Αυτά τα μπουρίτος ταιριάζουν για ένα γρήγορο και χορταστικό γεύμα!
Τα μαύρα φασόλια σε αυτό το πιάτο θα προσθέσουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Υλικά:
για 4 μερίδες
- 680 γρ γλυκοπατάτες, αποφλοιωμένες και κομμένες σε κυβάκια
- 125 ml ζωμός λαχανικών (1/2 φλιτζάνι)
- 1/2 κ.γλ. αποξηραμένο θυμάρι
- 1 κ.γλ. σκόνη τσίλι
- 1/2 κ.γλ. αλεσμένο κύμινο
- 180 γρ βρασμένα μαύρα φασόλια (ή από κονσέρβα στραγγισμένα, 1 φλιτζάνι)
- 1/2 πιπεριά χαλαπένιο, αφαιρέστε τους σπόρους και ψιλοκόψτε την πιπεριά
- 3 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες
- χυμός από 1 λάιμ (ή μικρό λεμόνι)
- 4 μέτριες τορτίγες ολικής αλέσεως (ή τύπου αραβικές)
- 360 γρ ντοματίνια βελανίδια, κομμένα (2 φλιτζάνια)
- 30 γρ ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (2 κουταλιές της σούπας)
- 10 γρ φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος (1/4 φλιτζάνι)
- 1 σκ. σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένο
- 5 γρ ξύδι από κόκκινο κρασί (1 κουταλάκι του γλυκού)
- ιωδιούχο αλάτι (προαιρετικά)
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)
Ετοιμασία:
- Αναμείξτε όλα τα συστατικά για την Salsa Fresca (ντοματίνια,κρεμμύδι,κόλιαντρο, πιπεριά χαλαπένιο, χυμό από λάιμ,κύμινο, αλάτι και πιπέρι) και αφήστε τα στην άκρη.
- Τοποθετήστε τις γλυκοπατάτες σε μια μεσαία κατσαρόλακαι προσθέστε νερό για να τις καλύψετε. Όταν φτάσει σε βρασμό αφήστε στη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 6 έως 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες. Στραγγίστε και αφήστε στην άκρη.
- Ζεστάνετε το ζωμό, το θυμάρι, την σκόνη τσίλι και το κύμινο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σιγοβράστε για 3 λεπτά.Προσθέστε τη μαγειρεμένη γλυκοπατάτα, τα μαύρα φασόλια και την πιπεριά χαλαπένιο. Μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά.
- Ανακατέψτε τα κρεμμύδια, το χυμό λάιμ, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι.
- Ζεστάνετε τις τορτίγιες τοποθετώντας τες μία προς μία σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντας μία φορά, για συνολικά περίπου 1 έως 2 λεπτά ανά πλευρά. Μοιράστε το μείγμα γλυκοπατάτας επάνω σε κάθε τορτίγια και συμπληρώστε με περίπου 1/2 φλιτζάνι Salsa Fresca.
- Τυλίξτε τις τορτίγες σφιχτά. Σερβίρετε.
Διατροφικά στοιχεία:
ανά μερίδα (1/4 συνταγής)
- Θερμίδες: 281
- Λίπος: 2,1 γρ
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,4 γρ
- Θερμίδες από λίπος: 6,4%
- Χοληστερόλη: 0 mg
- Πρωτεΐνη: 10 γρ
- Υδατάνθρακες: 59 γρ
- εκ των οποίων σάκχαρα: 11,6 γρ
- Φυτικές ίνες: 12,8 γρ
- Νάτριο: 731 mg* (εξαρτάται από την ποσότητα αλατιού που θα προσθέσουμε)
- Ασβέστιο: 103 mg
- Σίδηρος: 3,8 mg
- Βιταμίνη C: 36,9 mg
- Βήτα καροτένιο: 13.171 mcg
- Βιταμίνη Ε: 2,2 mg
Πηγή: The Get Healthy, Go Vegan Cookbook από τον Neal Barnard, MD. Συνταγή από τον Robyn Webb