Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Χειμωνιάτικη σαλάτα με σίκαλη

Συνταγή της Ζώταλη Αναστασίας, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, συνεργάτιδας του Εργαστηρίου Συνειδητής Διατροφής
Χρόνος
Total Time: 1 ώρα
Υλικά:
  • 1 φλιτζάνι σπόροι σίκαλης
  • 1 ξινόμηλο
  • 2 βολβοί παντζαριού μικροί
  • 1 καρότο
  • 1 μικρό πορτοκάλι (ή μεγάλο μανταρίνι)
  • 0,5 φλιτζάνι μαραθόριζα (φινόκιο)
  • 1 clove σκόρδο
  • 1 tbsp μηλόξυδο
  • 1 pinch ιωδιούχο αλάτι
  • 1 pinch κόκκινο πιπέρι (τριμμένο)
Ετοιμασία:
  1. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 1 φλιτζ. σίκαλη με 3 φλιτζ. νερό. Μόλις πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε το καπάκι και περιμένουμε 1 ώρα να απορροφήσει όλη την υγρασία η σίκαλη. Μπορούμε να ελέγχουμε, ανά κάποια διαστήματα

  2. Εντωμεταξύ, καθαρίζουμε τη φλούδα του παντζαριού, του σκόρδου και του καρότου και τα περνάμε από τον τρίφτη.

  3. Κόβουμε το φινόκιο, το πορτοκάλι (ή μανταρίνι) και το ξινόμηλο σε πολύ μικρά κομμάτια. (Το μήλο μπορούμε και αυτό να το τρίψουμε, αλλά θα πρέπει να του βγάλουμε τη φλούδα γιατί είναι αρκετά σκληρή).

  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα μας τα υλικά, δοκιμάζουμε, διορθώνουμε και σερβίρουμε.

  5. Προαιρετικά, ανάλογα με το γούστο μας, μπορούμε να γαρνίρουμε με μυρωδικά όπως μάραθος, δυόσμος, μαϊντανός ή άνηθος.
    Εάν το αφήσουμε στο ψυγείο, λίγη ώρα, το άρωμα του σκόρδου θα δυναμώσει.