Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Ζεστή σαλάτα με σιτάρι

Χρόνος
Total Time: 1 ώρα 25 λεπτά.
Υλικά:
  • 80 γραμμάρια αναποφλοίωτο σιτάρι (1/2 φλ.)
  • 500 γραμμάρια λαχανάκια Βρυξελλών
  • 250 γραμμάρια μανιτάρια shiitake
  • 1 ματσάκια σέσκουλα
  • 1 ματσάκια kale (λαχανίδα)
  • 1 τεμ. κρεμμύδι (ξερό)
  • 60 γραμμάρια μηλόξυδο (1/4 φλ.)
  • 45 γραμμάρια μελάσα (3 κ.σ.)
  • 1 κουταλιές του τσαγιού μουστάρδα με σπόρο (χωρίς ζάχαρη)
  • 1 κουταλιές του τσαγιού πάπρικα καπνιστή
  • 1 κουταλιές του τσαγιού μαύρο πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 1 φύλλα δάφνη
  • 60 γραμμάρια εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης (4 κ.σ.)
Ετοιμασία:
  1. Καθαρίζουμε καλά το kale και τα σέσκουλα. Βγάζουμε το κεντρικό κοτσάνι και το κόβουμε με τα χέρια σε μικρές μπουκίτσες. Τα μαραίνουμε με ελάχιστο νερό σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.

  2. Παράλληλα κόβουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών σε 4 μέρη και τα μαραίνουμε στο αντικολλητικό τηγάνι χρησιμοποιώντας 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις πάρουν ένα σκούρο χρώμα τα απομακρύνουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

  3. Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε το σιτάρι ως εξής:
    Προσθέτουμε μαζί με το σιτάρι, περίπου, 300ml νερό (περίπου 1 1/2 φλιτζάνι) και το αφήνουμε να πάρει μία δυνατή βράση, προσθέτουμε λίγο αλάτι και το φύλλο της δάφνης, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Θα χρειαστούν περίπου 40 λεπτά για να είναι έτοιμο το σιτάρι. Μετά σουρώνουμε το νερό εάν έχει μείνει και αφαιρούμε το φύλλο δάφνης.

  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και απλώνουμε στο ταψί του φούρνου ένα αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα καπελάκια από τα μανιτάρια με λίγο αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα και ελάχιστο ελαιόλαδο. Απλώνουμε τα μανιτάρια στο ταψί και τα ψήνουμε για 8-10 λεπτά από τη μία πλευρά και για άλλα 2-3 λεπτά από την άλλη.

  5. Στο αντικολλητικό τηγάνι, χρησιμοποιούμε μία μικρή ποσότητα ελαιολάδου και ρίχνουμε το κρεμμύδι αφού το έχουμε ψιλοκόψει. Προσθέτουμε τη μελάσα και ανακατεύουμε συχνά. Θα χρειαστούμε περίπου 12 λεπτά έως ότου "καραμελώσει" το κρεμμύδι μας.

  6. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα blender θα ομογενοποιήσουμε το καραμελωμένο κρεμμύδι, τη μουστάρδα, το μηλόξυδο, το πιπέρι και τη 1 κ.σ. μελάσα που μας έμεινε.

  7. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα μας τα υλικά και ανακατεύουμε καλά ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις. Το πιάτο μας είναι έτοιμο να πάρει τη θέση του στο τραπέζι μας!