Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Φακοκεφτέδες

Χρόνος
Total Time: 1 ώρα 30 λεπτά.
Υλικά:
  • 500 γραμμάρια φακές
  • 160 γραμμάρια νιφάδες βρώμης (προαιρετικά χωρίς γλουτένη)
  • 100 χιλιοστόλιτρα ελαιόλαδο (εξαιρετικά παρθένο)
  • 1 κρεμμύ ξερό (μέτριο)
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτάλια σούπας ρίγανη
  • 1/2 ματσάκια μαιντανός (φρέσκος)
  • 1-2 κλωνάρια δυόσμος (ή 1κ.σ. αποξηραμένος)
  • 1 κλωνάρια δεντρολίβανο (ή 1κ.γ. αποξηραμένο)
  • 1 κουταλιές του τσαγιού αλάτι* (ιωδιούχο)
Ετοιμασία:
  1. Ξεπλύνετε τις φακές και τις βάζετε σε κρύο νερό για να βράσουν. Το νερό του πρώτου βρασμού πετιέται. Βάλτε να βράσουν οι φακές με άλλο νερό και μετά από 20 λεπτά βρασμού προσθέτετε το φύλλο δάφνης και το δεντρολίβανο. Σβήστε μετά από 10-15 λεπτά.

  2. Στραγγίξτε τις φακές και τις βάζετε πίσω στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα μίγμα όχι πολύ μαλακό, με το οποίο θα διαμορφώσετε κεφτεδάκια με τα χέρια σας.

  3. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για περίπου 40 λεπτά.

  4. ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

    Αφήνοντας την φαντασία σας ελεύθερη, μπορείτε να κάνετε τα κεφτεδάκια αλλάζουν τα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια), δημιουργώντας νέες συνταγές, πλούσιες σε πρωτεΐνες, νόστιμες και θρεπτικές!

     

Note

*Το αλάτι προτείνεται για ηλικίες άνω του 1 έτους.

 

Συνταγή: Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc