Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Φαλαφελάκια φουρνιστά σόγιας!

Χρόνος
Total Time: 1 ώρα 50 λεπτά.
Υλικά:
  • 100 γραμμάρια φασόλια σόγιας (ξερά, 1 φλ.)
  • 20 γραμμάρια λιναρόσπορος (κοπανισμένος, 2 κ.σ.)
  • 1 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καρότα (μικρά, τριμμένα)
  • 1/2 ματσάκια άνηθος (ψιλοκομμένος)
  • 45 χιλιοστόλιτρα μηλόξυδο (3 κ.σ.)
  • 1 κουταλιές του τσαγιού ιωδιούχο αλάτι*
  • 1 χιλιοστόλιτρα κίτρινο κάρρυ (σκόνη)
  • 1 κουταλιές του τσαγιού πάπρικα (προαιρετικά καυτερή)
Ετοιμασία:
  1. Μουλιάζουμε τα φασόλια σόγιας από το προηγούμενο βράδυ, για 8-12 ώρες και ιδανικά, αλλάζουμε το νερό τους κάθε 4 ώρες.

  2. Τα βράζουμε για 1μιση ώρα περίπου μαζί με μία σκελίδα σκόρδο. Εάν θέλουμε, μπορούμε να τους αλλάξουμε το νερό μετά τα πρώτα 5 λεπτά βρασμού για να γίνουν τα όσπρια μας, ακόμη, πιο εύπεπτα.

  3. Εντωμεταξύ, σπάμε τον λιναρόσπορο με ένα multi ή γουδί. Τον προσθέτουμε σε ένα ποτηράκι με 6 κ.σ. νερό, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη, περίπου για 10 λεπτά.

  4. Ο λιναρόσπορος, σε αυτή την μορφή, θα βοηθήσει τα κεφτεδάκια να δέσουν.

  5. Μόλις τα φασόλια είναι έτοιμα, θέλουμε να κρατάνε λίγο, τα μεταφέρουμε στο multi και τα ψιλοκόβουμε.

  6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά.

  7. Βρέχουμε τα χέρια μας και πλάθουμε μικρά ή μεγάλα κεφτεδάκια τα οποία τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.

  8. Τα ψήνουμε στους 180οC με αέρα για 15 λεπτά από τη μία πλευρά και 10 από την άλλη. Ανάλογα το μέγεθος τους μπορεί να θέλουν λιγότερο ή περισσότερο χρόνο. Θέλουμε να έχουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.

  9. Στη φωτογραφία είναι σερβιρισμένα με μία σως από γιαούρτι σόγιας, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο και λίγο λεμόνι!

    Εάν φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη και να τα ψήσουμε όταν θελήσουμε.
Note

 

*Το αλάτι προτείνεται για ηλικίες άνω του 1 έτους

Συνταγή της Ζώταλη Αναστασίας, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, συνεργάτις του Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής