Το κεφίρ είναι μια αποικία φιλικών βακτηρίων προς το έντερο, που μεταβάλλει συνήθως το αγελαδινό γάλα, σε ένα προϊόν ζύμωσης.

Γίνεται όμως και χωρίς αγελαδινό γάλα;

Φυσικά, τα βακτήρια που αναπτύσσονται τρέφονται με τη λακτόζη και τα σάκχαρα του γάλακτος. Αν χρησιμοποιήσουε τους κόκκους κεφίρ για παρασκευή φυτικού κεφίρ, η ζύμωση θα γίνει με την ίδια διαδικασία και οι κεφιρόκκοκοι θα "φάνε" τα σάκχαρα του φυτικού ροφίματος και θα το μετατρέψουν σε ένα πολύ ευχάριστο ρόφημα, κάνοντάς το πιο εύπεπτο (λιγότερα σάκχαρα) και με μεγαλύτερη διατροφική (πρωτεϊνική και βιταμινική) αξία.

Ανήκει στα όξινα ζυμούμενα προϊόντα, όπως το γιαούρτι, το ψωμί, το τουρσί και είναι τρόφιμο μεγάλης θρεπτικής αξίας. Το χρησιμοποιούσαν μακρόβιοι Καυκάσιοι λαοί πρίν από 5.000 χρόνια.

Μια σημαντική ιδιότητα του κεφίρ είναι ότι ευεργετεί την εντερική χλωρίδα για την καλή λειτουργία του εντέρου, όπως αναφέραμε σε προϊγούμενο άρθρο. Έντερο: η υγεία εκ των έσω!

Στο εμπόριο δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα φυτικό κεφίρ, αλλά αν έχουμε τη δυνατότητα, μπορούμε να το παρασκευάζουμε καθημερινά μόνοι μας. Η διαδικασία είναι εύκολη και γρήγορη.

Οι έρευνες είναι αναρίθμητες για τις θαυματουργές του ιδιότητες, μερικές από τις οποίες είναι κυτταρική αναζωογόνηση, αποτοξίνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού. Το κεφίρ είναι ένα βιοενεργό, εύγεστο και δροσιστικό παραδοσιακό ρόφημα, λειτουργεί ως χωνευτικό και τονωτικό.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΕΦΙΡ

Δυστυχώς – ή ευτυχώς- τους κόκκους κεφίρ δύσκολα θα τους βρούμε σε ράφια καταστημάτων. Μεταφέρεται παραδοσιακά σαν το προζύμι για το ψωμί. Αν είστε τυχεροί να έχει κάποιος κοντινός σας, ζητήστε του. Διαφορετικά στο διαδύκτιο, θα βρείτε σίγουρα «διακινητές» κεφιρόκκοκων!

Βάλτε 50 γραμμάρια από τους κόκκους του κεφίρ σε ένα καθαρό βάζο.

Προσθέστε 1/2 λίτρο ρόφημα κατά προτίμηση σόγιας (ή ρόφημα ρυζιού, βρώμης κλπ) , όχι γεμάτο ως πάνω και κλείστε καλά το καπάκι (αεροστεγώς). Αναλογία κεφίρ και φυτικού ροφήματος 1:10.

Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες. Αν το θέλετε ποιο αραιό αφήστε το 12 ώρες.

Πάντα μακριά απο το άμεσο ηλιακό φώς.

Περάστε το από πλαστικό σουρωτήρι (όχι μεταλλικό). Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει είναι οι δραστικοί κεφιρόκοκκοι τους οποίους θα χρησιμοποιείτε συνεχεία για να καλλιεργήσετε και άλλες φορές.

Ξεβγάλτε καλά το βάζο, ξεβγάλτε καλά τους κόκκους όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι, με κρύο νερό προσέχοντας να στραγγίσει καλά και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.

Καθώς συνεχίζεται η καλλιέργεια ο αριθμός των κόκκων αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται.

Τότε ή το αφήνετε (το επιπλέον) οπότε με την ίδια ποσότητα φυτικού ροφήματος θα γίνει πιο πυκνό ή το απομακρύνετε ή δίνετε αυτό που περισσεύει σε άλλον για καλλιέργεια.

Οι κόκκοι διατηρούν την ζωτικότητα τους για 10-15 μέρες το πολύ. Όταν θελήσετε πάλι να το καλλιεργήσετε, σουρώστε το και πετάξτε το ρόφημα που ήταν μέσα, αφού το ξεπλύνετε καλά βάλτε το με νέο ρόφημα.

Το κεφίρ πίνεται ακόμα και αν γίνει γιαούρτι. Ως «γιαούρτι» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κρέμα σε σαλάτες.

Σοφία Κανέλλου

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc