Ζάχαρη, γλυκός πειρασμός ή πικρή αλήθεια;

«Η ζάχαρη είναι καταστροφική για την υγεία μας». Το αποτέλεσμα της μελέτης από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Οι Επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα τελευταία 50 χρόνια έχει τριπλασιαστεί η κατανάλωση ζάχαρης και ως εκ τούτου έχουν αυξηθεί οι θάνατοι από μη μεταδιδόμενες ασθένειες. Κάθε χρόνο πεθαίνουν 35.000.000 άνθρωποι από ασθένειες που οφείλονται σε υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, με το σακχαρώδη διαβήτη να κατέχει κυρίαρχη θέση.

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η ζάχαρη είναι τόσο καταστροφική διότι έχει εισχωρήσει τόσο πολύ στην καθημερινότητά μας, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε περισσότερα από τα μισά συσκευασμένα τρόφιμα.

Συνοπτικά:

  1. Η κατανάλωση λευκής ζάχαρης προκαλεί αποβολή βιταμίνης C, έτσι ακριβώς όπως γίνεται με το κάπνισμα.
  2. Σκοτώνει ορισμένα βακτήρια που ζουν υπό φυσιολογικές συνθήκες στο έντερο και παράγουν βιταμίνες.
  3. Μεταβάλλει τον κύκλο ρύθμισης της γλυκόζης. Το πάγκρεας ανταποκρίνεται στη ζάχαρη με υπερέκκριση ινσουλίνης, που ακολουθείται από υπογλυκαιμία, μακροπρόθεσμα, το πλεόνασμα της εργασίας του παγκρέατος μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.
  4. Η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί μεταγευματική υπνηλία και είναι βασική αιτία πονοκεφάλων
  5. Αλλοιώνει το μεταβολικό ρυθμό. Δηλαδή μειώνει τις καθημερινές καύσεις σε θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα προσθέτει επιπλέον χωρίς θρεπτική αξία. Σύμφωνα με το ισοζύγιο ενέργειας, 2 κουταλάκια του γλυκού τη μέρα, ισοδυναμούν με αύξηση βάρους κατά ένα κιλό σε ένα μήνα.
  6. Επηρεάζει τις ορμονικές λειτουργίες.
  7. Προκαλεί απασβέστωση των οστών.
  8. Προκαλεί τερηδόνα.
  9. Πολλές έρευνες συσχετίζουν την κατανάλωση ζάχαρης με έλκος στομάχου, ψυχολογικές διαταραχές και αλλεργίες.
  10. Ακόμα και η αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου, συνδυάζεται πάντα με την υψηλότερη πρόσληψη ζάχαρης.

Γενικά, το σύνολο των μελετών για την πρόληψη και τη φυσική θεραπευτική του καρκίνου, επιβεβαιώνουν ότι όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνεται, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτυχθεί καρκίνος.

«Ξέρετε, η υγεία δεν παράγει business, η πρωτογενής πρόληψη δεν παράγει αγορά, η νόσος δίνει τροφή για όλο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης». Είναι τα λόγια ενός Αιγίπτιου γιατρού 3.500 χρόνια πριν! Αναφερόμενος βέβαια στην εύπορη τάξη που είχε αναλάβει τη φροντίδα του. Και συνέχισε: «το ένα τέταρτο του τι τρώμε χρησιμοποιείται για να θρέψει το σώμα μας, τα υπόλοιπα για να ταΐσουμε τους γιατρούς!»

Το να αποχαιρετήσουμε τη ζάχαρη δε σημαίνει απαραίτητα ότι λέμε αντίο στο γλυκό. Υπάρχουν, φυσικά, γλυκά φρούτα, μπορείτε να παρασκευάσετε καταπληκτικά κέικ και μπισκότα με μέλι, δεδομένου ότι είναι μια πλήρης τροφή. Χρησιμοποιήστε αποξηραμένα φρούτα και φυσικά γλυκαντικά που δεν προκαλούν εξάρτηση.

Με την αποχή από τη ζάχαρη ο οργανισμός συνηθίζει σε μια πιο φυσική πραγματικότητα αφού πουθενά στη φύση δεν υπάρχει αυτού του είδους η τεχνιτά γλυκιά γεύση. Η γενικευμένη ευεξία είναι εμφανή από τις πρώτες ημέρες.

Σοφία Κανέλλου

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc