Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Ψωμί με σπόρους και καρότο

Χρόνος
Total Time: 1 ώρα
Υλικά:
  • 3 μεγάλα καρότα
  • 150 γραμμάρια ηλιόσποροι (αλεσμένοι)
  • 150 γραμμάρια κολοκυθόσποροι (αλεσμένοι)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτάλια σούπας δεντρολίβανο (φρέσκο)
  • 1 κουτάλια σούπας μαιντανό (φρέσκο)
  • 1 κουταλιές του τσαγιού αλάτι* ιωδιούχο
Ετοιμασία:
  1. Κόψτε τα καρότα (αναποφλοίωτα) σε μικρά κομμάτια.     

    Βράστε τα ή στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν.     

    Στραγγίστε τα και στη συνέχεια ψήστε τα.

    Αλέστε τους σπόρους σε ένα μύλο ξηρών καρπών

    Ψιλοκόψτε το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το μαϊντανό.

    Ανακατέψτε μαζί τους αλεσμένους σπόρους, τα καρότα και όλα τα άλλα συστατικά.

  2. Τοποθετήστε το μείγμα σε μία φόρμα ψωμιού (αφού πρώτα έχετε τοποθετήσει χαρτί ψησίματος). Μία φόρμα 1 κιλού είναι καλή (διαστάσεις περίπου 20 x 10 x 6 εκατοστά).     

    • Βεβαιωθείτε ότι έχετε πιέσει πολύ σφιχτά ώστε να είναι σταθερό το μείγμα διότι αν το μείγμα είναι χαλαρό, τότε είναι πιθανό να διαλύσει.     
    • Εάν το πιέσετε σωστά, τότε το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα ψωμί που κόβεται πολύ καλά σε φέτες.

    Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200˚C για περίπου 45 λεπτά.

    Ανασηκώστε απαλά από την φόρμα βγάζοντας το ψωμί μαζί με το χαρτί ψησίματος.     

    Γυρίστε το σε μία επιφάνεια κοπής ψωμιού και κόψτε το σε φέτες με ένα μαχαίρι ψωμιού.

    Μεγάλο πλεονέκτημα: παγώνει πολύ καλά (απλά κόψτε το σε φέτες πριν το βάλετε στην κατάψυξη και ψήστε το μετά την απόψυξη).  

    • Η άλεση των σπόρων γίνεται καλύτερα σε μύλο σπόρων ή ξηρών καρπών ή καφέ. 
      Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μπλέντερ. Σε αυτήν την περίπτωση, προσθέστε μια κουταλιά σούπας αλεύρι σπελτ στο μείγμα ώστε να ενισχύσετε το δέσιμο του μείγματος. 
    • Άλλη εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε γουδοχέρι.
    • Εάν δεν έχετε ούτε μύλο, ούτε μπλέντερ, μπορείτε να αγοράσετε σπόρους ή ξηρούς καρπούς που είναι ήδη αλεσμένοι
Note

*Το αλάτι προτείνονται για ηλικίες άνω του 1 έτους.

 

Πηγή : kindearth.net