Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Flapjack

Vegan Flapjack Recipe
Χρόνος
Total Time: 1 ώρα
Υλικά:
  • 2 μπανάνες μέτριες (αρκετά ώριμες)
  • 150 γραμμάρια νιφάδες βρώμης (ελαφρώς αλεσμένες)
  • 25 γραμμάρια ηλιόσποροι
  • 30 γραμμάρια κολοκυθόσποροι
  • 30 γραμμάρια σταφίδες
  • 30 γραμμάρια καρύδια (σπασμένα)
  • 1 πρέζες ανθός αλατιού*
  • 180 γραμμάρια φυστικοβούτυρο (100% καρπός)
  • 50 γραμμάρια χαρουπόμελο* (ή μελάσα ή βύνη ρυζιού)
  • 45 χιλιοστόλιτρα ελαιόλαδο (εξαιρετικά παρθένο)
  • 15 χιλιοστόλιτρα φυτικό ρόφημα σόγιας (ή άλλο ρόφημα ή νερό)
Ετοιμασία:
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170ο C με αέρα και καλύψτε ένα pyrex με αντικολλητικό χαρτί. Σιγουρευτείτε πως έχετε καλύψει και τα πλάγια ώστε να μπορέσετε να ξεκολλήστε αμέσως τις μπάρες.

    Λιώστε τις μπανάνες με ένα πιρούνι και προσθέστε τη βρώμη, τους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες.

    Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε τα σε χαμηλή θερμοκρασία έως ότου γίνουν ενιαίο μείγμα.

    Ανακατέψτε τα στερεά με τα υγρά υλικά και μεταφέρετε το μείγμα στο σκεύος με το αντικολλητικό χαρτί. Με μία σπάτουλα δημιουργήστε μια λεία επιφάνεια.

  2. Ψήστε τα flapjack για 30 λεπτά (την πρώτη φορά να ελέγχετε συχνά ώστε να μην μαυρίσει, ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός).

    Αφήστε το ταψί εκτός φούρνου για λίγη ώρα (10 λεπτά περίπου) ώστε να κρυώσει και να μην σπάσει την ώρα που θα το βγάλετε από το χαρτί.

    Περιμένετε άλλα 10 λεπτά πριν κόψετε με ένα κοφτερό μαχαίρι τις μπάρες σε ίσα τεμάχια.

Note

*Το αλάτι και η χρήση γλυκαντικών προτείνεται για ηλικίες άνω του 1 έτους.

 

Η συνταγή είναι της Ζώταλη Αναστασίας, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, επίσημη συνεργάτιδα Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής