Βάζετε σε δοχεία με μπόλικο καθαρό νερό τους ξηρούς καρπούς (τα αμύγδαλα χωριστά) και τους μουλιάζετε για οκτώ ώρες τουλάχιστον.
Στη συνέχεια ξεφλουδίζετε τα αμύγδαλα (αν δεν είστε ωμοφάγοι μπορείτε αφού τα στραγγίσετε να τους ρίξετε καυτό νερό. Με αυτό τον τρόπο αφαιρείται ευκολότερα το περίβλημά τους. Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος μπορείτε να αγοράσετε ασπρισμένα αμύγδαλα
Ανακατεύετε σε μια κανατούλα το νερό με το χυμό του λεμονιού και το ξίδι.
Στραγγίζετε όλους τους ξηρούς καρπούς και τους βάζετε σε τρεις δόσεις σε ένα δυνατό μπλέντερ μαζί με το 1/3 από το υγρό μείγμα.
Χτυπάτε λίγα λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Για ευκολία σταματάτε κάθε τόσο το χτύπημα και με μία σπάτουλα καθαρίζετε τα τοιχώματα του μπλέντερ και ανακατεύετε ελαφρώς.
Όταν πετύχετε μια κρεμώδη σύσταση μεταφέρετε σε ένα καθαρό και ευρύχωρο σκεύος και συνεχίζετε με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς ώσπου να πολτοποιηθούν όλοι.
Προσθέτετε το αλάτι στο τελικό μείγμα και ανακατεύετε καλά. Μπορείτε να δοκιμάσετε και να προσθέσετε ξίδι ή λεμόνι.
Στρώνετε 2-3 μικρά σουρωτήρια (ο όγκος τους να είναι περίπου όσο 1 ½ φλιτζάνι) με γάζα ή βαμβακερό λευκό ύφασμα βρεγμένο και πασπαλίζετε με κάποιο από τα υλικά της επικάλυψης.
Ρίχνετε με ένα κουτάλι το μείγμα των καρπών ισιώνετε την επιφάνεια και πασπαλίζετε ξανά.
Έπειτα μεταφέρετε τα σουρωτήρια και τα πανεράκια σας σε ζεστό μέρος (πάνω από καλοριφέρ ή μέσα στο φούρνο στους 50 oC ή σε αφυγραντή ή σκεπασμένα με τούλι έξω στον ήλιο) για 8 ώρες.
Στη συνέχεια τα βάζετε στο ψυγείο χωρίς να τα σκεπάσετε για 48 ώρες ακόμα. Τώρα τα τυράκια θα ξεφορμάρονται εύκολα και θα κόβονται σε κομμάτια.
Διατηρούνται αρκετές μέρες (τουλάχιστον 2 εβδομάδες) στο ψυγείο.
Σημείωση:Είναι σημαντικό τα τυράκια μας να «αναπνέουν» αρκετά τόσο κατά την παρασκευή όσο και κατά τη συντήρησή τους για να μη μας χαλάσουν.
*Η συνταγή αυτή δεν προτείνεται για παιδιά κάτω του 1 έτους λόγω της αναγκαίας ύπαρξης αλατιού σε αυτή.