Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Αιβάρ

αηβάρ, άλοιφη με πιπεριές, ντομάτα και σκόρδο. vegan
Χρόνος
Total Time: 40 λεπτά.
Υλικά:
  • 500 γραμμάρια πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 τεμ. μελιτζάνα φλάσκα
  • 2 κουτάλια σούπας ντομάτα στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 τεμ. κρεμμύδι ξερό
  • 1/2 κουταλιές του τσαγιού αλάτι* (ιωδιούχο)
  • 1 κουτάλια σούπας μηλόξυδο (βιολογικό)
  • 1/2 κουταλιές του τσαγιού πάπρικα (γλυκιά)
  • ταμπάσκο (προαιρετικά)
  • 1 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο (εξαιρετικά παρθένο)
Ετοιμασία:
  1. Βάζουμε τις πιπεριές και τη μελιτζάνα στο γκριλ να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν, και τα αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο να κρυώσουν.

    Ρίχνουμε στο μούλτι το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ψιλοκόβουμε.

    Καθαρίζουμε τη μελιτζάνα και τις πιπεριές από τη φλούδα και αφαιρούμε τα σπόρια από τις πιπεριές, και τα κόβουμε σε κύβους.

  2. Σε μια κατσαρόλα ρηχή, βάζουμε νερό και λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, αλλά χωρίς να μαυρίσουν. Προσθέτουμε τα λαχανικά.

    Στη συνέχεια, βάζουμε και την ντομάτα, το αλάτι, την πάπρικα, και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

    Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το ξύδι και συμπληρώνουμε προαιρετικά με το ταμπάσκο, όσο καυτερό το θέλουμε.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε μόλις κρυώσει.

    Διατηρείται στο ψυγείο.

Note

*Το αλάτι προτείνεται για ηλικίες άνω του 1 έτους.

 

Συνταγή: Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc