Κυκλοφόρησαν οι νέες διατροφικές οδηγίεςa με ενημερώσεις όπως ο περιορισμός της επιπρόσθετης ζάχαρης και άρση του περιορισμού των θερμίδων από το λίπος! Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές τονίζουν επίσης έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, με τις ακόλουθες βασικές συστάσεις:

  • Ποικιλία λαχανικών από όλες τις υποομάδες (σκούρα πράσινα, κόκκινα, πορτοκαλί, όσπρια, αμυλώδη, και άλλα).
  • Φρούτα, ειδικά ολόκληρα και όπου είναι δυνατόν με τη φλούδα.
  • Σιτηρά, τουλάχιστον τα μισά να είναι ολικής άλεσης ή ακατέργαστα.
  • Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ή εμπλουτισμένα φυτικά ροφήματα.
  • Μια ποικιλία πρωτεϊνούχων τροφών που συμπεριλαμβάνουν θαλασσινά, άπαχα κρέατα και πουλερικά, αυγά, όσπρια (φασόλια, μπιζέλια, κ. α.), ξηροί καρποί, σπόροι και προϊόντα σόγιας.

Οι νέες διατροφικές συστάσεις εξακολουθούν να περιλαμβάνουν περιορισμό στα κορεσμένα λιπαρά, το αλάτι και το αλκοόλ (1 ποτήρι ημερησίως για τις υγιείς γυναίκες και 2 για τους άνδρες).

Όσον αφορά την προσλαμβανόμενη χοληστερίνη, αυτή δεν περιλαμβάνεται στις καινούργιες συστάσεις όπως στις παλαιότερες, αλλά τονίζεται ότι θα πρέπει να καταναλώνεται το λιγότερο δυνατό.

Από το Νοέμβριο του 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσεb,b1 τον ισχυρισμό ότι το επεξεργασμένο κρέας (σαλάμι, λουκάνικο, παστά, παριζάκι κλπ) αποτελεί παράγοντα καρκινογένεσης για τον άνθρωπο, έτσι και στις νέες οδηγίες περιλαμβάνεται, αλλά όχι σε περίοπη θέση, ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων, επιφέρει ανεπιθύμητες αντιδράσεις με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, το Συνέδριο λογόκρινε τον ισχυρισμό ότι το κόκκινο κρέας θα πρέπει να μειωθεί και λόγο περιβαλλοντικής επιβάρυνσηςc.

O Dr. Walter Willettd, καθηγητής του Harvard, στο τμήμα επιδημιολογίας και διατροφής, εκφράζει την ανησυχία του ως προς την αξιοπιστία των οδηγιών αυτών, αφού φαίνεται ξεκάθαρα ότι πίσω από λογοκρισίες και απόκρυψη επιστημονικών δεδομένων, κρύβονται συμφέροντα μεγάλων εταιριών και κρεατοβιομηχανιώνe.

a: http://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/

b: http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/11/03/report-says-eating-processed-meat-is-carcinogenic-understanding-the-findings/

b1:https://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf

c: http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/06/16/the-new-focus-on-sustainability-the-dietary-guidelines-for-americans-and-for-our-planet/

d: http://www.hsph.harvard.edu/walter-willett/

e: http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2016/01/07/new-dietary-guidelines-remove-restriction-on-total-fat-and-set-limit-for-added-sugars-but-censor-conclusions/?utm_source=SilverpopMailing&utm_medium=email&utm_campaign=Nutrition%20Source%20-%20January%202016%20(1)&utm_content=