο ή Φλωρίνης
  • 2 πιπεριές καμπάνες (για γέμισμα)
  • 1 πορτοκάλι
  • 30 χιλιοστόλιτρα μηλόξυδο (2 κ.σ.)
  • 1/2 κουταλιές του τσαγιού σουμάκ
  • 1/2 κουταλιές του τσαγιού τζίντζερ (σκόνη)
  • 1/2 κουταλιές του τσαγιού μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κουταλιές του τσαγιού κουρκουμά
  • 130 γραμμάρια τοματοπολτό (1/2 φλ.)
  • 250 γραμμάρια κόκκινες φακές
  • ιωδιούχο αλάτι*
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο (ελάχιστο για το σοτάρισμα)
  • καπαρόφυλλα τουρσί (προαιρετικά)
Ετοιμασία:
  1. Πλένω καλά τις πατάτες και αφαιρώ ένα κομμάτι σαν "βάρκα" κατά μήκος τους.
  2. Τα κομμάτια που αφαιρώ, τα ξεφλουδίζω, τα κόβω και τα αφήνω στην άκρη,
  3. Τις πατάτες τις ραντίζω με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο
  4. Τις τυλίγω με αλουμινόχαρτο και τις ψήνω στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν (οι γλυκοπατάτες θα γίνουν πιο γρήγορα από τις απλές πατάτες)
  5. Ψιλοκόβω τη μία γλυκοπατάτα, τα καρότα, τα κρεμμύδια, τις μακριές πιπεριές και τα σοτάρω με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά.
  6. Σβήνω με τον χυμό του πορτοκαλιού και το μηλόξυδο.
  7. Μόλις φύγει η πολύ όξινη μυρωδιά προσθέτω νερό, τον χυμό τομάτας και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτω μισό πακέτο κόκκινες φακές.
  8. Αφού βράσει για 15 λεπτά περίπου (προσθέτω λίγο νεράκι όταν χρειάζεται για να μην κολλήσει) κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω αν θέλω τα καπαρόφυλλα.
  9. Όταν γίνουν οι πατάτες ανοίγω το αλουμινόχαρτο και τις γεμίζω με τις φακές και ξανά κλείνω.
  10. Γεμίζω και 2-3 μεγάλες πιπεριές (προαιρετικά), ρίχνω στο ταψί και τα κομματάκια από τις πατάτες που έχω φυλάξει με λίγο λάδι και αλατοπίπερο και συνεχίζω το ψήσιμο στο γκριλ, αρχικά χαμηλά και στο τέλος ψηλά για να πάρουν χρώμα. Φυλάω και λίγες φακές για συνοδευτικό, άλλωστε οι πατάτες δεν χωράνε πολύ γέμιση.
  11. Ο μοναδικός συνδυασμός γεύσεων, γλυκό με ξινό, πικρό, αλμυρό και πικάντικο είναι αρκετός σαν ανταμοιβή για τις ώρες που θα μαγειρεύετε! Οπωσδήποτε να ακούτε και καλή μουσική :)
     
Note

*Το αλάτι προτείνεται για ηλικίες άνω του 1 έτους

Συνταγή του Ζαννή Ζουγανέλη χημικός, vegan αλχημιστής, συνεργάτης του Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής

Πηγή : Ζαννής Ζουγανέλης