Σπιρουλίνα 1 scaled paogn5xyfytq65d2gcx3ds9ypffv6ishcmy91s7zls

 

Τα προϊόντα φυκιών προσελκύουν το ενδιαφέρον σε ολοένα και περισσότερους επιστήμονες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα. Η Σπιρουλίνα (Arthrospira platensis) είναι η εμπορική ονομασία ενός κυανοβακτηρίου, του γένους Arthrospira spp. Bρίσκεται φυσικά στο αλμυρό, γλυκό και  υφάλμυρο νερό, αλλά και στο έδαφος, γεγονός που υποδηλώνει υψηλή προσαρμοστικότητα σε διαφορετικά περιβάλλοντα (Grosshagauer S. et.al., 2020).

Η σπιρουλίνα που κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο είναι κυρίως γλυκού νερού και έτσι δεν περιέχει ιώδιο.

Θρεπτικά συστατικά και δοσολογία

Η σπιρουλίνα παρέχει λίγα λιπαρά, είναι μια καλή πηγή β-καροτίνης, σιδήρου, ασβεστίου και φωσφόρου (Gutiérrez-Salmeán G. et.al. ,2015).

Όπως όλα τα φύκια, έτσι και η σπιρουλίνα είναι μια πολύ καλή πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων (Ω3), και ειδικά DHA, που δύσκολα συναντώνται σε άλλες φυτικές πηγές.

Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά της σπιρουλίνας ανά 5 γρ. τροφίμου (1 κουταλιά του γλυκού).

https://thefoodies.gr/wp-content/uploads/2021/07/Spiroulina-desktop-1-248x300.jpg 248w" sizes="(max-width: 743px) 100vw, 743px" style="box-sizing: border-box; border-width: initial; border-style: none; display: block; height: auto; max-width: 100%; border-radius: 0px; box-shadow: none;">

Οι προμηθευτές σπιρουλίνας συστήνουν συνήθως μια ημερήσια δόση 3−9 g/ημέρα, για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών. Παρ’ όλα αυτά, η δοσολογία μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την καθαρότητα του τελικού αποξηραμένου προϊόντος.

Οφέλη της κατανάλωσης σπιρουλίνας

  • Λόγω της υψηλής θρεπτικής της αξίας, η σπιρουλίνα έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της αναιμίας και του υποσιτισμού σε υποσιτισμένα παιδιά.  
  • Έχει υπολιπιδαιμικές, υπογλυκαιμικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες, χρήσιμες για την πρόληψη της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου (Peluso I. Et.al.,2014).
  • Τα αποτελέσματα πρόσφατης μετα-ανάλυσης (Serban M.-C. Et.al, 2016) έδειξαν σημαντική επίδραση της σπιρουλίνας στη μείωση των συγκεντρώσεων της ολικής χοληστερόλης, LDL χοληστερόλης και τριγλυκερίδιων, παράλληλα με αύξηση της HDL χοληστερόλης. Σε υπέρβαρα άτομα και διαβητικούς με δυσλιπιδαιμία (Lee E., et.al.,2008) η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ συνοδεύτηκε από μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Η γήρανση , η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζονται όχι μόνο με χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού, αλλά και με εξασθένηση του ανοσοποιητικού. Η σπιρουλίνα περιέχει λειτουργικές ενώσεις, όπως φαινόλες, φυκοκυανίνες, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικές ιδιότητες, και πολυσακχαρίτες, με αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και ανοσοδιεγερτικά αποτελέσματα. Επομένως, η αυξημένη ανοσοαπόκριση θα μπορούσε να είναι προστατευτική στους ηλικιωμένους (Løbner M. Et.al. , 2008).

Σπιρουλίνα και μικροβίωμα εντέρου

Έχει παρατηρηθεί ότι η δυσβίωση του εντέρου είναι συχνή στους παραπάνω ασθενείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σπιρουλίνα φαίνεται να έχει ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση (in vitro), κάτι που υποδηλώνει ότι ο συνδυασμός σπιρουλίναςπροβιοτικών θα μπορούσε να αποτελέσει λύση, διατηρώντας ή/και αποκαθιστώντας τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, προστατεύοντας από λοιμώξεις (Finamore A. ,et.al. , 2017) αλλά και από ένα πλήθος ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά και η παχυσαρκία. 

Παρά την πλούσια βιβλιογραφία σχετικά με το in vitro αποτέλεσμα της σπιρουλίνας, λίγες μόνο μελέτες έχουν διεξαχθεί σε ανθρώπους, ενώ μέσα στα επόμενα έτη περιμένουμε  εκρηκτική άνοδο στις έρευνες. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει κατατάξει τα προϊόντα Arthrospira ως «γενικά αναγνωρισμένα ως ασφαλή» για ανθρώπινη κατανάλωση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Finamore A . , et.al.  Antioxidant, Immunomodulating, and Microbial-Modulating Activities of the Sustainable and Ecofriendly Spirulina , Oxidative Medicine and Cellular Longevity , 2017 , doi : 10.1155/2017/3247528

Grosshagauer S. et.al.  The True Value of Spirulina , Journal of agricultural and food chemistry , 2020 , doi : 10.1021/ACS.JAFC.9B08251

Gutiérrez-Salmeán G. , et.al.  NUTRITIONAL AND TOXICOLOGICAL ASPECTS OF SPIRULINA (ARTHROSPIRA) , Nutricion hospitalaria , 2015, doi : 10.3305/NH.2015.32.1.9001

Lee E. H., Park J., Choi Y., Huh K., Kim W. A randomized study to establish the effects of spirulina in type 2 diabetes mellitus patients. Nutrition Research and Practice. 2008 . doi: 10.4162/nrp.2008.2.4.295.

Løbner M., Walsted A., Larsen R., Bendtzen K., Nielsen C. H. Enhancement of human adaptive immune responses by administration of a high-molecular-weight polysaccharide extract from the cyanobacterium Arthrospira platensisJournal of Medicinal Food. 2008 . doi: 10.1089/jmf.2007.564.

Peluso I., Romanelli L., Palmery M. Interactions between prebiotics, probiotics, polyunsaturated fatty acids and polyphenols: diet or supplementation for metabolic syndrome prevention? International Journal of Food Sciences and Nutrition. 2014 . doi: 10.3109/09637486.2014.880670.

Serban M.-C., Sahebkar A., Dragan S., et al. A systematic review and meta-analysis of the impact of Spirulina supplementation on plasma lipid concentrations. Clinical Nutrition. 2016 . doi: 10.1016/j.clnu.2015.09.007.

https://www.myfooddata.com/

Σοφία ΚανέλλουΔιαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc

 

Το The Foodies αγαπάει την καλή υγεία και τη διατροφή. Στο site τους μπορούμε να βρούμε ενδιαφέροντα άρθρα με οικολογική προσέγγιση, νέα ποιοτικά προιόντα και θρεπτικές vegan συνταγές. Η ομάδα των The Foodies μας ενημερώνει, συνεχώς, για μικρά μυστικά ευεξίας, γνώμες και απόψεις καταξιωμένων επιστημόνων του χώρου και, πάνω από όλα, μας φέρνει πιο κοντά σε ένα υγιεινό και θρεπτικό τρόπο ζωής και διατροφής. Αξίζει να το επισκεφθείτε!